Iσπανικό δικαστήριο κατά του εργασιακού μοντέλου του Deliveroo

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Iσπανικό δικαστήριο κατά του εργασιακού μοντέλου του Deliveroo

Το 24ο κοινωνικό δικαστήριο της Βαρκελώνης έχει αποφανθεί υπέρ της Κοινωνικής Ασφάλισης και έχει αποφασίσει ότι 748 διανομείς της πλατφόρμας λειτουργούσαν ως ψευδοαπασχολούμενοι. Αυτή είναι η απόφαση ενάντια στο μοντέλο εργασίας των πλατφορμών παράδοσης στο σπίτι που επηρεάζει τους περισσότερους εργαζόμενους, μέχρι στιγμής, σε όλη την Ισπανία.

Ο δικαστής επικύρωσε τις ενέργειες που πραγματοποίησε η Επιθεώρηση Εργασίας το 2018 και ακολουθεί μετά από παρόμοιες αποφάσεις κατά της εταιρείας, όπως τα ανώτερα δικαστήρια στην Καταλονία ή τη Μαδρίτη.

Τρεις αποφάσεις σε τρεις χώρες σχετικά με τα δικαιώματα των αναβατών παράδοσης δείχνουν γιατί απαιτείται δράση της ΕΕ για τον τερματισμό του σκανδάλου των πλατφορμών που δεν αποδέχονται τις ευθύνες τους ως εργοδότες.

Ένα δικαστήριο στην Ισπανία διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι στο Deliveroo ήταν ψευδώς αυτοαπασχολούμενοι, ένα ιταλικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα έκανε διακρίσεις εναντίον των αναβατών που παίρνουν αναρρωτική άδεια και η βελγική κυβέρνηση διαπίστωσε ότι οι συνθήκες εργασίας της Uber ήταν ασυμβίβαστες με την αυτοαπασχόληση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει διαβούλευση σχετικά με τη «βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην πλατφόρμα» στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά αυτές οι αποφάσεις δείχνουν γιατί οι εργαζόμενοι χρειάζονται δράση και όχι μόνο περισσότερη συζήτηση:

Ισπανία : 12/01/21 – Η Deliveroo πρόκειται να πληρώσει 1,3 εκατομμύρια ευρώ σε κοινωνικές εισφορές μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της Βαρκελώνης που αποδεικνύει ότι οι 748 αναβάτες του Deliveroo είναι ψεύτικοι αυτοαπασχολούμενοι.

Βέλγιο : 13/01/21 – Η διοικητική επιτροπή της βελγικής κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις εξέδωσε απόφαση σχετικά με τις συνθήκες εργασίας ενός οδηγού Uber, δηλώνοντας ότι είναι ασυμβίβαστες με το καθεστώς αυτοαπασχολούμενου.

Ιταλία : 31/12/20 Το Δικαστήριο της Μπολόνια αποφάνθηκε υπέρ της καταγγελίας σχετικά με το γεγονός ότι ο αλγόριθμος του Deliveroo, Frank, έκανε διακρίσεις των εργαζομένων και περιόρισε την πρόσβασή τους σε θέσεις εργασίας μετά από απουσίες για απεργία ή για λόγους υγείας ή περίθαλψης.

Από σελίδα στο FB Κούριερ Ντελίβερι Διανομείς με Δίκυκλο ή Van