Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα: Ζήτησε άδεια ως ευπαθής ομάδα και … απολύθηκε (!)

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα: Ζήτησε άδεια ως ευπαθής ομάδα και … απολύθηκε (!)

11/09/2020

Συναδέλφισσες, -οι,

Καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει στην από 20/08/2020 επιστολή μας προς τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (επισυνάπτεται) ύστερα από την άδικη, καταχρηστική και αδικαιολόγητη απόλυση της συναδέλφου Μ.Ζ. Καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει επίσης σε αντίστοιχο ηλεκτρονικό μας μήνυμα προς τον κ. Γενικό Διευθυντή Λειτουργιών.

Η συνάδελφος, η οποία ανήκει σε ευπαθή ομάδα, ζήτησε είτε να δουλέψει με τηλεργασία είτε να της χορηγηθεί άδεια έστω και άνευ αποδοχών, ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την υγεία της αλλά και τη υγεία του συζύγου της ο οποίος έχει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας. Αντί άλλης απάντησης, την απέλυσαν !

Στις αρχές Αυγούστου και ενώ το 2ο κύμα της πανδημίας είχε ήδη αρχίσει να καλπάζει, δεν θεωρήθηκε ότι συνέτρεχε λόγος να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο το πρόβλημα της συναδέλφου. Αντί να αναζητηθεί κάποια λύση, όπως γίνεται – και σωστά – σε χιλιάδες συναδέλφους από το τακτικό προσωπικό, την έδιωξαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Η απόφαση της απόλυσης δεν μπορεί να στηριχθεί σε υποτιθέμενη κακή απόδοση της εργαζόμενης αφού κρίνεται ως άψογη επαγγελματικά από τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους της τα τελευταία έντεκα (11) χρόνια που εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα . Φανερώνει όμως μία πλήρη αναισθησία απέναντι σε υπαρκτά προβλήματα υγείας – και επιβίωσης – και αδιαφορία για τη διαχείριση με όρους λογικής των θεμάτων που προκύπτουν από την πανδημία και για τα οποία όλοι οι ενοικιαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν «βάλει πλάτη» για να επιλυθούν!

Μετά από τέτοιες – και άλλες παρόμοιες – συμπεριφορές θα έρθουν να μας καταλογίσουν ατομική ευθύνη;! Θυμίζουμε ότι μόνο ύστερα από τις παρεμβάσεις του Σωματείου μας και της προέδρου μας κας Βασιλικής Χριστοπούλου, έγινε κατανοητό ότι τα τεστ Covid-19 θα πρέπει να γίνουν και στους ενοικιαζόμενους, διότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις.

Ζητάμε έστω και τώρα, η Εθνική Τράπεζα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της απέναντι σε εργαζόμενους που την υπηρετούν για χρόνια και να αναστείλει την απόλυση. Είναι, το λιγότερο, ανήθικο να ενοχοποιούνται οι εργαζόμενοι για τα προβλήματα που προξενεί η πανδημία. Στερείται σοβαρότητας το επιχείρημα περί περικοπής λειτουργικών εξόδων της Τράπεζας όταν μιλάμε για μισθούς της τάξης των 700 ευρώ.

Συνάδελφοι –ισσες, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ (ΑΠΟΛΥΣΗ). Παλεύουμε με κάθε μέσο για να ανακαλέσουμε τις απολύσεις – όπως έχουμε καταφέρει στο παρελθόν- και να ανατρέψουμε τη λογική ότι οι ενοικιαζόμενοι/εργολαβικοί τραπεζοϋπάλληλοι είναι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, είναι απλά αναλώσιμοι.

Το Δ.Σ.