ΣΥΔΑΠΤΤ: Προληπτικά μέτρα για όλους και όλες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΔΑΠΤΤ: Προληπτικά μέτρα για όλους και όλες

Συναδέλφισσες-οι,

Το Σωματείο μας ύστερα από την διαπίστωση ότι ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εργαζόμενων με βάση την εργασιακή σχέση εξακολουθούν να ισχύουν, απέστειλε την συνημμένη επιστολή https://www.ergasiasimera.gr/?p=21746 προς την Εθνική Τράπεζα.

Συμφωνούμε με την απόφαση αποσυμφόρησης των χώρων εργασίας, αξιοποιώντας λύσεις τεχνολογίας ή οργάνωσης – διότι η αποφυγή συγχρωτισμού είναι το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι στον ιό – αλλά διαφωνούμε όταν κάποιοι εργαζόμενοι αποκλείονται από αυτές αποκλειστικά επειδή στη σύμβαση εργασίας τους αναγράφεται το όνομα ενός διαφορετικού εργοδότη. Τελικά η μόνη μας επιλογή είναι σε ποιο από τα άδεια γραφεία να καθίσουμε; Αναμένουμε η τράπεζα να επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας (Αρ. πρωτ. 12339/404, 12/2/2020) και όπως ισχύει για το τακτικό προσωπικό της Τράπεζας, οι εργαζόμενες που κυοφορούν απομακρύνονται από τον χώρο εργασίας λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου για τις ίδιες και το κυοφορούμενο έμβρυο. Οι συναδέλφισσες τις οποίες αφορά θα πρέπει να ενημερώσουν τον Επικεφαλής της Μονάδας της Τράπεζας στον χώρο όπου εργάζονται, και την εταιρεία τους με ηλεκτρονικό μήνυμα και να έχουν διαθέσιμη την αντίστοιχη ιατρική βεβαίωση.

Στην ίδια εγκύκλιο προβλέπεται ότι «Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, των οποίων η κατάσταση υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζόμενους κατ’ οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους».

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ενδεικτικά αναφέρουμε Πνευμονοπαθείς, Καρδιοπαθείς, Ανοσοκατασταλμένοι, Ηπατοπάθειες, Σακχαρώδης Διαβήτης) θα πρέπει να ενημερώσουν τον Επικεφαλής της Μονάδας της Τράπεζας στον χώρο όπου εργάζονται, και την εταιρεία τους με χρήση ηλεκτρονικού μηνύματος ότι θα κάνουν χρήση των όσων προβλέπονται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας (Αρ. πρωτ. 12339/404, 12/2/2020) για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή να απομακρυνθούν από τον χώρο εργασίας τους, όπως ισχύει και για το τακτικό προσωπικό της Τράπεζας. Στο ηλεκτρονικό μήνυμα θα δηλώνετε ότι θα έχετε διαθέσιμες τις ιατρικές εξετάσεις και τις γνωματεύσεις των ιατρών που σας παρακολουθούν.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις και σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο «Κατά το διάστημα παραμονής του εργαζόμενου στην οικία του, ο εργοδότης υποχρεούνται να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών του εργαζομένων, [..]».

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να επικοινωνεί άμεσα με το Σωματείο για κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται.

18/3/2020

Το Δ.Σ.