Θεσσαλονίκη: Στα κάγκελα οι καλλιτέχνες – 150.000 χωρίς επιδοτήσεις

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Θεσσαλονίκη: Στα κάγκελα οι καλλιτέχνες – 150.000 χωρίς επιδοτήσεις

Στους 150.000 ανέρχεται ο αριθμός των εργαζομένων του καλλιτεχνικού χώρου που μένουν χωρίς κρατικές επιδοτήσεις, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, πρόεδρο των Μουσικών Βορείου Ελλάδος.

Δεκάδες εργαζόμενοι του καλλιτεχνικού χώρου συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στην Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να δείξουν την αντίθεσή τους στα μέτρα που λαμβάνει η πολιτική ηγεσία για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Όπως υποστηρίζουν, αρκετοί κλάδοι μπαίνουν σε μερικό ή ολικό lockdown, εξαπολύοντας παράλληλα αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Ζερβουδάκης σε δηλώσεις του τόνισε ότι «Εδώ και 12-13 μήνες ζούμε με μια επιδότηση των 534 ευρώ. Ας τα διαιρέσουμε με τη σπασμένη δουλειά η οποία κινείται μεταξύ ολικό μερικό λοκνταουν και απαγορεύσεων».

Αναφορικά με τον αριθμό των εργαζομένων που πλήττονται από τα μέτρα, ο πρόεδρος των Μουσικών Βορείου Ελλάδος επισήμανε: «Στο ΕΡΓΑΝΗ βρίσκεται όλη η αλήθεια. Υπάρχει μια τεράστια απάτη. Μας κάλεσαν να δημιουργήσουμε το μητρώο καλλιτεχνών το οποίο τελικά έγινε ένας μηχανισμός χρηματοδότησης και δημιούργησαν ουσιαστικά ένα κόσκινο. Μιλάμε για 18.000 εργαζόμενους οι οποίοι αυτή τη στιγμή λαμβάνουν την αποζημίωση και ένα πλήθος των 150.000 ατόμων το οποίο μένει εκτός. Μιλαμε για μεγάλη καταστροφή.

Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ο υπουργός ανάπτυξης και να λέει να αλλάξουμε επάγγελμα. Το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει πόνο και μελέτη, δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».https://www.youtube.com/embed/ti5_xnOhtEw?wmode=transparent&rel=0&feature=oembed

Dj’s: «60% μένουμε χωρίς επίδομα»

Ο Αναστάσιος Πιλαρινός εκπροσωπόντας τους Dj’s δήλωσε από την πλευρά του ότι: «Εκπροσωπώ σήμερα τους καλλιτέχνες dj που πλήττονται από τα μέτρα με το κλείσιμο της μουσικής. Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει όλους τους ΚΑΔ για όλα τα μαγαζιά που πλήττονται από το κλείσιμο της μουσικής και έτσι περίπου το 60% μένουμε χωρίς κάποιο επίδομα ή κάποια ενίσχυση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να ζούμε με επιδόματα αλλά αυτή τη στιγμή που δεν μας επιτρέπεται να εργαστούμε πρέπει και εμείς να βρούμε μία λύση για τις οικογένειές μας, κάποια επιδότηση να βγούμε και εμείς σε κάποια στήριξη, έστω από το μητρώο καλλιτεχνών, το οποίο έχει προϋπόθεση με βάση το προηγούμενο έτος να αποζημιώνονται κάποιοι και όχι κάποιοι που εντάσσονται τώρα. Ζητάμε λοιπόν άμεση αποζημίωση για όλους τους καλλιτέχνες, για όλους τους κλάδους, περιμένουμε να αλλάξουνε τα μέτρα της κυβέρνησης άμεσα».

Επίθεση Γιαννούλη σε κυβέρνηση

Πυρά εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος έκανε λόγο για «κυβερνητική αναισθησία».

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Καμαρα είναι η ωδή στην πολιτική αναισθησία μιας κυβέρνησης που το πιο υγιές κομμάτι σκέψης διανόησης της ψυχής μας και των συναισθημάτων μας το βάζει στο περιθώριο. Είναι ντροπή σήμερα στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες οι μουσικοί όλοι όσοι συμμετέχουν στην οργάνωση μιας καλλιτεχνικής εκδήλωσης να τρώνε από συσσίτια την ίδια ώρα που οι απευθείας αναθέσεις αγγίζουν τα 7δις. και οι χορδές της αντοχής αυτών των ανθρώπων έχουν σπάσει. Είναι ντροπή και πρέπει να γίνει κάτι άμεσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή Μάλαμα, η οποία τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την αγώνα των καλλιτεχνών που για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρούνται ανύπαρκτοι. Είναι απαράδεκτο».

Τι ζητούν οι καλλιτέχνες

Σε ανακοίνωσή τους οι καλλιτέχνες επισημαίνουν ότι απαιτούν:

  • Να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις ζωντανές παραστάσεις και τις πρόβες για να διασφαλιστεί η υγεία μας.
  • Μαζικά, επαλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους με ευθύνη του κράτους. Επιπλέον Rapid test πριν από κάθε παράσταση.
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ και των πρωτοβάθμιων δομών υγείας με επιτάξεις ιδιωτικών δομών και μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
  • Μέτρα αποσυμφόρησης για τα ΜΜΜ και μείωση του αριθμού των εκπαιδευόμενων στις αίθουσες διδασκαλίας.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, μάλιστα, προχωρούν σε καλλιτεχνικές δράσεις με χορούς και τραγούδια.https://www.youtube.com/embed/b6RaQ21nfYU?wmode=transparent&rel=0&feature=oembed

πηγη: thesstoday.gr