ΟΧΙ στην απαξίωση των εργαζόμενων στον Πολιτισμό

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΟΧΙ στην απαξίωση των εργαζόμενων στον Πολιτισμό

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού βρέθηκαν ξανά στο δρόμο σήμερα, Πέμπτη 4 Μαρτίου, πραγματοποιώντας εντυπωσιακή πορεία με πολύ μεγάλη συμμετοχή (με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προφύλαξης) στα υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας, διεκδικώντας τα αυτονόητα, από μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τον κόσμο του Πολιτισμού, ως πολίτες β’ κατηγορίας. Όπως επισημαίνεται από την πλευρά των σωματείων και της ΠΟΘΑ, «δεν υπάρχει επαρκής εξήγηση, ούτε από την πολιτεία, ούτε από την υγειονομική επιτροπή, όσον αφορά το γιατί οι χώροι πολιτισμού, ακόμη και αυτοί στους οποίους μπορούν να τηρηθούν με απόλυτη ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα, παραμένουν κλειστοί, ενώ ταυτόχρονα -μεταξύ άλλων- στοιβαζόμαστε καθημερινά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, απαιτούν:

  • Στήριξη, ενθάρρυνση και χειραφέτηση όλων των θυμάτων και των καταπιεζόμενων.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας παντού για τη θεσμική θωράκιση της εργασίας μας. Μόνο αυτές διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια στην εργασία και ξεκαθαρίζουν το θολό τοπίο. Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα, στο θέατρο, το χορό, τη μουσική, στους Δημόσιους Οργανισμούς. Στο ίδιο πλαίσιο ζητάμε την άμεση δημιουργία κωδικών ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους Τεχνικούς στον κλάδο του Θεάματος.
  • Περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης να οριστεί όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο μας.
  • Πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην αρχή κάθε μήνα (σήμερα, 1η Μαρτίου ακόμα δεν έχουμε πληροφόρηση για το πότε θα πιστωθούν οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου!).
  • Ταυτόχρονα, άμεση σύνδεση όλων των επιδοτούμενων μέσω Μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλων των υπόλοιπων κατηγοριών (επιδότηση ενοικίου, αναστολή πληρωμής παντός είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, τηλεφωνίας και εξώσεων).
  • Επιπλέον, διαγραφή χρεών προς Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.
  • Διασφάλιση απόδοσης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και αμοιβή εγγραφής στις ψηφιοποιημένες παραγωγές που γίνονται αυτή την περίοδο.
  • Δωρεάν τεστ για την ασφαλή διεξαγωγή προβών που γίνονται αυτή την περίοδο.

Συμπαραστέκονται:

  • σε όλα τα θύματα και τις/τους καταπιεζόμενες/ους που βάλλονται ανήθικα πανταχόθεν. Είμαστε μαζί τους και ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν.
  • στο αίτημα των σπουδαστών των Καλλιτεχνικών Σχολών και των Ωδείων για άνοιγμα των σχολών με όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη χαθεί η χρονιά για τους σπουδαστές των σχολών.