Εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ

Άλλος ένας νεκρός μέσα σε λίγους μήνες στη ΛΑΡΚΟ. Το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ έχει επισημάνει τα προβλήματα με ανακοινώσεις του με πιο πρόσφατη την χθεσινή μετά από ένα πολύ σοβαρό ατύχημα που ευτυχώς δεν είχε θύματα.. Τη Δευτέρα 4/11 κόπηκε ένα συρματόσχοινο από τη γερανογέφυρα και έπεσε ο κάδος με το μετάλλευμα ευτυχώς χωρίς να τραυματίσει κανέναν από τους πολλούς εργαζόμενους στο χώρο. Σήμερα όμως, μετά από έκρηξη σε καζάνι στην διαδικασία της κοκκοποίησης, βρήκε το θάνατο εργαζόμενος που βρισκόταν κοντά στο σημείο.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν απαξίωση της εταιρείας σε βαθμό που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων. Τα ατυχήματα είναι συχνά πλέον και εγείρουν τουλάχιστον ερωτηματικά για μια επιχείρηση που λειτουργεί δεκαετίες με πολύ έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό. Καταγγελίες αναφέρουν σαν κύρια αιτία την υποχρηματοδότηση της επιχείρησης λόγω των περιορισμών μετά την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράνομες κρατικές ενισχύσεις για το διάστημα 2008-2011 που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ακόμη και στη συντήρηση των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων της ΛΑΡΚΟ.

Η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση της εργασίας και η ανάθεση εργασιών σε εργολάβους δημιουργεί μια κατάσταση απολύτως επικίνδυνη για όλους τους εργαζομένους. Η αναζήτηση των αιτίων για το σημερινό δυστύχημα αλλά και για όλα τα πρόσφατα ατυχήματα είναι επιβεβλημένη και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει απεργία μέχρι την Παρασκευή το πρωί οπότε και θα γίνει Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι τις επόμενες κινήσεις τους. Την οδύνη για τον αδικοχαμένο συνάδελφο και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του έχουν εκφράσει σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων.

Παιχνίδι της ζωής  είναι ότι το περασμένο μόλις σαββατοκύριακο διεξαγόταν στην Αθήνα το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ). Ένα ακόμα συνέδριο που δεν ολοκληρώθηκε λόγω επεισοδίων με τους γνωστούς πρωταγωνιστές του ψευτοδίπολου ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ από τη μια και ΠΑΜΕ από την άλλη. Η διαφωνία για τη νομιμοποίηση συνέδρων «τίναξε στον αέρα» τη διαδικασία του συνεδρίου και κυριάρχησαν θλιβερές εικόνες, δυστυχώς πλέον οικείες, από συνέδρια εργατικών σωματείων όπως της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και άλλων. Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα δείχνει να έχει μεγάλη απόσταση από τα προβλήματα των πραγματικών εργαζομένων και είναι ουσιαστικά ανίκανο να διεκδικήσει και να προτείνει λύσεις στους εργαζόμενους.