ΠΑΚ-ΕΛΤΑ: Συλλογική Σύμβαση-ταφόπλακα στα εργασιακά μας δικαιώματα!!!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΑΚ-ΕΛΤΑ: Συλλογική Σύμβαση-ταφόπλακα στα εργασιακά μας δικαιώματα!!!

Η ΠΑΚ-ΕΛΤΑ σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για νέα ΣΣΕ – ταφόπλακα με την οποία ισοπεδώνονται κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών, που κατακτήθηκαν με μεγάλους αγώνες και οι εργαζόμενοι πλέον στα ΕΛΤΑ είναι έρμαια του διευθυντικού δικαιώματος

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΚ-ΕΛΤΑ:

Συναδέλφισσες-οι,

Συνεδρίασε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ και αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποδεχτεί την πρόταση της διοίκησης με το νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού και τελικά να υπογράψει τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Κατά την γνώμη μας, πρόκειται για το μεγαλύτερο λάθος που έκανε ιστορικά η ομοσπονδία μας, αφού αποδεχόμενη αδιαμαρτύρητα την πρόταση της διοίκησης επέτρεψε να ισοπεδωθούν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών, που κατακτήθηκαν με μεγάλους αγώνες και οι εργαζόμενοι πλέον στα ΕΛΤΑ είναι έρμαια του διευθυντικού δικαιώματος.

Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΣΤ την πρόταση της διοίκησης με το νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού αποδέχτηκαν και έδωσαν εξουσιοδότηση για υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετά από ψηφοφορία, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ΕΛ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ενώ την πρόταση απέρριψαν και δεν έδωσαν εξουσιοδότηση οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΚ-ΕΛΤΑ, ΔΑΚΕ-ΑΝΑΝΕΩΣΗ και ΔΑΚ-ΕΛΤΑ.

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες συζητήσεις ΕΛΤΑ και ΠΟΣΤ το κείμενο που παρουσίασε ο πρόεδρος της εκτελεστικής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και ζήτησε εξουσιοδότηση για να το υπογράψουν, είναι ένας οδοστρωτήρας των εργασιακών δικαιωμάτων μας και οδηγεί τους εργαζόμενους σε ένα νέο εργασιακό χάρτη. Βάζει ένα ακόμα λιθαράκι για να προχωρήσει  η ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, εμπεριέχει νέες έμμεσες μειώσεις στους μισθούς μας και δίνει την δυνατότητα να παρθούν αποφάσεις για θέματα του προσωπικού από πλευράς της διοίκησης που μέχρι χθες δεν μπορούσαν . Ουσιαστικά μας τα πήραν όλα, εκτός από τα συνδικαλιστικά προνόμια, τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις επιτροπές των πειθαρχικών συμβουλίων, την προσωρινή αναστολή κάποιων μηνών για το ΤΕΑ και τον απολογιστικό μισθό και άλλα τα οποία θα αναλυθούν παρακάτω!!!

Η νέα μείωση του 8%στους μισθούς μας, μαζί με την προηγούμενη της κοινής συμφωνίας του 2017 (που έληξε 18/01/2020 και θα έπρεπε να μας επιστραφεί το ποσό), δεν είναι τίποτα μπροστά στις ισοπεδωτικές αλλαγές που φέρνει η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να φανταστείτε πως για την απόλυση ενός εργαζόμενου που θα υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα, θα αποφασίζει πλέον ένα άνθρωπος, ο Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, αντί για το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Συνοπτικά θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω τα άρθρα που αλλάζουν ριζικά τα εργασιακά δικαιώματα ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ, αλλά και ποια κεφάλαια του παλιού γενικού κανονισμού προσωπικού παραλήφθηκαν τελείως επιτρέποντας στη διοίκηση να αποφασίζει ότι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και που αυτές οι αλλαγές αποτέλεσαν τους λόγους που εμείς (ΠΑΚ) δεν δώσαμε εξουσιοδότηση για την υπογραφή της νέας σύμβασης. Και βέβαια την ίδια στάση κράτησε ο εκπρόσωπος της παράταξης μας στο ΔΣ του ΕΛΤΑ (που συνεδρίασε χθες) και δεν ψήφισε την πρόταση για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι βασικές αντιρρήσεις μας αφορούν τα παρακάτω άρθρα:

Άρθρο 2.1. Η διατύπωση «εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία» είναι ένα τέχνασμα και παραπέμπει ευθέως στο νόμο 4758/20 που ψηφίστηκε πρόσφατα και δημιουργεί δύο κατηγορίες εργαζομένων, αφού οι νεοπροσλαμβανόμενοι δεν θα καλύπτονται από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει.

Άρθρο 2.4. Εξαιρεί τους συναδέλφους Διευθυντές από τον ΓΚΠ.

Άρθρο 3.1. Η διατύπωση «σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις» παραπέμπει ευθέως στο νόμο 4758/20 με ότι αυτό συνεπάγεται.

Άρθρο 4.1. Το συγκεκριμένο άρθρο καταργεί τους σημερινούς κλάδους του προσωπικού και δίνει την δυνατότητα στη διοίκηση να χρησιμοποιεί το προσωπικό όπως εκείνη θέλει.

Άρθρο 4.4. Καταργεί το καθηκοντολόγιο (έργο ανά θέση εργασίας).  Και κάνει ουσιαστικά τους εργαζόμενους γενικών καθηκόντων.

Άρθρο 5.1. Εδώ έχουμε έμμεση κατάργηση του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις προσωπικού, αφού με την διατύπωση «σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις» παραπέμπει ευθέως στο πρόσφατο νόμο 4758/20 που το προβλέπει.

Άρθρο 8. Από την διαδικασία αξιολόγησης για τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης εξαιρεί τις θέσεις των διευθυντών, οι οποίες θα γίνονται πλέον από το ΔΣ και προβλέπει τη συμμετοχή και εξωτερικών στελεχών σε όλες τις θέσεις, καταργώντας το πλαφόν του αριθμού 7 εξωτερικών που υπήρχε μέχρι σήμερα και αφορούσε εξειδικευμένες θέσεις. Μπορεί δηλαδή και όλοι οι διευθυντές να είναι από τον ιδιωτικό τομέα και φυσικά με άλλο μισθολόγιο από το δικό μας. 

Άρθρο 8.5. Στην αξιολόγηση για την κάλυψη των θέσεων ευθύνης δεν προβλέπει προϋποθέσεις και προσόνταγια να συμμετέχουν οι υποψήφιοι (πχ χρόνια υπηρεσίας, χρόνια στον κλάδο, χρόνια σε θέση ευθύνης, ακαδημαϊκά προσόντα κλπ). Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται σε θέσεις ευθύνης μέχρι τομέα. Προβλέπει και γι’ αυτές τις θέσεις (τομέων- τμημάτων) συμμετοχή και εξωτερικών συνεργατών. Προφανώς θεωρούν όλο το διοικητικό προσωπικό του ΕΛΤΑ ακατάλληλο!!!

Άρθρο 8.6. Μειώνουν το ποσοστό στην εμπειρία κατά 10% και το αυξάνουν στη συνέντευξη αντίστοιχα, προκειμένου να ευνοούνται οι ημέτεροι.

Άρθρο 8.8.α. Προβλέπει να γίνεται αναθεώρηση των τεθέντων στόχων στις θέσεις ευθύνης ανά τρίμηνο. Ούτε να τους πάρουν δεν θα έχουν προλάβει.

Άρθρο 8.8.β. Μέχρι τώρα η ανάκληση ενός επιλεγμένου προϊσταμένου  από τη θέση ευθύνης γινόταν με πρόταση της επιτροπής που τον αξιολόγησε και τον επέλεξε. Τώρα θα γίνεται με απόφαση του Γενικού Διευθυντή.

Άρθρο 9.Καταργεί την σημερινή μεταθετότητα και την αξιοκρατική διαδικασία με τα κριτήρια και τα μόρια που υπήρχαν και προβλέπει πως η διοίκηση μπορεί να μεταθέσει όποιον θέλει, όπου θέλει για υπηρεσιακούς λόγους, από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο χωρίς να δώσει λόγο σε κανέναν. Ειδικά τώρα με τις λίστες του πλεονάζοντος προσωπικού θα ζήσουμε σκηνές απείρου κάλους.

Κατήργησαν τον παλιό όρο για τις εσωτερικές μετατάξεις από τους λοιπούς κλάδους στον κλάδο διοίκησης, βάζοντας φραγμό στην επαγγελματική εξέλιξη σε εκατοντάδες συναδέλφους, ειδικά πτυχιούχους να εξελιχθούν.

Άρθρο 10. Δεν γίνεται καμιά αποτύπωση στα σημερινά επιδόματα μέσα στην ΣΣΕ όπως γινόταν στο παρελθόν. Υπάρχει  αναφορά μέσα στο άρθρο περί ισχύουσας νομοθεσίας που ουσιαστικά παραπέμπει σε μελλοντική κατάργηση των περισσοτέρων.

Άρθρο 10.2. Με το συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει να μας καταβάλλεται απολογιστικά η μισθοδοσία μας, θα χάσουμε ένα μισθό μέσα στο 2022.

Άρθρο 12.3. Ισοπεδώνει πλήρως το υφιστάμενο σύστημα των αναρρωτικών αδειών και μειώνει στο μισό τις ημέρες αναρρωτικής αδείας που μέχρι σήμερα δικαιούμασταν.

Άρθρο 12.5. Μας αφαιρεί τις τρεις ημέρες αδείας που προέρχονται από την συγχώνευση των έξι ημιαργιών.

Άρθρο 12.7. Οι συνδικαλιστικές άδειες παραμένουν!!!

Κεφάλαιο Ζ. Κατάργησαν τα υπηρεσιακά συμβούλια που προέβλεπε ο καταργημένος πλέον Γενικός Κανονισμός Πρεοσωπικού και που σ’ αυτά οι αποφάσεις παίρνονταν συλλογικά και θα παίρνονται πλέον από μονοπρόσωπα όργανα.

Άρθρο 20.4. Ο καταλογισμός ζημιάς δεν θα γίνεται πλέον από το συμβούλιο, αλλά ένας άνθρωπος, ασκώντας το διευθυντικό δικαίωμα, θα καταλογίζει το ποσό και τίθεται θέμα ακόμη και για ένσταση του εργαζόμενου. Γυρίζουμε σε άλλες εποχές!!!

Άρθρο 23. Είναι τεράστιο λάθος η εξαίρεση της οριστικής απόλυσης από τις πειθαρχικές ποινές και την ένταξη της στο διευθυντικό δικαίωμα. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να αποφασίζει ένας άνθρωπος (Γενικός Διευθυντής) για τον επαγγελματικό θάνατο κάποιου εργαζόμενου. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι πλέον εδώ! (Άρθρο 39.γ.του νέου κανονισμού που ψηφίστηκε)

Άρθρο 25.3. Διέγραψαν το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει την επανάληψη της πειθαρχικής του δίκης, μέσω της οποίας του επιβλήθηκε οριστική απόλυση και τη επαναπρόσληψη του στην περίπτωση που υπάρξει αμετάκλητη αθωωτική απόφαση σε ποινική δίκη σχετική με το παράπτωμα του.

Άρθρο 36.2. Θεωρούμε υπερβολικά μεγάλα τα χρονικά διαστήματα παραγραφής των πειθαρχικών ποινών.

Άρθρο 39.γ. Διαφωνούμε πλήρως με τη συγκεκριμένη παράγραφο, που αφαιρεί το δικαίωμα απόφασης για τον επαγγελματικό θάνατο ενός εργαζόμενου από το πολυμελές πειθαρχικό συμβούλιο και τον παραχωρεί στον Γενικό Διευθυντή (αναφέρεται παραπάνω στο 25.3.).

Άρθρο 39.στ. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Έχουν σχέση οι εξαιρέσεις στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση με την συγκατάθεση της ΠΟΣΤ στο νέο κανονισμό;

Άρθρο 41.3. Προβλέπεται σε ένα χρόνο περίπου αναλογιστική μελέτη με σκοπό την κατάργηση της σημερινής αναλογίας εισφορών 1 προς 2 (Εργαζόμενος/Εργοδότης) στο ΤΕΑ ΕΛΤΑ και τη μείωση του ποσοστού του εργοδότη.

Άρθρο 42.7. Στο συγκεκριμένο άρθρο επισυνάπτεται η κοινή συμφωνία της νέας μείωσης  στους μισθούς μας και επίσημα πλέον.

Στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν γίνεται καμιά αναφορά:

– Στην αναγνώριση της ασφάλισης που διανύθηκε στον ιδιωτικό τομέα.

– Στην εκπαίδευση-επιμόρφωση του προσωπικού

– Στα προσόντα που απαιτούνται για τις προσλήψεις νέου προσωπικού.

– Στο έργο των κλάδων και στο καθηκοντολόγιο των θέσεων εργασίας.