Πρόσθετη γονική άδεια… άνευ αποδοχών για στήριξη εργαζόμενων-γονέων, στο «εργασιακό» νομοσχέδιο!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόσθετη γονική άδεια… άνευ αποδοχών για στήριξη εργαζόμενων-γονέων, στο «εργασιακό» νομοσχέδιο!

Με πρόσθετη γονική άδεια που θα έχει διάρκεια έξι μηνών, επιδιώκει η Κυβέρνηση να στηρίξει τον εργαζόμενο γονέα και ειδικά τον πατέρα. Μόνο που η άδεια αυτή θα έχει αποδοχές μόνο κατά το 1/3, δηλαδή μόνο για τους δύο, από τους έξι μήνες! Αποδοχές, οι οποίες θα ισούνται με τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό, δηλαδή 650 ευρώ μικτά το μήνα και θα καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ. Οι υπόλοιποι τέσσερις μήνες της γονικής άδεια θα χορηγούνται αλλά θα είναι… άνευ αποδοχών!

Είναι και αυτό, ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και πρόκειται να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά. Ένα νομοσχέδιο που εντός Νοεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο, σειρά μέτρων για να στηριχθούν οι γονείς που εργάζονται, αλλά και να διευκολυνθούν τυχόν εργαζόμενοι οι οποίοι φροντίζουν ανήμπορα μέλη της οικογένειάς τους.

Τα μέτρα αυτά, είναι τα εξής:

– Άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμες από δύο ημέρες που είναι σήμερα.

– Πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια μέχρι το παιδί να γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες. Ισχύει και για όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό, ενώ οι υπόλοιποι είναι άνευ αποδοχών.

– Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ετησίως.

– Άδεια ανωτέρας βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως. Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κλπ).

– Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ και για μονογονεϊκές οικογένειες.

– Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.

ΠΗΓΗ: ΕΝΔΙΣΥ