ΛΑΡΚΟ: Προς πώληση ή προς οριστικό λουκέτο;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΛΑΡΚΟ: Προς πώληση ή προς οριστικό λουκέτο;

Άρης Χατζηγεωργίου

Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί την ταλαιπωρημένη μεταλλευτική εταιρεία υπερχρεωμένη και χωρίς καμιά μέριμνα για τους 1.200 άμεσα και τους 4.000 έμμεσα εργαζομένους ● Κινητοποιήσεις και συλλαλητήριο το Σάββατο στη Λάρυμνα από τα σωματεία.

Με την απειλή της πτώχευσης στον ορίζοντα, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την πώληση σε ιδιώτες της χιλιοταλαιπωρημένης ΛΑΡΚΟ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε τροπολογία που ορίζει συγκεκριμένες προθεσμίες για την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι της επιχείρησης ξεκινούν κινητοποιήσεις.

Η τροπολογία, όπως είχε προαναγγελθεί, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης και η συζήτησή της στη Βουλή αναμένεται να ξυπνήσει μνήμες από τις εποχές που οι τότε κυβερνήσεις αξιοποιούσαν την εταιρεία για προσλήψεις ημετέρων, τοποθετήσεις στελεχών με υπέρογκους μισθούς και εξυπηρέτηση συμφερόντων. Στο κείμενο της τροπολογίας, πάντως, περιλαμβάνονται κάποιες μικροδιορθώσεις σε σχέση με όσα προέβλεπε ο νόμος του περασμένου Φεβρουαρίου και κάποιες «ύποπτες» επαναδιατυπώσεις, όπως ότι ο «δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός» μετατρέπεται τώρα σε «ανοιχτό διαγωνισμό».

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ εκμεταλλεύεται εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες ορυχεία, παράγοντας μεταλλεύματα που είναι η βασική πηγή νικελίου. Συνολικά εργάζονται με άμεσο τρόπο 1.200 άνθρωποι, ενώ οι έμμεσες θέσεις εργασίας μέσω υπεργολαβιών κυμαίνονται από 1.100 έως και 4.000. Ολοι οι παραπάνω θα βρεθούν στον δρόμο εφόσον η εταιρεία πτωχεύσει, χωρίς βεβαίως να διασφαλίζεται ότι θα παραμείνουν εάν πωληθεί. Η πλειονότητα των εργαζομένων βρίσκεται στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας και οι υπόλοιποι στην Εύβοια, που χτυπήθηκε πρόσφατα από την κακοκαιρία, τη Βοιωτία, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.

Η ΛΑΡΚΟ ανήκει κατά 55,2% στο ΤΑΙΠΕΔ, κατά 33,4% στην Εθνική Τράπεζα και κατά 11,4% στη ΔΕΗ. Μάλιστα, στη ΔΕΗ η ΛΑΡΚΟ εμφανίζεται να έχει οφειλές ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ μετά την απόφαση το 2006 να αγοράζει η δεύτερη ηλεκτρικό ρεύμα με «καπέλο» από τη «μητρική». Την εταιρεία βαρύνουν επίσης χρέη άνω των 100 εκατομμυρίων σε προμηθευτές, Ταμεία και τράπεζες, ενώ απειλητικά επικρέμαται πάνω της το κοινοτικό πρόστιμο για παροχή κρατικών ενισχύσεων, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι κρατικές ενισχύσεις συνδέονται ευθέως με κακοδιαχείριση στην περίοδο μεταξύ 2006 και 2014, όταν στη ΛΑΡΚΟ χορηγήθηκαν τραπεζικά δάνεια 90 εκατομμυρίων ευρώ με κρατικές εγγυήσεις, ενώ το Δημόσιο προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 45 εκατομμυρίων το 2009. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν ενισχύσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό σε μια διαδικασία ελέγχου που ξεκίνησε το 2012, μετά το δεύτερο Μνημόνιο, και τη συζήτηση που τότε άνοιξε για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Το σχέδιο επί Σαμαρά

Η διαδικασία ελέγχου ολοκληρώθηκε το 2019, αλλά στο μεταξύ η κυβέρνηση Σαμαρά, λίγο πριν από την πτώση της τον Δεκέμβριο του 2014, είχε παρουσιάσει το μοντέλο πώλησης που προέβλεπε έναν διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και έναν από τον ειδικό διαχειριστή για το ενεργητικό της εταιρείας. Στο Δημόσιο περιήλθαν το μεταλλείο και το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, ενώ στη ΛΑΡΚΟ πέρασαν τα μεταλλεία σε Εύβοια και Μακεδονία, τα οποία θεωρούνται και πιο ενδιαφέροντα για τους επενδυτές.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εάν το μοντέλο αυτό είχε τότε διαμορφωθεί για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο επενδυτή, αυτό δεν σημαίνει ότι συνεχίζει να τον εξυπηρετεί έξι χρόνια αργότερα.

Η «φαστ τρακ» διαδικασία που εξαγγέλλει τώρα η κυβέρνηση με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να έχει κάποιο αποτέλεσμα οπότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκκαθάριση. Ο κίνδυνος του οριστικού κλεισίματος έχει σημάνει συναγερμό μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας, οι οποίοι μέσα από γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν κινητοποιήσεις και συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο 17 Οκτωβρίου έξω από την πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα διοικητικά συμβούλια των εργατικών σωματείων λαμβάνουν υπόψη ότι η κυβέρνηση προχωρά στους διαγωνισμούς χωρίς να δεσμεύεται για τη συνέχιση της λειτουργίας της και για τις θέσεις εργασίας, ενώ προχωρά και στη δημιουργία «κοινωνικού ταμείου» για να απολύσει όλους τους εργαζομένους.

Οπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, Ανδρέας Κορέντζελος, η απόγνωση κυριαρχεί καθώς περίπου οι μισοί είναι ηλικίας άνω των 50 ετών και ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί με τις αποζημιώσεις για 30 ή και περισσότερα χρόνια δουλειάς, ούτε και κανείς τους ενημερώνει για το περιεχόμενο του αποκαλούμενου «κοινωνικού ταμείου».

εφσυν