ΕΑΕΚ: Εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών το σχέδιο της ΝΔ με την ΠΝΠ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΕΚ: Εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών το σχέδιο της ΝΔ με την ΠΝΠ

Σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Εκ-κίνησης :

Στο άρθρο 9 που περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύτηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου, δίνει τη δυνατότητα για τους επόμενους έξι μήνες σε όλες τις ανοιχτές επιχειρήσεις (κερδοφόρες ή μη) οι εργαζόμενοι να απασχολούνται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες ανά μήνα ( συνεχόμενα ή διακεκομμένα). Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο δίνει  τη δυνατότητα στους εργοδότες ν’ αποφασίζουν μονομερώς αν οι εργαζόμενοι θα χάσουν το 50% των μηνιαίων αποδοχών τους. Οι επιχειρήσεις, που θα εντάσσονται σ’ αυτό το καθεστώς, δεν θα έχουν καμία άλλη υποχρέωση πέρα από το να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, προσοχή όχι τους ίδιους εργαζομένους και να δηλώνουν στο τέλος του μήνα ποιοι εντάσσονται στην εκ περιτροπής εργασία.

Ακόμα και οι σκληρότεροι μνημονιακοί νόμοι έθεταν ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων για την μονομερή επιβολή του συστήματος εκ περιτροπής εργασίας, μείωση του κύκλου εργασιών διαβούλευση κλπ .Ο τρόπος δε εφαρμογής αυτής της διάταξης είναι διάτρητος, χωρίς καμία προϋπόθεση ή εγγύηση. Ακόμα και η υποχρέωση εκ των υστέρων καταγραφής στο Εργάνη του ποιοι εντάσσονται στην εκ περιτροπής εργασία (στην αρχή του επόμενου μήνα) δίνει το απόλυτο περιθώριο στον εργοδότη για οποία πρακτική τον διευκολύνει, ακόμα και την εικονική εφαρμογή χωρίς δυνατότητα ελέγχου καθώς από ότι φαίνεται καταργεί μονίμως  την υποχρέωση προδήλωσης του ωραρίου.

Αυτά παράλληλα με τις διατάξεις για μονομερή αναστολή της εργασιακής σχέσης όπου η προστασία για την μη απόλυση ισχύει μονάχα για τον μήνα που διανύεται, αναστολή καταβολής του δώρου Πάσχα μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου κλπ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιοποιεί την υγειονομική κρίση και τα μέτρα κατά της εξάπλωσης και περιορισμού του κορονοϊού προκειμένου να περάσει όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση προφανώς εκτιμά ότι τώρα με καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει μια καταπληκτική ευκαιρία να περάσει όλα τα μέτρα που δεν πρόλαβε να περάσει το 2014.

Ομοψυχία με ανθρωπιά και αλληλεγγύη ΝΑΙ απέναντι στη διασπορά και τον περιορισμό του κορονοϊού. #ΜένουμεΣπίτι ΝΑΙ για να συμβάλλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην υγειονομική κρίση που περνά ολόκληρος ο πλανήτης.

Θα είμαστε όμως ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες και τα μέτρα λόγω του ιού covid 19, στρώνει το έδαφος για μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και αθρόες απολύσεις.

Η κυβέρνηση, αντί ν’ απορυθμίζει τα εργασιακά δικαιώματα και να κάνει «δώρα» σε ιδιώτες, όπως με τον διπλασιασμό αποζημίωσης στις ιδιωτικές ΜΕΘ, να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να προστατέψει τις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα και να καταβάλει το κράτος το δώρο του Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους.