ΕΑΚ: Επικοινωνιακή απάτη το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΚ: Επικοινωνιακή απάτη το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο!
  • Με ανακοίνωση της για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, κάνει λόγο για επικοινωνιακή απάτη που έχει ως στόχο το τελικό ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης

Αναλυτικά η Ανακοίνωση αναφέρει:

Η τελική κατάθεση από την Κυβέρνηση προς διαβούλευση και ψήφιση του «πολυδιαφημισμένου» νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, επιβεβαίωσε πλήρως τις προβλέψεις της ΕΑΚ (Ανακοίνωση 20/1/2020), ότι πρόκειται για μια Κυβερνητική επικοινωνιακή απάτη δήθεν αυξήσεων στις συντάξεις.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμα αντι-ασφαλιστική παρέμβαση, η οποία όχι μόνο δεν αλλάζει το χάρτη του Ασφαλιστικού προς όφελος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αλλά αντίθετα παγιώνει όλο το καταστροφικό αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλέγμα που δημιουργήθηκε επί Μνημονίων και ολοκληρώθηκε με το Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).
Το νομοσχέδιο καταργώντας την 13η σύνταξη και δίνοντας ένα μικρό «τυράκι» σε ένα μικρό κομμάτι υφιστάμενων συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη εργασίας ως βελτιωμένο ποσοστό αναπλήρωσης (από τα ήδη απαράδεκτα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου), προχωρά στο περαιτέρω ξήλωμα των αναδιανεμητικών και καθολικών χαρακτηριστικών της Κοινωνικής Ασφάλισης και προετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της –σε δεύτερο στάδιο- με οδηγό την Ασφάλιση τύπου Πινοσέτ.
Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο και σε ότι αφορά τους μισθωτούς:
• Καταργείται η κουτσουρεμένη μεν, αλλά μόνιμη δε 13η σύνταξη που είχε νομοθετήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή Κυβέρνηση εμπαίζει τους συνταξιούχους, καθώς και ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα καθιερωθεί μόνιμος μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη λεγόμενη 13η σύνταξη, στο άρθρο 47 του νομοσχεδίου, με το οποίο καταργείται η 13η σύνταξη, δεν υπάρχει πλέον αναφορά στη χρηματοδότηση εφάπαξ παροχής προς τους συνταξιούχους, κάθε Δεκέμβριο, αλλά μια πιο γενική για χρηματοδότηση πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγείας.
• Αυξάνονται σε μικρά ποσοστά οι συντελεστές της ανταποδοτικής – κύριας – σύνταξης από τα 30 έτη και άνω. Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους με έως 30 χρόνια ασφάλισης δεν θα δουν καμία αύξηση στην σύνταξή τους καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει στο 26,37%, όπως είναι και σήμερα. Και τούτο έχει μεγάλη σημασία, διότι σε μια διαλυμένη αγορά εργασίας όπου κυριαρχούν η ανεργία (17%), οι χαμηλοί μισθοί, η απόλυτη εργοδοτική ευελιξία – ασυδοσία και τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας, κανείς σχεδόν εργαζόμενος από εδώ και πέρα δε θα συμπληρώνει 30 χρόνια ασφάλισης. Κατά συνέπεια το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης, μετατρέπεται ουσιαστικά σε προνοιακό επίδομα και όχι σύνταξη
• Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη) μεγάλο μέρος των συνταξιούχων που σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου έχουν θετική προσωπική διαφορά θα δουν τα χρήματα λογιστικά και όχι στην τσέπη τους, ενώ μόνο για 250.000 θα υπάρξει αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής, καθώς το ΣτΕ έκρινε πως οι μειώσεις αυτές ήταν αντισυνταγματικές.
• Η διαφημισμένη μείωση εισφορών κύριας σύνταξης για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης κατά 0,9% από το β’ εξάμηνο του 2020, η οποία θα φτάσει σωρευτικά το 5% μέχρι και το 2023, κατ΄ αρχάς συνιστά αίτημα των εργοδοτών για μείωση του μη μισθολογικού κόστους και κατά δεύτερον θα δημιουργήσει σημαντική μείωση των εσόδων της Κοινωνικής Ασφάλισης και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για μελλοντική νέα μείωση των συντάξεων στο πλαίσιο του κανόνα των μηδενικών ελλειμμάτων.
• Τέλος, με την καθιέρωση από 1/3/2020 του ηλεκτρονικού e-ΕΦΚΑ γίνεται συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), και στρώνεται ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στο σύστημα και το «τζογάρισμα» των εισφορών των εργαζομένων σε ιδιωτικά funds με υψηλά ρίσκα επενδύσεων.
Η ΕΑΚ επαναφέροντας τις προτάσεις της, επισημαίνει ξανά ότι τα συνδικάτα και η ΓΣΕΕ θα πρέπει να πάψουν να λαμβάνουν ως τετελεσμένες και μη αναστρέψιμες, τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις που επέφεραν στην Εργασία και στο Ασφαλιστικό τα Μνημόνια. Θα πρέπει να βάλουν ψηλά στην αγωνιστική και διεκδικητική τους ατζέντα όλα τα αλληλένδετα ζητήματα του Εργασιακού – Ασφαλιστικού – Δημογραφικού:

Διεκδικούμε:

• Μέτρα για τη δραστική μείωση της Ανεργίας – Μόνιμες και σταθερές δουλειές – Κατάργηση της ευελιξίας και της επισφάλειας – Αξιοπρεπείς μισθούς μέσα από υποχρεωτικές ΣΣΕ παντού, που θα χρηματοδοτούν το παρόν και το μέλλον του Ασφαλιστικού Συστήματος για τις επόμενες γενιές.
• Κατάργηση όλων των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων – Νέα αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού – Συνταξιοδοτικού Συστήματος με κατοχύρωση – διεύρυνση του καθολικού και κοινωνικού του χαρακτήρα και κρατική χρηματοδότηση για τη βιωσιμότητά του – 14 συντάξεις για όλους.
• Ανατροπή κάθε νεοφιλελεύθερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης (κύριας και επικουρικής) αλά Πινοσέτ.
• Ουσιαστικά μέτρα για το Δημογραφικό, την καταπολέμηση της γήρανσης του πληθυσμού, δημιουργική ενσωμάτωση των μεταναστών στην αγορά εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.