Τοποθέτηση Προέδρου ΕΤΕ Μανιάτη Κων. στην Επιτροπή της Βουλής

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τοποθέτηση Προέδρου ΕΤΕ Μανιάτη Κων. στην Επιτροπή της Βουλής

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, 

στη σύντομη παρέμβασή μου, θα αναφερθώ γιατί δεν υπάρχει λόγος να πουληθεί μια δομή μονοπωλιακού χαρακτήρα με κοινωνικές διαστάσεις.

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι μια οδυνηρή πολιτική απόφαση, ενάντια στα συμφέροντα της ΔΕΗ, που την οδηγεί σε βέβαιη καταστροφή.

Ιδιαίτερα για το ΔΕΔΔΗΕ, πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα, διαφωνώ γιατί θεωρώ ότι αυτή η απόφαση θα αποβεί μοιραία σε βάρος των συμφερόντων  και της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ μακροπρόθεσμα. Θεωρώ τεράστιο λάθος, η ΔΕΗ να απολέσει ένα τόσο βασικό περιουσιακό της στοιχείο, το μοναδικό που της έχει απομείνει και αυτή τη στιγμή είναι η Χρυσοφόρος όρνιθα!!

Η απόφαση της πώλησης του δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης και των υποδομών τους, αποτελεί μια αδιανόητα καταστροφική για τα πραγματικά συμφέροντα της επιχείρησης επιλογή, απομειώνοντας την ικανότητα της ΔΕΗ σε κερδοφορία αλλά και σε ανταγωνιστικότητα. 

Ένα δίκτυο μονοπωλιακού χαρακτήρα με εγγυημένο ετήσιο έσοδο (WACC)  και δίνοντας προίκα έργα όπως αυτό των 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών, ύψους 850 εκατ. ευρώ, το οποίο, αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ένα αξιοζήλευτο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον μελλοντικό τυχερό με σταθερά κέρδη χωρίς ρίσκο.

Οι ιδιώτες ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος αγνοώντας πολιτεία και κοινωνία.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει μόνος του, οποιοδήποτε επενδυτικό πρότζεκτ. 

Αρκεί να μην έχει ως βαρίδι, τον κομματικό εναγκαλισμό. 

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει  τη φθηνότερη χρέωση στα τιμολόγια των καταναλωτών, μέσω των Τελών Χρήσης του Δικτύου, ως εταιρεία διανομής στην Ευρώπη. Θα παραμείνει άραγε;

Όσα, μα όσα κι αν πάρουμε πουλώντας το 49% του ΔΕΔΔΗΕ,  είναι σίγουρο ότι μέσα σε δύο, σε τρία, σε τέσσερα αν θέλετε χρόνια θα έχουν εξανεμιστεί. Εάν κρατήσουμε στην ιδιοκτησία μας το ΔΕΔΔΗΕ θα υπάρχει διαρκής κερδοφορία στο σύνολο του ομίλου.

Το γιατί επιλέγει η κυβέρνηση την πώληση ενός τόσο κερδοφόρου και πολύτιμου για την ΔΕΗ αλλά και την εθνική οικονομία περιουσιακού στοιχείου, σε ξένα οικονομικά συμφέροντα, δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει καμία λογική. Την ίδια χρονική συγκυρία που κράτη, προπύργια του αδυσώπητου καπιταλισμού, ενισχύουν τον δημόσιο τομέα τους.

Είναι μια οδυνηρή απόφαση η εκχώρηση των παγίων και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, είναι εκποίηση του εθνικού μας πλούτου, κόντρα στα οικονομικά και εθνικά μας συμφέροντα.

Δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος από όσους έχουμε  ακούσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αιτιολογηθεί η συγκεκριμένη απόφαση. 

Δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά εσφαλμένη πολιτική απόφαση.

Επίσης δεν υπάρχει το άλλοθι που χρησιμοποιήθηκε  κατά κόρον  ότι θα πουλήσουμε το ΔΕΔΔΗΕ για να σωθεί η ΔΕΗ! Δεν υπάρχει αυτό. Όπως αποδείχτηκε, η ΔΕΗ δεν κινδύνευε με οικονομική κατάρρευση!!

Μια τόσο μεγάλη εταιρεία δεν σώζεται σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Είχε σοβαρά λογιστικά κυρίως προβλήματα, αλλά δεν κινδύνευε όπως κινδυνολογούσαν ασύστολα και ανεύθυνα για οικονομική κατάρρευση, δολοφονώντας χαρακτήρες επιχείρησης και εργαζομένων!!

Δεν ξεχνιέται ο αυταρχισμός και τα ψευδοεπιχειρήματα για το μειωμένο τιμολόγιο προσωπικού!!!

Για το κόστος του αχρείαστου στελεχιακού στρατού που υπερβαίνει τα 10 εκ ευρώ, ποιος άραγε πληρώνει

Οι αποδοχές των νέων στελεχών προκαλούν ίλιγγο, στην κοινωνία και στους μισθωτούς που έμειναν καθηλωμένοι, ενσυνείδητη απαξίωση, με μόνη επιβράβευση και αναγνώριση αυτή της κοινωνίας που τους αποκαλεί ΗΡΩΕΣ, γιατί σε κάθε δυσκολία κρατάνε ψηλά το κύρος του Ομίλου. 

Δεν υπάρχει ζήτημα λοιπόν σήμερα τέτοιο ώστε να πούμε θα πουλήσουμε το ΔΕΔΔΗΕ, όπως έλεγε τότε ο κύριος υπουργός για να σώσουμε την ΔΕΗ. 

Επίσης δεν υπάρχει το άλλοθι (γιατί το ακούσαμε και αυτό) ότι ιδιωτικοποιούμε το ΔΕΔΔΗΕ για το καλό του, όπου με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών με τεράστια τεχνογνωσία που ειδικεύονται στα δίκτυα, θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και θα τον απογειώσει 

και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του.

Όπως είδαμε δεν είναι ενδιαφερόμενη καμιά τέτοια εταιρία με τεχνογνωσία στα δίκτυα που να μπορεί έτσι να αιτιολογήσει  έστω και με αυτό τον τρόπο κάποιος την ιδιωτικοποίηση του. 

Όμως και το τίμημα είναι στα όρια του φιλοδωρήματος. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν πουλιέται. Χαρίζεται!!!

Δυστυχώς η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΕ χωρίς κανένα απολύτως άλλοθι!!! 

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι μία απόφαση που θα αλλάξει τα πράγματα επί τω χείρω, θα στιγματίσει τον Όμιλο και θα αποβεί δίχως άλλο, μοιραίο, όχι για του εμπνευστές της, αλλά για την επιχείρηση, τους εργαζομένους της και τον Ελληνικό λαό. 

Καταλήγοντας οδηγείται αβίαστα κανείς στο συμπέρασμα ότι είναι επιβεβλημένη η ακύρωση της  απόφασης για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ από  τους εκπροσώπους του κοινοβουλίου. 

Αυτή η πολιτική απόφαση  έχει να κάνει στη βάση και μόνο της κυβερνητικής επιμονής, σε μία στείρα ιδεολογική προσέγγιση των πραγμάτων!

Ο ΔΕΔΔΗΕ ΕΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΜΗ

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.