Καλλιτέχνες / “Από ατομική ευθύνη χορτάσαμε”

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καλλιτέχνες / “Από ατομική ευθύνη χορτάσαμε”
  • Στον δρόμο καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του πολιτισμού – Κινητοποίηση – απάντηση στις απαξιωτικές δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη

Κινητοποίηση που ξεκίνησε ως μέσο πίεσης προς το υπουργείο Εργασίας ώστε να συναντηθεί επιτέλους με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων και εξελίχθηκε σε ηχηρή απάντηση προς τις απαξιωτικές δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην τέχνη έξω από την πόρτα του υπουργείου Εργασίας.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού βρέθηκαν για δεύτερη φορά στον δρόμο, μετά τη μεγάλη συγκέντρωση της Δευτέρας (21.9), επιμένοντας ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων τους, έστω και τώρα, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διάσωση του κλάδου και στην εξασφάλιση του βιοπορισμού τους.

Άλλωστε, όπως λένε, η κυβέρνηση δεν έχει ν’ αντιπαρατάξει τίποτα περισσότερο από αποσπασματικά μέτρα, τα οποία αποκλείουν μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, αλλά και αντιφατικούς χειρισμούς, που ανοιγοκλείνουν θέατρα και συναυλιακούς χώρους χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση, αλλά και αποζημιώσεις, στη συνέχεια, για τις ματαιωμένες παραστάσεις και συναυλίες.

Ο αγώνας τους σε πρώτη φάση δικαιώθηκε. Το υπουργείο Εργασίας, που απέφευγε μέχρι το βράδυ της Τετάρτης να ανανεώσει το ραντεβού που είχαν δώσει οι δύο πλευρές για την Τρίτη (22.9) και αναβλήθηκε λόγω εντοπισμού κρούσματος κορωνοϊού στο κτήριο της Σταδίου, υπό την πίεση της νέας κινητοποίησης υποχρεώθηκε να κάνει τη συνάντηση την ώρα της διαδήλωσης και να δεσμευτεί σε σχέση με μια σειρά ζητήματα.

Η κυβέρνηση υπόσχεται

Στους εκπροσώπους των εργαζομένων μεταφέρθηκε, κατά τη συνάντηση, η εικόνα ότι η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για να ενταχθεί το σύνολο των εργαζομένων στο μητρώο που δημιουργήθηκε στην πανδημία για την επιδότησή τους. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι από τη Δευτέρα θα βγει σχετική ΚΥΑ, που θα προβλέπει ποιοι θα είναι οι όροι ένταξης στο μητρώο και νέα φόρμα για τις δηλώσεις.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι επέμειναν να ενταχθούν όλες οι ειδικότητες, αλλά κι εκείνοι που έχουν λίγα ένσημα. Η δέσμευση που έλαβαν ήταν ότι θα μπορεί ένας εργαζόμενος να δηλώνει πέρα από μία ειδικότητα και ότι θα καταβάλλεται σε όλους ενίσχυση με κατώτατο όριο τα 5 ένσημα τον μήνα.

Οι εργαζόμενοι περιμένουν

Οι εργαζόμενοι διεμήνυσαν πάντως ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους ώστε να δικαιωθεί το σύνολο των κρίσιμων αιτημάτων που αφορούν την καθημερινή τους διαβίωση, όπως η αναστολή πληρωμών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, δεδομένου ότι το 80% των εργαζόμενων στον πολιτισμό δεν έχει κάποιο έσοδο. Το υπουργείο χαρακτήρισε το ζήτημα περίπλοκο και ισχυρίστηκε ότι θα χρειαστεί συζήτηση από πέντε υπουργεία που έχουν σχετική αρμοδιότητα.

“Οι αγώνες μας το επόμενο διάστημα και η κλιμάκωσή τους θα οδηγήσει αυτά τα πέντε υπουργεία να κάτσουν να συζητήσουν και να δώσουν απαντήσεις”, σχολίασε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλης Παρασκευόπουλος και τόνισε ότι η χθεσινή κινητοποίηση ήταν μια απάντηση στην πρωινή συνέντευξη της υπουργού Πολιτισμού, που εμφάνισε ότι η κατάσταση που ζουν οι άνθρωποι του πολιτισμού οφείλεται στους ίδιους.

Κ. Κεχαγιόγλου: Συνεχίζουμε

Στη δήλωσή του στην “Α” μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) Κώστας Κεχαγιόγλου τόνισε, από τη μεριά του, ότι “οι κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πολιτισμού εδώ και έξι μήνες έχουν φέρει κάποια αποτελέσματα”. “Θα συνεχίσουμε”, πρόσθεσε και έστειλε μήνυμα για συνέχιση της προσπάθειας έως ότου καλυφθεί το σύνολο του χώρου με μέτρα στήριξης. “Δεν πρέπει να μείνει κανείς μόνος του και απροστάτευτος”.

«Οι φωνές των διαμαρτυρομένων αυξάνουν. Το ηφαίστειο θα εκραγεί… Κυβέρνηση, είσαι εδώ ή απουσιάζεις; Θα προλάβεις το κακό;» σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας. Στο ίδιο πνεύμα και οι Support Art Workers, που ανέφεραν ότι “είμαστε ίσως η τελευταία χώρα στην Ευρώπη όπου δεν έχει ανακοινωθεί κανένα πλάνο για τη λειτουργία για το φθινόπωρο–χειμώνα”.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ακούστηκαν συνθήματα όπως: «Είμαστε μαζί, μαζί και δυνατοί, της τέχνης οι εργαζόμενοι υψώνουνε φωνή», «Δεν χωράμε πια στο σύστημα αυτό, θεό έχει το κέρδος, την τέχνη μας εχθρό» και «θυσίες θέλει η τέχνη, μα θέλει και φαΐ – της τέχνης οι εργάτες παλεύουμε μαζί».

“Δεν θα πληρώσουμε και αυτή την κρίση – Τώρα μέτρα για την επιβίωσή μας”, έγραφε το πανό του ΣΕΘΕΑ (Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα), “Από ατομική ευθύνη χορτάσαμε”, ήταν το μήνυμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. “Όχι στην απαξίωση των δημιουργών – Αποζημίωση στους εικαστικούς καλλιτέχνες”, έγραφε στο πανό του το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Στο πλευρό τους ο ΣΥΡΙΖΑ

Κοντά στους καλλιτέχνες βρέθηκε η τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία με ανακοίνωσή της νωρίτερα είχε επιτεθεί στη Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας ότι «αυτοκαταργείται ως θεσμικός εγγυητής του πολιτισμού αυτής της χώρας».

“Επίθεση προς τον κλάδο” χαρακτήρισε την τοποθέτηση της υπουργού η Μαργαρίτα Συγγενιώτου από την ΠΟΘΑ. Όπως εξήγησε: “Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανασφάλιστη εργασία” αλλά κυρίως “το γεγονός ότι δεν μπορεί ένας ηθοποιός να κολλήσει ένα πλήρες ένσημο. Όταν καταστρατηγήθηκε η συλλογική σύμβαση εργασίας, οι ηθοποιοί έγιναν ωρομίσθιοι. Το θέμα λοιπόν δεν είναι εάν ο ηθοποιός πάει να παίξει σε μια ερασιτεχνική παράσταση χωρίς ένσημο, αλλά το γεγονός ότι ο μεγαλοθεατρώνης μπορεί να του κολλάει ωρομίσθιο ένσημο”.

https://www.avgi.gr/