ΕΚΑ: Συμβολική Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας στις 11 Μάρτη

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΚΑ: Συμβολική Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας στις 11 Μάρτη

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στην τελευταία του συνεδρίαση εκτίμησε τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους από την πορεία της πανδημίας στη χώρα και ιδιαίτερα στην Αττική. Επιβεβαιώθηκε ότι έναν χρόνο από την έναρξη της πανδημίας ο κατάλογος των νεκρών και βαριά νοσούντων μεγαλώνει, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, ενώ οι χώροι δουλειάς παραμένουν οι βασικοί χώροι διασποράς του κορωνοϊού με την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους να αρνούνται επίμονα την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και τις συγκοινωνίες. Δεν χωρά καμία άλλη αναμονή, καμία άλλη καθυστέρηση.

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς που θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς και έλεγχοι για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.
  • Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
  • Καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε επιχείρηση. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.
  • Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί, άδειες ειδικού σκοπού κλπ.) των εργαζομένων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα. Οι άδειες ειδικού σκοπού να δίνονται με επιβάρυνση του κράτους και της εργοδοσίας, να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Νοσοκομείων της Αθήνας με τη στελέχωσή τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Να γίνει άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων της περιοχής.
  • Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός όλου του λαού.
  • Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού, Ατομικά Μέσα Προστασίας σε όλα τα σχολεία. Αντίστοιχα μέτρα για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑ καταγγέλλει την ενίσχυση της καταστολής από την κυβέρνηση απέναντι σε όσους αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους είτε πρόκειται για εργατικά σωματεία, είτε για φοιτητικούς συλλόγους είτε άλλοι μαζικοί φορείς. Επιβεβαιώνεται ότι η καταστολή παραμένει χρήσιμο εργαλείο της κυβέρνησης για την επιβολή της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Απαιτούμε:

  • Να καταργηθούν οι νόμοι που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες και τα δικαιώματα μας, όπως για τις διαδηλώσεις, τις απεργίες, τη λειτουργία των συνδικάτων
  • Να διαγραφούν τα πρόστιμα σε συνδικαλιστές που επιβλήθηκαν κατά την συνδικαλιστική τους δράση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑ, παίρνοντας υπόψη την προετοιμασία της κυβέρνησης μέσα σε συνθήκες όπου η πανδημία «θερίζει» και ιδιαίτερα τις συναντήσεις του Υπουργού Εργασίας με εργοδοτικούς φορείς για τη σύνταξη του νέου αντεργατικού νόμου που επιβάλει το 10ωρο χωρίς αποζημίωση, καταργεί επί της ουσίας τις υπερωρίες, καταργεί την Κυριακή αργία για πολλούς κλάδους, μονιμοποιεί την τηλεργασία, καταργεί το ΣΕΠΕ, πλήττει καίρια συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, καλεί την κυβέρνηση και το Υπ. Εργασίας να μην προχωρήσει στο νέο αντεργατικό τερατούργημα, να το αποσύρει. Διαφορετικά τα συνδικάτα θα απαντήσουν με απεργιακό αγώνα.

Καλούμε το Υπ. Εργασίας να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα που προστατεύουν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους.

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση των νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις ΣΣΕ. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά στον καθορισμό του κατώτατου μισθού και των κλαδικών ΣΣΕ.
  • Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€, επαναφορά των τριετιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Καθολική υποχρεωτικότητα των κλαδικών ΣΣΕ και επαναφορά της ισχύς της ευνοϊκότερης σύμβασης.
  • Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους όπως το ΣΕΠΕ και το ΚΕΠΕΚ και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Να μην καταργηθεί η Κυριακή αργία. Να μην μονιμοποιηθεί η τηλεργασία.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε τα σωματεία μέλη μας σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 11 Μάρτη και ώρα 11 π.μ..

Επιπλέον με αφορμή την επέτειο της 8ης Μάρτη, ημέρα των εργαζομένων και καταπιεσμένων εργατριών καθώς και τα επίκαιρα αιτήματά της, το ΕΚΑ προκήρυξε συμβολική στάση εργασίας, τη Δευτέρα 8 Μάρτη, από τις 12 μ.μ. έως τις 3 μ.μ.. 

Το Δ.Σ.