Σταθερά πάνω από 300.000 οι εκκρεμείς απονομές συντάξεων – Τι δείχνει το σύστημα ΑΤΛΑΣ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σταθερά πάνω από 300.000 οι εκκρεμείς απονομές συντάξεων – Τι δείχνει το σύστημα ΑΤΛΑΣ

Τι και αν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, καταγράφηκε ρεκόρ με 25.208 απονομές. Τι και αν το 2021 ξεπέρασαν, συνολικά, τις 225.000 οι νέες συντάξεις που εκδόθηκαν. Οι εκκρεμείς απονομές συντάξεων κυμάνθηκαν πάλι πάνω από τις 300.000, δείχνοντας ότι το πρόβλημα διορθώνεται με πολύ αργό ρυθμό.

Ακριβέστερα τα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ για τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς δείχνουν ότι:

  • Το 2021 υπήρξε αύξηση 82%, αφού προέκυψαν 225.000 νέες συνταξιοδοτήσεις.
  • Τον Νοέμβριο καταγράφηκαν 25.208 απονομές, αριθμός ρεκόρ.
  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υποχώρησαν στις 83.000, όσον αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις.
  • Η δαπάνη για να καταβληθούν οι ανωτέρω ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες ανέρχεται στα 278 εκατ. ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2020 η αντίστοιχη δαπάνη ήταν υπερδιπλάσια, δηλαδή 630 εκατ. ευρώ.

Όμως τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ,  μόνο εφησυχασμό δεν προκαλούν. Η «μαύρη τρύπα» των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έχει ως εξής:

  • 83.000 εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης.
  • 33.000 μη ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης του 2021.
  • 110.000 επικουρικές συντάξεις.
  • 40.000 συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση.
  • 20.000 διεθνείς συντάξεις και
  • 30.000 εφάπαξ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι συνολικά, οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη κυμαίνονται στα επίπεδα των 116.000, δηλαδή περίπου 6.000 λιγότερες συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Οκτώβριο του 2021. Εάν διατηρηθεί αυτός ο αργός ρυθμός υποχώρησης του προβλήματος απαιτούνται 19-20 μήνες για να «μηδενίσει το κοντέρ», δηλαδή να πάψουν να υπάρχουν οφειλές για καταβολή κύριων συντάξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τα τέλη Νοεμβρίου είχαν υποβληθεί 191.000 αιτήσεις κύριας σύνταξης, οι οποίες συνοδεύονται από αρκετές χιλιάδες αιτήσεις για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.

Πάντως το υπουργείο Εργασίας επιμένει να ισχυρίζεται ότι θα καταφέρει μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, να εκκαθαρίσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύρια σύνταξη, όπως είναι και η δέσμευση που έχει αναληφθεί σε σχέση με τους θεσμούς. Η αισιοδοξία της πολιτικής ηγεσίας προκύπτει από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και τα οποία είναι τα εξής:

* Δημιουργήθηκε ειδική Ομάδα Έργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων.

* Τέθηκε σε λειτουργία ο Πύργος Ελέγχου για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της έκδοσης συντάξεων αλλά και των εκκρεμών σε όλη την Ελλάδα. Με τον Πύργο Ελέγχου επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος της απόδοσης ανά εισηγητή, διεύθυνση και περιφερειακή διεύθυνση και ως εκ τούτου καλύτερο management.

* Δημιουργήθηκε η κεντρική δομή ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης στο Πράσινο Κτήριο της Λ. Κηφισίας.

* Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των τοπικών υποκαταστημάτων και η δημιουργία ενιαίων κέντρων απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα.

* Ολοκληρώθηκε η προμήθεια 3.000 νέων υπολογιστών με σύγχρονα λογισμικά αντικαθιστώντας απαρχαιωμένο εξοπλισμό που δημιουργούσε προβλήματα στην καθημερινότητα των υπαλλήλων. Για το 2022 προγραμματίζεται η προμήθεια 2.000 ακόμη υπολογιστών.

  • Δόθηκε έμφαση στα πλέον προβληματικά Ταμεία του τ. ΤΣΜΕΔΕ, τ. ΤΑΝ και τ. ΤΣΑΥ και στο ΝΑΤ όπου οι εκκρεμείς συντάξεις παρελθόντων ετών έχουν εκκαθαριστεί σε ποσοστό άνω του 75%.
  • Θεσπίστηκε ο μηχανισμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων και τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο. Έως τώρα έχουν αναλάβει περισσότερες από 300 συνταξιοδοτικές υποθέσεις, αριθμός μικρός. Όμως υπάρχει η πεποίθηση ότι θα προκύψει σημαντική αύξηση κατά τους προσεχείς μήνες.

ΠΗΓΗ: ΕΝΔΙΣΥ