Ζερβουδάκης: Ηθικό ατόπημα οι δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ζερβουδάκης: Ηθικό ατόπημα οι δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού

«Δε θα κουραστούμε να λέμε ότι τη “μαύρη” εργασία την προωθούν μεγάλοι εργοδότες που έχουν οφέλη από αυτήν», τονίζει ο μουσικός και ερμηνευτής Δ. Ζερβουδάκης

Σοβαρό ηθικό ατόπημα χαρακτήρισε τη δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ότι «οι καλλιτέχνες κινούνται στο χώρο της μαύρης οικονομίας» ο μουσικός και ερμηνευτής Δ. Ζερβουδάκης τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια τέτοια αντίληψη από την αρμόδια υπουργό που αφορά την εργασία και τη ζωή μας»

«Δε θα κουραστούμε να λέμε ότι τη “μαύρη” εργασία την προωθούν μεγάλοι εργοδότες που έχουν οφέλη από αυτήν. Δεν είναι ότι ξαφνικά ότι εμείς στήσαμε μια συνωμοσία εις βάρος της κοινωνίας και πορευόμαστε με αυτό. Υπάρχει το ΣΕΠΕ που είναι ανενεργό το οποίο, όμως, μπορεί να ελέγξει τα πάντα» σημείωσε ο Δ. Ζερβουδάκης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» δηλώνοντας ότι πρέπει «να βγούμε από τη λογική ότι συλλήβδην ένας επαγγελματικός χώρος χρεώνεται τις κατηγορίες της υπουργού Πολιτισμού».

Ο Δ. Ζερβουδάκης αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι καλλιτέχνες και το αναδεικνύει τόσο ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος και πολλά ακόμη σωματεία του χώρου. Έχει εντοπιστεί ότι ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορούσαν τον πολιτισμό δεν έχουν δοθεί για την ενίσχυση των εργαζομένων στον κλάδο αυτό. «Ήταν ένα ποσό 400 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που έληξε και 400 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που τρέχει και μάλιστα εκτός δημοσιονομικού ελέγχου. Εκτός από αυτά τα χρήματα ήρθε 1,4 δισ. από την Ε.Ε. Που πήγαν αυτά τα χρήματα;» διερωτήθηκε ο καλλιτέχνης;

«Πρέπει να μάθουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ότι ενώ αυτοί έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη, αυτή η ωφέλεια δεν έχει φτάσει στην κοινωνία. Τα χρήματα αυτά φαγώθηκαν αλλού» συμπλήρωσε.

«Ζητήσαμε στήριξη όχι μόνο για μας μέσα στα πλαίσια των υγειονομικών μέτρων να ασκούμε τη τέχνη και την εργασία μας. Να μας πει η ΠΚΜ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης τι ποσό διέθεσε για τους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης. Έδωσαν 26.000 ευρώ για εκείνη τη συναυλία στο καραβάκι. Αυτή ήταν η συμβολή του Δήμου για το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης;» πρόσθεσε καταλήγοντας ότι ενώ πάρα πολλοί καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης ξαφνικά έγιναν «το μαύρο πρόβατο της χώρας. Πρόκειται για φρίκη».

Πηγή: avgi.gr