Έκρηξη σε εργοστάσιο στα Γρεβενά: Πέθανε ο εργαζόμενος που νοσηλευόταν

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έκρηξη σε εργοστάσιο στα Γρεβενά: Πέθανε ο εργαζόμενος που νοσηλευόταν

Την τελευταία του πνοή άφησε ο εγκαυματίας ο οποίος νοσηλευόταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση μετά την έκρηξη στο εργοστάσιο στα Γρεβενά

28χρονος νοσηλευόταν από χθες διασωληνωμένος στη ΜΕΘ  του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.

Το θύμα της έκρηξης μεταφέρθηκε, αρχικά, στο νοσοκομείο Γρεβενών και υποβλήθηκε σε επέμβαση, αλλά η έκταση των τραυμάτων του ήταν μεγάλη και κρίθηκε απαραίτητο να διακομιστεί στη Θεσσαλονίκη.

Έρευνα για τα αίτια της έκρηξης

Τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην έκρηξη στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αlfa Wood στα Γρεβενά, ανέλαβε το προανακριτικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα Γρεβενών.

Στο πλαίσιο αυτό, ορίστηκε τετραμελής επιτροπή από πραγματογνώμονες, αποτελούμενη από δύο μηχανολόγους, έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό κι έναν χημικό μηχανικό, που μετά από διεξοδική έρευνα θα συντάξει το σχετικό πόρισμα που θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών, Αντώνη Καλαϊδόπουλο, «το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων θα ξεκινήσει τις έρευνες μόλις η εταιρία αντλήσει τα νερά που έχουν κατακλύσει το χώρο που σημειώθηκε η έκρηξη και η ακολούθησε η πυρκαγιά».

Εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν στην Πυροσβεστική ότι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής βρισκόταν εκτός λειτουργίας και γίνονταν συντηρήσεις σε ηλεκτρομηχανολογικά μέρη της εγκατάστασης υπό την επίβλεψη αλλοδαπών τεχνικών.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Γρεβενών σημειώνει ότι «το ατύχημα (σ.σ. ο 28χρονος ήταν ακόμα εν ζωή) συνέβη από έκρηξη στον λέβητα της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής» και επισημαίνει ότι η εταιρεία κατασκευής του εργοστασίου, «που είχε την ευθύνη για τη συντήρηση δεν τήρησε τα μέτρα ασφαλείας».

Επίσης, ζητούν «την πλήρη διερεύνηση του ατυχήματος και την πραγματική τιμωρία των υπευθύνων» και απαιτούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κράτους «να πραγματοποιούν αιφνίδιους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφαλείας στην εργασία».

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα είναι ισχύος 1 ΜW και τέθηκε σε λειτουργία στις 15 Απριλίου 2021.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, lifo