Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

Το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σε Ανακοίνωσή του τονίζει:

«Με ενότητα μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά,  συσπείρωση και αποφασιστικότητα προετοιμάζουμε τις νέες κινητοποιήσεις. Επεξεργαζόμαστε σχέδιο έτσι ώστε άμεσα να έρθουμε σε συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, να ενημερώσουμε όλα τα σωματεία της χώρας για το πρόγραμμα αγωνιστικότητας. Έχουμε δεδομένο στο κεφάλι μας ότι για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τα δικαιώματά μας και τους μόχθους μιας ζωής, άλλος δρόμος από τον αγώνα δεν υπάρχει.

Σε αυτή τη βάση σας καλούμε σε ετοιμότητα και επαπαγρύπνηση. Το σωματείο μας πήρε  απόφαση να απαντήσει με απεργία, σε συντονισμό με όλα τα σωματεία της χώρας, αν τολμήσει η κυβέρνηση και κατεβάσει το νομοσχέδιο που καταργεί το οκτάωρο, καταργεί το δικαίωμα να έχουμε σωματεία, μας οδηγεί δύο αιώνες πίσω».

Μέσα στα αιτήματα του Σωματείου ιδιαίτερη θέση έχει το αίτημα: «να αποζημιωθεί στο 100% η οικογένεια του συναδέλφου που έχασε τη ζωή του, να γίνει πρόσληψη  στη σύζυγό του, να εξασφαλιστεί το εισόδημα που θα μεγαλώσουν τα παιδιά του. Για τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει η ΛΑΡΚΟ απέναντι στην οικογένεια του συνάδελφου, δεσμεύτηκαν ότι «άμεσα θα επιμεληθούν». Για πρόσληψη της γυναίκας του,  δεσμεύτηκαν ότι «θα μεταφέρουν το αίτημα στα αρμόδια υπουργεία και θα μας απαντήσουν». Παράλληλα δήλωσαν  ότι «το βλέπουν δύσκολο κάτω από αυτές τις οικονομικές συνθήκες να ανοίξουν θέσεις εργασίας, δεν βγαίνουν οικονομικά». Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε άμεσα την απάντηση των υπουργών. Παράλληλα τους καλούμε να πάρουν υπόψιν ότι «κάτω από αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τη ΛΑΡΚΟ», όπως λένε, δεν ζητήσαμε επιπλέον θέση εργασίας. Με το θάνατό του συναδέλφου έμεινε κενή η δική του θέση. Απαιτούμε η γυναίκα του να πιάσει δουλειά, να πηγαίνει το μεροκάματο από τη ΛΑΡΚΟ στο σπίτι της, όπως το πήγαινε και ο ίδιος 20 χρόνια τώρα».

Η Ανακοίνωση του Σωματείου: 

Ανακοίνωση

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Τα προβλήματα οξύνθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο μήνα. Μετράμε δεκάδες συντοπίτες μας που έχασαν τη ζωή τους. Νιώσαμε στο πετσί μας τα αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων στο ΕΣΥ. Νιώθουμε αγανάκτηση. Την ώρα που βλέπουμε τα δημόσια νοσοκομεία γεμάτα, τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό να δίνουν ηρωική μάχη, να μη φτάνουν να εξυπηρετήσουν τον λαό και να μην το βάζουν κάτω, την ίδια ώρα, τα ιδιωτικά, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης, δεν βγαίνουν από το πρόγραμμα των προγραμματισμένων κερδών.  Δεκάδες συνάδελφοι νόσησαν και νοσηλεύτηκαν με covid 19, κάποιοι από αυτούς είναι μέχρι και σήμερα σε ΜΕΘ, εκατοντάδες μπήκαν σε υποχρεωτική καραντίνα. Το αποκορύφωμα της τραγικής κατάστασης στον χώρο μας ήταν στις 21/3 ο συνάδελφος Φώντας Κακκαβάς, 43 ετών και πατέρας 2 ανήλικων παιδιών να χάσει την ζωή του .  Το διοικητικό συμβούλιο εκφράζει τις ευχές για γρήγορη ανάρρωση σε όσους νόσησαν. Εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου.

Σε αυτές τις δύσκολες υγειονομικές και οικονομικές  συνθήκες, η κυβέρνηση συνεχίζει το αντεργατικό έργο της. Εν όψη του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή και αφορά την κατάργηση του 8ωρου, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθερίων των εργαζομένων, κάνει δοκιμαστικό τεστ εφαρμογής στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα, για όσα αφορούν τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, επικρατεί «σιγή ιχθύος». Παρά τις επίσημες, ανοιχτές δεσμεύσεις του υπουργού οικονομικών, του υπουργείου εργασίας και του ΥΠΕΚΑ, συνεχίζουν να παίζουν με την αγωνία των εργαζομένων, συνεχίζουν τον εμπαιγμό. Η κυβέρνηση, από τη μία ετοιμάζεται να περπατήσει την έναρξη της δεύτερης φάσης του εγκληματικού διαγωνισμού εκποίησης της ΛΑΡΚΟ και από την άλλη κρατά τους εργαζόμενους ομήρους, στην αγωνία. Αξιοποιούν το πλήγμα σε ανθρώπινες ζωές που δεχτήκαμε στην περιοχή μας  ενόψει της πανδημίας, αξιοποιούν το υποχρεωτικό εγκλεισμό σε όλη τη χώρα, συνεχίζουν να εξυπηρετούν μεγάλα οικονομικά  συμφέροντα.

Την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του σωματείου μας και της ειδικής εκκαθάρισης της ΛΑΡΚΟ. Από την πλευρά του σωματείου μπήκανε όλα τα ζητήματα, όπως:  Να συνεχίσουν τα  προληπτικά μέτρα απέναντι στον κίνδυνο διασποράς της πανδημίας, να συνεχίσουν τα τεστ, να παρθούν επιπλέον μέτρα όπως, να χορηγηθούν αντισηπτικά, απορρυπαντικά –  απολυμαντικά, μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους.  Να δοθούν φόρμες και άρβυλα που  δεν έχουμε πάρει εδώ και δύο χρόνια. Η ειδική διαχείριση, με την τακτική «ρίχνω το μπαλάκι στους άλλους», μας είπε πως «η τοπική διεύθυνση δεν έχει κάνει τις ανάλογες αιτήσεις για ΜΑΠ, και δεν γνωρίζει».  Τους δηλώσαμε ότι αν άμεσα δεν χορηγηθούν ΜΑΠ, αντικειμενικά, για να αποφύγουμε οποιοδήποτε κίνδυνο και εργατικό ατύχημα θα πάρουμε δραστικά συνδικαλιστικά αγωνιστικά μέτρα.

Βάλαμε το ζήτημα να πληρώνονται οι τακτικές αποδοχές με τις ανάλογες προσαυξήσεις των προγραμματισμένων αργιών και των νυχτερινών στους εργαζόμενους  όταν είναι σε κανονική άδεια ή σε καραντίνα. Παράλληλα ζητήσαμε να μην γίνει η εφαρμογή του υποχρεωτικού 9ωρου  γιατί δημιουργεί συνθήκες συνωστισμού, ανεβάζει το κίνδυνο της διασποράς, δεν οφείλει. Σύμφωνα με την σημερινή παραγωγική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, δεν εξυπηρετεί πουθενά η παραμονή των εργαζομένων κατά μία ώρα στην εργασία, δεν συντρέχουν  υπηρεσιακοί λόγοι. Αυτό μόνο κίνδυνο διασποράς θα φέρει. Μας απάντησαν ότι «δεν είναι τακτικές αποδοχές οι ανάλογες προσαυξήσεις στις προγραμματισμένες μέρες εργασίας . Μας απάντησαν ότι «δεν είναι υποχρεωμένοι να μας τις πληρώσουν». Μας απάντησαν ότι, παρά το γεγονός ότι δεν τους υποχρεώνει ο νόμος,  παρά το γεγονός  ότι δεν χρειάζονται οι εργαζόμενοι για υπηρεσιακές ανάγκες, ( έτσι για τον τσαμπουκά) «έχουν το δικαίωμα και θα εφαρμόσουν υποχρεωτικά 9ωρο». Μη εκτιμώντας την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έκαναν  οι εργαζόμενοι και  κράτησαν ανοιχτή την ΛΑΡΚΟ σε αυτές τις συνθήκες, χωρίς ρεπό, με πολλές υπερωρίες, μας πρότειναν προκλητικά, «αν θέλουμε να θυσιάσουμε την κανονική μας άδεια ή τα ρεπό μας». Κάτω από την πίεση που ασκήσαμε, χωρίς να αναστέλλουν την απόφασή τους, έδωσαν αναβολή για να εφαρμοστεί ένα μήνα μετά. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε μέχρι να ανασταλεί. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει crash test της κατάργησης του 8ώρου.

Βάλαμε το αίτημα να αποζημιωθεί στο 100% η οικογένεια του συναδέλφου που έχασε τη ζωή του, να γίνει πρόσληψη  στη σύζυγό του, να εξασφαλιστεί το εισόδημα που θα μεγαλώσουν τα παιδιά του. Για τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει η ΛΑΡΚΟ απέναντι στην οικογένεια του συνάδελφου, δεσμεύτηκαν ότι «άμεσα θα επιμεληθούν». Για πρόσληψη της γυναίκας του,  δεσμεύτηκαν ότι «θα μεταφέρουν το αίτημα στα αρμόδια υπουργεία και θα μας απαντήσουν». Παράλληλα δήλωσαν  ότι «το βλέπουν δύσκολο κάτω από αυτές τις οικονομικές συνθήκες να ανοίξουν θέσεις εργασίας, δεν βγαίνουν οικονομικά». Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε άμεσα την απάντηση των υπουργών. Παράλληλα τους καλούμε να πάρουν υπόψιν ότι «κάτω από αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τη ΛΑΡΚΟ», όπως λένε, δεν ζητήσαμε επιπλέον θέση εργασίας. Με το θάνατό του συναδέλφου έμεινε κενή η δική του θέση. Απαιτούμε η γυναίκα του να πιάσει δουλειά, να πηγαίνει το μεροκάματο από τη ΛΑΡΚΟ στο σπίτι της, όπως το πήγαινε και ο ίδιος 20 χρόνια τώρα.

Ζητήσαμε ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση της ΛΑΡΚΟ, για το αν υπάρχει εξέλιξη μεταξύ ειδικής διαχείρισης και αρμοδίων υπουργείων σε ότι αφορά το μέλλον των εργαζομένων. Η ειδική διαχείριση, τιμώντας την πρωταπριλιά από την παραμονή της, μας είπε ότι «δεν έχει πάρει απάντηση για τη χρηματοδότηση που έχει ζητήσει, βλέπει δυσκολίες  και σε μία τέτοια περίπτωση θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα». Την επόμενη μέρα,  στο Διαύγεια, ανακαλύψαμε δημοσιευμένη από τις 30/3, δηλαδή μία μέρα πριν την τηλεδιάσκεψη που κάναμε με τη διαχείριση, την  επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου που δίνει 12,7 εκατομμύρια ευρώ στη ΛΑΡΚΟ. Γιατί η ειδική διαχείριση δεν το ανέφερε αυτό το γεγονός, τα παρουσίασε μαύρα και παράλληλα προσπάθησε να μας τρομοκρατήσει ότι θα πάρει μέτρα;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η κοροϊδία, τα παιχνίδια του «χαλασμένου τηλεφώνου»  και η καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών δεν έχουν τέλος από την πλευρά της Κυβέρνησης. «Απο λάδι μπόλικο, τηγανιτά δεν βλέπουμε». Αν νομίζουν ότι ενάμιση χρόνο έχουμε αντέξει από τύχη, γελάστηκαν. Αν νομίζουν ότι μπορούν με τα τερτίπια τους να μας απογοητεύσουν, να μας αποπροσανατολίσουν και να μας οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα, επίσης γελάστηκαν.

Με ενότητα μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά,  συσπείρωση και αποφασιστικότητα προετοιμάζουμε τις νέες κινητοποιήσεις. Επεξεργαζόμαστε σχέδιο έτσι ώστε άμεσα να έρθουμε σε συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, να ενημερώσουμε όλα τα σωματεία της χώρας για το πρόγραμμα αγωνιστικότητας. Έχουμε δεδομένο στο κεφάλι μας ότι για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τα δικαιώματά μας και τους μόχθους μιας ζωής, άλλος δρόμος από τον αγώνα δεν υπάρχει. Σε αυτή τη βάση σας καλούμε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Το σωματείο μας πήρε  απόφαση να απαντήσει με απεργία, σε συντονισμό με όλα τα σωματεία της χώρας, αν τολμήσει η κυβέρνηση και κατεβάσει το νομοσχέδιο που καταργεί το οκτάωρο, καταργεί το δικαίωμα να έχουμε σωματεία, μας οδηγεί δύο αιώνες πίσω.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους αυτούς που ενάμιση χρόνο μας έχουν σταθεί στον αγώνα μας, σαν να είναι δικός τους αγώνας. Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες  στην καθαριότητα του υπουργείου οικονομικών που μετά από πολλές ανανεώσεις  των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μία εικοσαετία τώρα, μετά απο ψεύτικες υποσχέσεις,  τους πετάνε στο δρόμο. Συμπαραστεκόμαστε στα αδέλφια μεταλλωρύχους χρυσού της Χαλκιδικής. Συμπαραστεκόμαστε στα σωματεία, στους εργαζόμενους που κάθε μέρα είναι στο δρόμο για την ανάκληση χιλιάδων απολύσεων, για τη διεκδίκηση δεδουλευμένων, για την υπεράσπιση του μεροκάματου, της υγείας, της ζωής.

Με ανεβασμένο το αίσθημα του όλοι για έναν και ένας για όλους, συνεχίζουμε. Καλή αντάμωση στους δρόμους.

ΓΙΑ  ΤΟ  Δ.Σ

Ο Πρόεδρος  Α. ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ
Ο Γ. Γραμματέας Γ. ΚΑΖΑΣ

Πηγή