Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ: Κορωνοϊός – Ανακύκληση προσωπικού, Τηλεργασία, Διαγνωστικά

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ: Κορωνοϊός – Ανακύκληση προσωπικού, Τηλεργασία, Διαγνωστικά

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ​​ ​​ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ​​ ​​ ΔΩΡΕΑΝ​​ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας έχουμε αναφερθεί διεξοδικά στην ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης, μέσα από συγκεκριμένα μέσα και πρακτικές (μάσκες μιας χρήσης, προστατευτικά​​ plexiglass,​​ επιδαπέδια σήμανση για την οριοθέτηση ασφαλών αποστάσεων, ελεγχόμενη προσέλευση πελατών, διαρκής και επιμελής καθαρισμός των μονάδων κλιματισμού και των εργασιακών χώρων).

​​ Καθώς, ωστόσο,​​ τα τριψήφια σε αριθμό κρούσματα, σε καθημερινή βάση, αποτελούν τους πλέον αδιάψευστους μάρτυρες για την​​ επιτακτική ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων στους χώρους εργασίας,​​ για την ανάσχεση της πανδημίας, κρίνουμε επιβεβλημένο να αναφερθούμε στα εξής σημαντικά ζητήματα:

ΑΝΑΚΥΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων προστασίας του προσωπικού, ​​ ταυτόχρονα με την πιστή εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία,​​ θεωρούμε επιβεβλημένη την​​ διαρκή ανακύκληση (rotation)​​ των εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ανά 15νθήμερο, με πλήρεις αποδοχές,​​ προκειμένου να​​ αποτραπεί η έκθεση​​ σε τυχόν παράγοντες διάδοσης της νόσου του συνόλου των εργαζομένων. ​​ 

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

​​ Τόσο στο Εσωτερικό Σημείωμα της Τράπεζας (Ε.Σ. 2020/338 – 12.08.2020),​​ όσο και στις​​ σχετικές​​ εξαγγελίες της Πολιτείας για την ανάσχεση εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και την προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε​​ ευπαθείς ομάδες,​​ γίνεται λόγος για την​​ εφαρμογή συστημάτων​​ τηλεργασίας.

Οφείλουμε στο σημείο αυτό να επαναλάβουμε ότι​​ υπάρχει​​ συγκεκριμένο πλαίσιο που ρυθμίζει την τηλεργασία ήδη από το 2006 και εμπεριέχεται ως προσάρτημα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας​​ (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε 2006​​ -​​ 2007), το οποίο και σας κοινοποιούμε​​ (βλ. συνημμένο).

Ειδικότερα, το​​ άρθρο 7​​ επικεντρώνεται στα θέματα που αφορούν τον εργασιακό εξοπλισμό, την ευθύνη​​ και τις δαπάνες​​ που συνδέονται με την τηλεργασία.

Πιο συγκεκριμένα:

  • ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την παροχή, εγκατάσταση​​ και συντήρηση του αναγκαίου εξοπλισμού για κανονική τηλεργασία,​​ εκτός αν ο τηλεργαζόμενος χρησιμοποιεί τον δικό του εξοπλισμό.
  • όταν η τηλεργασία εκτελείται κανονικά, ο εργοδότης καλύπτει το​​ κόστος που συνδέεται άμεσα μ’ αυτή την εργασία, και ιδίως το κόστος των​​ επικοινωνιών.
  • ο​​ εργοδότης παρέχει στον τηλεργαζόμενο κατάλληλη τεχνική​​ υποστήριξη.
  • ο​​ εργοδότης έχει την ευθύνη, για τις δαπάνες που συνδέονται με την​​ απώλεια και τη ζημιά στον εξοπλισμό και στα δεδομένα που​​ χρησιμοποιούνται από τον τηλεργαζόμενο.

Με βάση τα παραπάνω​​ -​​ λαμβάνοντας υπ’ όψιν και​​ την περίπτωση που ο εργαζόμενος κατ’ ​​ επιλογήν​​ χρησιμοποιεί τον δικό του εξοπλισμό -​​ προκύπτει​​ σαφώς​​ η υποχρέωση του εργοδότη για την παροχή, συντήρηση, τεχνική υποστήριξη του αναγκαίου εξοπλισμού αλλά και​​ την​​ ανάληψη του κόστους επικοινωνιών για τηλεργασία.

Πέραν τούτου,​​ θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ όψιν ότι​​ η υπαγωγή ενός εργαζόμενου σε καθεστώς τηλεργασίας δεν σημαίνει αυτονόητα ότι διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, ούτε ότι δύναται να​​ επωμισθεί​​ το κόστος απόκτησης​​ ή κατάλληλης αναβάθμισης.

Για το λόγο αυτό, και​​ ο Νόμος 3846/2010​​ στο σημείο που αφορά την τηλεργασία, όχι μόνο αναφέρεται στις​​ υποχρεώσεις του εργοδότη έναντι του τηλεργαζόμενου​​ (τηλεπικοινωνίες, εξοπλισμός, βλάβες συσκευών κ.λπ.), αλλά φθάνει στο σημείο να υποχρεώνει τον εργοδότη​​ ακόμη και​​ να αποκαταστήσει τις δαπάνες επισκευής ή να ​​ αντικαταστήσει σε περίπτωση βλάβης τις συσκευές που ανήκουν στο μισθωτό.

Με δεδομένο,​​ επίσης,​​ ότι μέρος του οικιακού χώρου δεσμεύεται για τις ανάγκες εργασίας του μισθωτού, ο Ν. 3846/2010 ορίζει ακόμη και χρηματική αποκατάσταση εκ μέρους του εργοδότη προς τον τηλεργαζόμενο, μέσω συλλογικών​​ ρυθμίσεων.

Επιπλέον, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην τονίσουμε ότι,​​ υπό τις παρούσες συνθήκες και​​ ενόψει της νέας σχολικής περιόδου​​ -​​ με την πιθανότητα​​ ενεργοποίησης εκ νέου​​ της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας​​ -​​ κάθε​​ εργαζόμενος​​ και μάλιστα​​ τηλεργαζόμενος θα πρέπει επίσης να μεριμνήσει για την​​ παροχή της κατάλληλης υποδομής στα παιδιά του, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως και για την​​ εξασφάλιση δικτύου υψηλών ταχυτήτων​​ που θα μπορεί να καλύψει ταυτόχρονα πολλαπλές ανάγκες (τηλεργασία, τηλεμαθήματα κ.ο.κ).

​​ Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν για ακόμη μία φορά να σηκώσουν την οικονομική αιμορραγία που σηματοδοτεί η εφαρμογή συστημάτων τηλεργασίας.

Καλούμε τη Διοίκηση της Τράπεζας να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις της και να μεριμνήσει για την παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού στους εργαζόμενους, όπως συμβαίνει ήδη με άλλες Τράπεζες του κλάδου.

Τηλεργασία δεν σημαίνει ασυδοσία​​ και εργοδοτική αυθαιρεσία, αλλά πιστή εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, με σαφή προστασία​​ και σεβασμό των δικαιωμάτων​​ του τηλεργαζόμενου.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ

Επειδή πάντοτε μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, οφείλουμε κατ’ αρχήν να αναγνωρίσουμε ότι στις περιπτώσεις που συνάδελφος εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου​​ Covid-19, σε συνεννόηση με τον γιατρό εργασίας, καταφεύγει σε συνεργαζόμενη διαγνωστική μονάδα, όπου και υποβάλλεται σε σχετικό εργαστηριακό έλεγχο,​​ με την Τράπεζα να αναλαμβάνει πλήρως​​ τη δαπάνη​​ μέσω του ασφαλιστηρίου προγράμματος.

Ωστόσο, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιστρέψει ο μεγάλος όγκος των συναδέλφων από τις θερινές διακοπές τους, στο​​ πλαίσιο​​ της​​ ενίσχυσης​​ των προληπτικών – αποτρεπτικών μέτρων,​​ κρίνουμε επιβεβλημένη την​​ δωρεάν παροχή του​​ ενδεδειγμένου​​ αντι –​​ Covid​​ εργαστηριακού ελέγχου στο προσωπικό, με κάλυψη της σχετικής δαπάνης​​ ομοίως​​ από την Τράπεζα.​​ 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς​​ 

             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                     ​​ ​​​​  Γοίλιας Ισίδωρος