Αναστολή σύμβασης / Δεκάδες χιλιάδες δεν έλαβαν επίδομα τον Νοέμβριο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αναστολή σύμβασης / Δεκάδες χιλιάδες δεν έλαβαν επίδομα τον Νοέμβριο
  • Αγωνία για το δώρο Χριστουγέννων, καθώς χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις αδυνατούν να το καταβάλουν

Σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται πλέον οι εργαζόμενοι σε αναστολής σύμβασης που έμειναν απλήρωτοι τον Νοέμβριο, ενώ όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το δώρο Χριστουγέννων δεν θα φτάσει σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων λόγω της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους.

Τις καθυστερήσεις στην πληρωμή του επιδόματος των 800 ευρώ για τον Νοέμβριο παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ωστόσο επέρριψε τις ευθύνες στους λογιστές (!) και στις επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι είναι πληττόμενες ενώ είναι κλειστές.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι μέχρι χθες το βράδυ υπήρχαν 14.736 διορθώσεις λογιστών. “Ειδικά για τον Νοέμβριο κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, καθώς μια χούφτα ανθρώπων δούλευε με νύχια και με δόντια για να γίνει η πληρωμή πρώτα των κλειστών επιχειρήσεων και έγιναν 328.000 πληρωμές. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει μαζί με τις καταβολές για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών, μέχρι τις 15-16 Δεκεμβρίου”.

Αν υπάρξουν εκ νέου λάθη, ο κ. Βρούτσης αποσαφήνισε πως θα δοθεί ξανά η δυνατότητα στους λογιστές να κάνουν διορθώσεις.

Πάντως, τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Εργασίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα ακόμα σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι κλειστές επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στις 21 Δεκεμβρίου.

Οπως ανέφερε και χθες η ΑΥΓΗ, το δώρο θα είναι μειωμένο ώς και 55% για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης πάνω από τρεις μήνες.

Να σημειώσουμε ότι ο εργοδότης θα υπολογίσει το δώρο Χριστουγέννων με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου, ήτοι τον μισθό της σύμβασης του κάθε μισθωτού, και το Δημόσιο θα καταβάλει το ποσό υπολογισμένο με βάση τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης. Ο Νοέμβριος θα υπολογιστεί με βάση τα 800 ευρώ και ο Δεκέμβριος ξανά με βάση τα 534.

https://www.avgi.gr/-Ανδρέας Πετρόπουλος