Η κυβέρνηση της ΝΔ παραδίδει μαθήματα fast track ιδιωτικοποίησης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κυβέρνηση της ΝΔ παραδίδει μαθήματα fast track ιδιωτικοποίησης

Η κυβέρνηση της ΝΔ παραδίδει μαθήματα fast track ιδιωτικοποίησης «για λόγους ευελιξίας και ταχύτητας των σχετικών διαδικασιών»

Μετά την απαξίωση της αποφασιστικής βούλησης της πλειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου, «μεταφέρεται για λόγους ευελιξίας και ταχύτητας των σχετικών διαδικασιών», η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του άρθρου 178, από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αρκείται στην ήδη ευνοϊκή ρύθμιση για τους εργολάβους των ανταποδοτικών εργασιών (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο κλπ) που επέβαλε με το άρθρο 178 του Ν.4635/30-10-2019, (σε τροποποίηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011), όπου από «…αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, τεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του δήμο…» τροποποιήθηκε σε «…το δημοτικό συμβούλιο μπορεί κατά την κρίση του να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης…»!

Με τροπολογία της 5 Μαρτίου 2020, και εν μέσω κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, η κυβέρνηση, θέλοντας να ικανοποιήσει την αδηφάγο όρεξη των εργολάβων, αποφάσισε να παρακάμψει την όποια δημόσια συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας υπουργείου εσωτερικών και άλλες διατάξεις», που βρίσκεται προς ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής, και στην οποία τροπολογία «…μεταφέρεται για λόγους ευελιξίας και ταχύτητας των διαδικασιών στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η αποφασιστική αρμοδιότητα δημόσιας σύμβασης…».

Ο λόγος είναι προφανής. Στα δημοτικά συμβούλια, ενδέχεται να ακουσθεί αντίρρηση ή να αναπτυχθεί προβληματισμός, μιάς και αρκετοί δήμαρχοι δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στο πάλαι ποτέ αποφασιστικό συλλογικό όργανο των Δήμων. Αντιθέτως, στις Οικονομικές Επιτροπές, όπως εν τέλει συγκροτήθηκαν κατ΄εντολή του νόμου που ψήφισε η ίδια κυβέρνηση της ΝΔ (με πρόσχημα την πιθανή ακυβερνησία) όλες οι Δημοτικές Αρχές και οι Δήμαρχοι, διαθέτουν την πλειοψηφία.
Είναι ξεκάθαρο σε όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, πως η κυβέρνηση της ΝΔ, αποσκοπεί στην πάση θυσία αποδόμηση του δημοσίου τομέα του Δημοσίου και την μεταβίβαση των υπηρεσιών του στους Ιδιώτες, ενάντια στην εκπεφρασμένη από τις δημοτικές εκλογές λαϊκή βούληση.

Είναι γνωστό στους μελετητές του Νεοφιλελευθισμού, – όπου εφαρμόσθηκε (Χιλή, Μεγ. Βρετανία κλπ) – πως όταν οι Ιδιώτες καθίστανται μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο, αυξάνουν κατά το δοκούν την αμοιβή τους, χωρίς ο απαξιωμένος και αποστελεχωμένος Δημόσιος Τομέας, να μπορεί πλέον να αντιδράσει (είτε σε δυναμικό, είτε σε οικονομικό επίπεδο), καθιστάμενος ανήμπορος θεατής στις οικονομικές ορέξεις των Ιδιωτών!
Όλες οι υπηρεσίες των Δήμων, και όχι μόνο η καθαριότητα, μήνα τον μήνα συρρικνώνονται! Αντί να γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, βασικές αρμοδιότητες περνάνε είτε σε «τύποις» διαδημοτικές Ανώνυμες Εταιρίες είτε σε ιδιώτες.
Με την επερχόμενη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, η ζωή μας θα χειροτερεύει, η εργασία μας θα τίθεται εν αμφιβόλω και «τον τελικό λογαριασμό» θα τον πληρώσουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι δημότες που θα δουν – όταν οι εργολάβοι γίνουν μονοπώλια ή ολιγοπώλια – να αυξάνονται τα ανταποδοτικά τέλη.

Με τα νέα αυτά δεδομένα, η ΑΣΚ-ΟΤΑ καλεί ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τα σωματεία να αντιδράσουν ΑΜΕΣΑ πριν να είναι πολύ αργά.