Τρέμουν τον λαό, απαγορεύουν τις διαδηλώσεις, καταργούν τις απεργίες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τρέμουν τον λαό, απαγορεύουν τις διαδηλώσεις, καταργούν τις απεργίες

ΤΟ ΔΟΓΜΑ, «νόμος και τάξη» επεκτείνεται τώρα στις διαδηλώσεις και στις απεργίες.

Στην εναγώνια προσπάθειά της να συντρίψει το εργατικό κίνημα η κυβέρνηση ποινικοποιεί τις απεργίες και τις συγκεντρώσεις.

Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει την παραπομπή στη Δικαιοσύνη των οργανωτών μιας διαδήλωσης σε περίπτωση κατά την οποία σημειωθούν έκτροπα και καταστροφές.

Η διάταξη αυτή στην ουσία καταργεί το δικαίωμα της απεργίας.

Γιατί όταν η εκλεγμένη διοίκηση ενός συνδικάτου πραγματοποιεί μια διαδήλωση είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβεί.

Αν για παράδειγμα παρεισφρήσουν στην πορεία κάποιοι μπαχαλάκηδες, στη χειρότερη περίπτωση προβοκάτορες και αρχίσουν να σπάνε βιτρίνες τότε η διοίκηση του συνδικάτου θα αντιμετωπίσει ποινικές και αστικές ευθύνες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα εκ των προτέρων ενημέρωση της αστυνομίας για τον αριθμό όσων συμμετέχουν στην πορεία.

Βέβαια απαγορεύεται δια ροπάλου το κλείσιμο των δρόμων και οι πορείες σύμφωνα με τις διατάξεις μετατρέπονται σε… χάπενινγκ.

Σε συνδυασμό με μια σειρά κατασταλτικών μέτρων που αφορούν στην προκήρυξη των απεργιών επιχειρείται η χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Το νομοθετικό τερατούργημα για τις απεργίες και τις συγκεντρώσεις έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί μια επίδειξη πυγμής που εκφράζεται με την ωμή αστυνομική βία αλλά και την κατασυκοφάντηση κάθε απεργιακής κινητοποίησης.

Η επίθεση που δέχτηκαν οι συνδικαλιστές του «Αττικό Μετρό» για τη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα είναι χαρακτηριστική των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε αλλαγή στη νομοθεσία που θα αφορά στις διαδικασίες προκήρυξης μιας απεργίας αλλά και στην καθιέρωση προσωπικού ασφαλείας για να μπορεί να λειτουργεί το μετρό ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποίηση.

Το δόγμα, «νόμος και τάξη» σε συνδυασμό με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη συντριβή κάθε εργατικής κινητοποίησης έρχεται σε μια περίοδο που επικρατεί αναβρασμός στα συνδικάτα.

Η κυβέρνηση τρέμει στην κυριολεξία τις κινητοποιήσεις που προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία για να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση που προωθείται με το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία.

Οι σκληροί νεοφιλελεύθεροι ανησυχούν και για το ενδεχόμενο να βρεθεί η κυβέρνηση μπροστά σε μαζικές απεργίες, όπως ο Μακρόν στη Γαλλία.

Με δεδομένο ότι η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση έχει παρέλθει στήνουν ένα νομοθετικό πλαίσιο που ποινικοποιεί απεργίες και συγκεντρώσεις.

Oλα όσα αποφάσισε το Yπουργικό Συμβούλιο

Συνεδρίασε χθες υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην αρχή της συνεδρίασης, οι κ.κ. Υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών ενημέρωσαν το Υπουργικό Συμβούλιο για εξελίξεις στα θέματα του χαρτοφυλακίου τους. όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ελληνοτουρκικά: Συγκεκριμένα, ο κ. Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του στις πρόσφατες επισκέψεις του στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, καθώς και τις χθεσινές επισκέψεις του σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο. Τονίστηκε η σημασία της υπογραφής της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Μπ. Νετανιάχου.

Μέρισμα: Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι οι δικαιούχοι του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος για το 2019 θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα υπερβούν τις 300.000, ενώ θα διατεθεί ποσό ύψους 215 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Tα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν

1ον. Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι: Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. M. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε για τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου και «ειδικότερα για την ανάγκη να προσφέρουμε στην Ελληνική Κοινωνία, στον πολίτη, εκείνο που δικαιούται και απαιτεί: (α) το δικαίωμα να συναθροίζεται, να διαδηλώνει και να διεκδικεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, και (β) το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής του ζωής». Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ. Πάνω από όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές. Και για αυτό, το νομοσχέδιο αυτό αφορά τον Σεβασμό στο Δημόσιο Χώρο».

2ον. Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Με το νομοσχέδιο εισάγονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση μίας έμπρακτης πολιτικής ενίσχυσης της οικογένειας και του παιδιού, όπως σημείωσαν ο Υπουργός κ. Γ. Βρούτσης και η αρμόδια Υφυπουργός κα. Δ. Μιχαηλίδου. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά θεσμοθετείται επίδομα γέννησης ως μέτρο δημογραφικής πολιτικής. Παράλληλα, επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός της επιδοματικής πολιτικής για την οικογένεια, αλλά και η προσαρμογή της στις ανάγκες του σήμερα: αναδιαμορφώνονται οι όροι χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων (παιδιού, στέγασης, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών) και εισάγονται ρυθμίσεις με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας προνοιακών φορέων. Ειδικά για το επίδομα γέννησης, το ύψος του ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και χορηγείται για τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης και σε ευρύ κύκλο δικαιούχων. Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος ανέρχεται σε 70.000 ευρώ για ένα νέο ζευγάρι που κάνει το πρώτο του παιδί (40.000 ευρώ ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος), ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό. Ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές οι οποίες δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για καλύτερη ζωή».

3ον. Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα υδατοδρόμια: Το σχέδιο νόμου εισηγήθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γ. Κεφαλογιάννης, τονίζοντας  ότι στοχεύει αφενός στη φιλελευθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου – «εμπλέκοντας» ιδιώτες επενδυτές – κι αφετέρου στην απλούστευση και επιτάχυνση των απαιτούμενων για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων διαδικασιών. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη ενός βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων, που θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και θα εξυπηρετήσει την καλύτερη διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με απομακρυσμένους και όχι μόνο προορισμούς, εξέλιξη η οποία έχει ήδη αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

4ον. Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς: Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μ. Βορίδης παρουσίασε τα προβλήματα που διέπουν σήμερα τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Πατρίδα μας, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να γίνει εκκαθάριση και επικαιροποίηση του σχετικού Μητρώου που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, από τους 6.000 περίπου αγροτικούς συνεταιρισμούς που είναι εγγεγραμμένοι, σε λειτουργία βρίσκονται μόλις 800, εκ των οποίων μόλις το 1/5 περίπου θεωρούνται βιώσιμοι. Στο πλαίσιο αυτό, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων: (α) μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων που απαιτούνται για να ιδρυθεί αγροτικός συνεταιρισμός από 20 σε 10. (β) δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής στους συνεταιρισμούς σε ιδιώτες επενδυτές σε ποσοστό 35% με απόφαση της γενικής συνέλευσης που λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία. (γ) διευκολύνεται και επιταχύνεται σημαντικά η διαδικασία ίδρυσης αγροτικών συνεταιρισμών. (δ) προβλέπεται η δυνατότητα παροχής από τον αγροτικό συνεταιρισμό μικροχρηματοδοτήσεων μέχρι 25.000ευρώ στα μέλη του. (ε) επεκτείνεται η δυνατότητα Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων με όλες τις μορφές κεφαλαιουχικών εταιριών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ)

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε για την επιλογή τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και ενός Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα επελέγησαν οι Σύμβουλοι Επικρατείας κ.κ. Αικατερίνη Χριστοφορίδου, Παναγιώτης Ευστρατίου και Ευαγγελία Νίκα ως Αντιπρόεδροι του ΣτΕ, και η κα Ασημίνα Σαντοριναίου ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΠΗΓΗ: kontranews.gr