Τρελαίνοντας τους συνταξιούχους

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τρελαίνοντας τους συνταξιούχους

Στάθης Σχινάς – avgi.gr

Το μυστήριο συνήθως έχει να κάνει με την εφορία. Διότι αν κάποιος παίρνει σύνταξη 700 ευρώ τον μήνα, είναι αφορολόγητος

Δεν φτάνει που οι άνθρωποι περιμένουν δύο και τρία και τέσσερα χρόνια πολλές φορές για να εκδοθεί η οριστική σύνταξή τους.

Δεν φτάνει που στον ΕΦΚΑ δεν σηκώνουν το τηλέφωνο σχεδόν ποτέ (είναι και η πανδημία – όχι ότι πριν ήταν πολύ καλύτερα, αλλά…).

Δεν φτάνει που για να βρεις χαμένα ένσημα (συνήθως κάτι πάρα πολύ δύσκολο, ειδικά για τους παλιότερους του 1993 ασφαλισμένους).

Δεν φτάνει που η προσωρινή σύνταξη κάνει να βγει όσο έκανε η οριστική πριν από δύο χρόνια.

Ακόμα κι όταν έρχεται εκείνη η στιγμή που με αγωνία περιμένει ο νέος συνταξιούχος να πάρει τα αναδρομικά δύο, τριών, τεσσάρων χρόνων -μια και η ημερομηνία συνταξιοδότησης είναι η 1η που επόμενου μήνα, άρα μαζεύονται 24 ή 36 ή και 48 συντάξεις μαζεμένες και το ποσό είναι σημαντικό αφού έχουν ανοίξει πολλές «τρύπες» την περίοδο της εναγώνιας αναμονής-, του την… «έχουν στημένη»

Οι καταγγελίες είναι πολλές και επώνυμες.

«Ήταν να πάρω 8.500 αναδρομικά και πήρα μόνο 550 ευρώ…».

Το μυστήριο συνήθως έχει να κάνει με την εφορία. Διότι αν κάποιος παίρνει σύνταξη 700 ευρώ τον μήνα, είναι αφορολόγητος.  Όταν όμως μαζευτούν αναδρομικά τριών χρόνων και το ποσό είναι ο 25.000, τότε του πατάνε έναν ξεγυρισμένο φορολογικό συντελεστή επί του συνόλου και η σύνταξη έκανε φτερά. Κι αυτό παρά το ότι υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση για επιμερισμό σε ετήσια βάση των αναδρομικών και την εφαρμογή του αναλογούντος φοροσυντελεστή.

Τα πράγματα είναι χειρότερα για κάποιους διπλοσυνταξιούχους (π.χ. από ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο, ΤΣΑΥ και Δημόσιο κ.λπ.).

Σε μερικές περιπτώσεις το λάθος αναγνωρίζεται.  Άλλοι ψάχνουν ακόμη…