Ηράκλειο: Υποδοχή τουριστών με λύρες, γλυκίσματα και… συνθήματα απεργών

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ηράκλειο: Υποδοχή τουριστών με λύρες, γλυκίσματα και… συνθήματα απεργών

Με μουσικές, κεράσματα και μια εντυπωσιακή ομολογουμένως αψίδα νερού στην πίστα του αεροδρομίου, αλλά και με απεργούς οδηγούς τουριστικών λεωφορείων που κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα για τα εργασιακά τους δικαιώματα, έγινε το πρωί στο Ηράκλειο η υποδοχή των πρώτων τουριστών που κατέφθασαν στην Κρήτη από το εξωτερικό, για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Το πρώτο αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ν.Καζαντζάκης» μεταφέροντας 167 τουρίστες από την Τσεχία, ενώ στη διάρκεια της ημέρας αναμένονται συνολικά να αφιχθούν 40 πτήσεις από Γερμανία, Ελβετία, Τσεχία και Πολωνία.

Παράλληλα με τις πρώτες αφίξεις άρχισαν να διενεργούνται και τα πρώτα δειγματοληπτικά τεστ για τον κορονοϊό. Ενδεικτικά, μεταξύ των 167 επιβατών της πρώτης πτήσης υποβλήθηκαν σε έλεγχο 20 ταξιδιώτες.

Η υπηρεσία του αεροδρομίου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές διοργάνωσε μια μικρή τελετή υποδοχής στο χώρο των αφίξεων για να καλωσορίσει τους ταξιδιώτες.

«Υποδεχόμαστε σήμερα τους πρώτους τουρίστες της φετινής θερινής περιόδου, με την αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά. Προφανώς η τουριστική σεζόν ξεκινά καθυστερημένα και δεν θα είναι όπως οι προηγούμενες, όμως ευελπιστούμε ότι εφόσον όλοι δείξουμε την απαραίτητη προσοχή, η Κρήτη θα παραμείνει ένας ασφαλής προορισμός για επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε από το χώρο του αεροδρομίου ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. «Ο δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, είναι έτοιμος να λάβει όποια μέτρα χρειαστεί για την στήριξη του τουρισμού αλλά και την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας», κατέληξε ο δήμαρχος.

«Στο αεροδρόμιο οργανώθηκε μια μικρή υποδοχή στους τουρίστες, σε μια προσπάθεια να μπουν στο “κλίμα” και να αφήσουν έστω και για λίγο, στην άκρη, την κρίση του κορωνοϊού, μια και ξεκινούν τις διακοπές τους», δήλωσε από την πλευρά του ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα τουρισμού, που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κρήτης, Κυριάκος Κώτσογλου, διευκρινίζοντας ότι «η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τον τουρισμό, διαφημίζοντας το νησί, φιλοξενώντας δημοσιογράφους και κάνοντας ότι είναι απαραίτητο για να στηρίξει τον τουριστικό τομέα».

Υποδοχή με πανό και συνθήματα

Με συνθήματα και με ένα πανό που ανέγραφε «Απαιτούμε – διεκδικούμε – αγωνιζόμαστε για τα εργασιακά μας δικαιώματα» υποδέχθηκαν τους ταξιδιώτες από την πλευρά τους τα μέλη του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ερμής», που σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

Οι επαγγελματίες οδηγοί, που πραγματοποίησαν την συμβολική διαμαρτυρία, διεκδικούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, την οποία αρνούνται να υπογράψουν οι εργοδότες τους. Δεν διεκδικούν αυξήσεις μισθών αλλά την εφαρμογή των όρων που προβλέπονταν στην περσινή σύμβαση και εκτός από τα μισθολογικά ρύθμιζε σειρά ζητημάτων για τον τρόπο, τα ωράρια και την ασφάλεια της εργασίας τους.

«Ενώ κανονικά έπρεπε να είμαστε μέσα στο αεροδρόμιο και να εξυπηρετούμε τους τουρίστες, είμαστε εδώ και διαμαρτυρόμαστε επειδή επί πέντε μήνες οι ιδιοκτήτες αρνούνται να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας», δήλωσε στη διάρκεια της κινητοποίησης ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ερμής».

Εντύπωση προκάλεσε η ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, με δύο κλούβες και δεκάδες αστυνομικούς.

https://www.inotos.gr/