ΕΜΕΙΣ – ΑΡΚΙ / ΓΣΕΕ: Οι μάσκες έπεσαν για τους συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στον σιδηρόδρομο…

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ – ΑΡΚΙ / ΓΣΕΕ: Οι μάσκες έπεσαν για τους συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στον σιδηρόδρομο…

Οι μάσκες έπεσαν  …

Εδώ και πολύ καιρό έχουμε επισημάνει την συνεργασία -σε όλα τα επίπεδα- της ΠΑΣΚΕ με την ΔΑΚΕ στο συνδικαλιστικό γίγνεσθαι της  χώρας. Από την αναιμική αντιμετώπιση των μνημονιακών πολιτικών μέχρι την  συμφωνία για την διεξαγωγή του τελευταίου συνεδρίου  με όρους αστυνομοκρατίας  και τον μετέπειτα αποκλεισμό του εκπροσώπου της παράταξης μας από το Προεδρείο της ΓΣΕΕ  μέχρι και την τελευταία άρνηση τους για σαφή καταγγελία του ψηφισθέντος Νομοσχεδίου για τον περιορισμό των  διαδηλώσεων.

Είναι γεγονός ότι οι   διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο παρατάξεων, έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ιδιαίτερα μετά την περίοδο της συγκυβέρνησης  του 2011-2015, συγκυβέρνησης με τα γνωστά καταστροφικά της αποτελέσματα για τον κόσμο της εργασίας, τους συνταξιούχους και τους άνεργους της χώρας. Εκείνη την περίοδο είναι γνωστή και η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που έχει οδηγήσει στην σημερινή απαξίωση των συνδικάτων.

Η έλλειψη διαφωνιών για τα όσα συμβαίνουν σε πολιτικό επίπεδο τα τελευταία 10 χρόνια, είχε ως συνεπακόλουθο την άμεση συνεργασία  των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, σε πολλά συνδικάτα είτε σε Πρωτοβάθμιο, είτε σε Δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Μέχρι χτες όμως,  οι ηγεσίες των δύο παρατάξεων επέμεναν να αναφέρουν ότι τους χωρίζει άβυσσος στην διαμόρφωση πολιτικών και ιδιαίτερα στην χάραξη δράσεων για την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών τόσο της εγχώριας όσο και της Ευρωπαϊκής  αστικής τάξης.

Η κοινή εκλογική κάθοδος του Γενικού Γραμματέα της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα συναδέλφου Κιουτσούκη, σε ψηφοδέλτιο με συνδικαλιστές  της ΠΑΣΚΕ, σε εκλογικό συνδυασμό (Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο)  σε – διασπαστικό – Σωματείο την περασμένη εβδομάδα στον σιδηρόδρομο, επιβεβαίωσε την άμεση συνεργασία των δύο παρατάξεων  που έρχεται ως συνέχεια της  πολιτικής–συνδικαλιστικής  τους συμφωνίας  τα τελευταία  χρόνια.

Οι  συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ – της δημοκρατικής παράταξης – αποδείχτηκε  πως δεν έχουν καμία πολιτική ή συνδικαλιστική διαφορά με τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ για αυτό και εμείς τους προτείνουμε και την επίσημη ενοποίηση. Δεν γνωρίζουμε φυσικά αν αυτή θα επικροτηθεί και από όσους στηρίζουν την προοδευτική παράταξη στους χώρους εργασίας!  Δεν μπορούν όμως οι δύο παρατάξεις αυτές, να συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους ότι τάχα διαφωνούν και να βλέπουμε κορυφαία στελέχη τους σε κοινά ψηφοδέλτια, χωρίς κανένα ιδεολογικό ή ηθικό φραγμό.

Παράλληλα με πραγματικό  προβληματισμό διαπιστώσαμε ότι και οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στον σιδηρόδρομο, επέλεξαν να συμμετέχουν στο συσταθέν Σωματείο, την ώρα που το υφιστάμενο επιχειρησιακό Σωματείο του χώρου είχε δημόσια τοποθετηθεί καλώντας όλους τους εργαζόμενους να ενωθούν, να εγγραφούν σε αυτό πυκνώνοντας τις τάξεις του και να προκηρυχτούν άμεσα εκλογές για την ανάδειξη νέων εκπροσώπων στα Όργανα του.

Η εξέλιξη αυτή, αποδεικνύει  ότι σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας υπάρχουν δύο (2) απόψεις, όπως άλλωστε και στην πολιτική ζωή του τόπου. 

Η μια άποψη, αφορά όσους επιδιώκουν την συνεχή διαίρεση των δυνάμεων του συνδικάτου προς εξυπηρέτηση προσωπικών επιδιώξεων και με τον τρόπο αυτό στηρίζουν  ουσιαστικά και   έμμεσα τις  νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές  της κατάργησης της συνδικαλιστικής δράσης, των ελεύθερων διαπραγματεύσεων και κάθε μορφής διαμαρτυρίας των εργαζομένων, που με την σύμφωνη πλέον γνώμη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ (δες συνέντευξη Κιουτσούκη στα Παραπολιτικά), τουλάχιστον ποινικοποιούνται.

 Η  άλλη άποψη  αφορά ΟΛΟΥΣ  ΕΜΑΣ  που αγωνιζόμαστε στους χώρους εργασίας για την ενότητα του κινήματος, την πύκνωση των συνδικάτων και την επαναφορά της πραγματικής συνδικαλιστικής δράσης με την άμεση συμμετοχή των εργαζόμενων, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών,  την  βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου και των συνθηκών εργασίας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους, τώρα που οι μάσκες έπεσαν και επίσημα.

ΕΜΕΙΣ –ΑΡΚΙ ΓΣΕΕ