«Στρώνουν» το σχέδιο ιδιωτικής ασφάλισης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Στρώνουν» το σχέδιο ιδιωτικής ασφάλισης

“Κρυφτό” με τα αναδρομικά και την απόφαση του ΣτΕ, ενώ… – “Θα χτίσουμε το νέο ασφαλιστικό πάνω στις αποφάσεις του ΣτΕ” δηλώνουν Γεραπετρίτης και Βρούτσης, αλλά αποφεύγουν επιμελώς να αναφερθούν στο πώς θα αποκαταστήσουν πλευρές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, π.χ. όσον αφορά τις επικουρικές ή την αποκατάσταση της ανταποδοτικότητας των υψηλότερων συντάξεων

Το «νέο ασφαλιστικό», που θα έχει ως βασική προτεραιότητα την ιδιωτικοποίηση της (επικουρικής) ασφάλισης, ανοίγει η κυβέρνηση, ενώ επιχειρεί, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις κυρίως του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την απόφαση του ΣτΕ που θίγει ορισμένες παραμέτρους του Νόμου Κατρούγκαλου.

Τόσο ο υπουργός Επικρατείας όσο και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, παρά τις διαδοχικές δηλώσεις σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν και να σχολιάσουν τη θετική αποτίμηση του ανώτατου δικαστηρίου όσον αφορά τις κυριότερες παραμέτρους, όπως η σύσταση του ΕΦΚΑ, οι κύριες συντάξεις και ο επανυπολογισμός, που κρίθηκαν θετικά. Ταυτόχρονα απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στο πώς θα αποκαταστήσουν πλευρές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, π.χ. όσον αφορά τις επικουρικές ή την αποκατάσταση της ανταποδοτικότητας των υψηλότερων συντάξεων.

Επίσης κανένα τέτοιο στοιχείο δεν εμπεριέχει η χθεσινή κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020, καθώς δεν υπάρχει αναφορά στις συνέπειες των αποφάσεων του ΣτΕ όσον αφορά τα αναδρομικά ποσά που διεκδικούν οι 2,5 εκατ. συνταξιούχοι ούτε στις αναγκαίες αλλαγές σε επικουρικές συντάξεις και εισφορές που επιβάλλει το ανώτατο δικαστήριο.

Γ. Γεραπετρίτης: “Νέο ασφαλιστικό”…

«Θα χτίσουμε το νέο ασφαλιστικό πάνω στις αξίες του ΣτΕ, δηλαδή ένα σύστημα που θα είναι ανταποδοτικό, βιώσιμο και θα ενισχύει όσους έχουν ανάγκη» τόνισε ο Γ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την απόφαση του ΣτΕ ο υπουργός Επικρατείας υποσχέθηκε ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά για έξι μήνες, μιλώντας παράλληλα για πλήρη αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, παρ’ όλο που ο βασικός νόμος του ασφαλιστικού του Ν. Κατρούγκαλου για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός.

Ο Γ. Γεραπετρίτης μίλησε για «νέο ασφαλιστικό» που θα φέρει η κυβέρνηση χωρίς να μπει σε καμία περαιτέρω λεπτομέρεια παραπέμποντας τις κυβερνητικές αποφάσεις όταν θα καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ.

Δεν διευκρίνισε τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση σε σχέση με το νέο ασφαλιστικό και απέφυγε να απαντήσει για το αν θα υπάρξει αναλογιστική μελέτη, αν και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Έφη Αχτσιόγλου: “Ψάχνουν άλλοθι…”

«Οι επιμέρους κρίσεις του ΣτΕ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ -η οποία έκανε ξανά βιώσιμο το ασφαλιστικό στη χώρα μας- δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι της κυβέρνησης ούτε για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ούτε φυσικά για περικοπές συντάξεων» σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου απαντώντας στις «ιδιαιτέρως ανησυχητικές» δηλώσεις Γεραπετρίτη.

«Οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη περί νέου ασφαλιστικού με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί τις αποφάσεις του ΣτΕ για να δικαιολογήσει τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει εις βάρος του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης”.

Όπως ανέφερε ακόμα, “οι επιμέρους κρίσεις του ΣτΕ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ -η οποία έκανε ξανά βιώσιμο το ασφαλιστικό στη χώρα μας- δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι της κυβέρνησης ούτε για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ούτε φυσικά για περικοπές συντάξεων».

Ανοίγει δρόμο για μειώσεις ο Βρούτσης

Στο γνωστό μοτίβο της κινδυνολογίας για το (μεγάλο) κόστος των αναδρομικών και την οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ κινήθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης βάζοντας θέμα δημοσιονομικής αντοχής…

Έτσι ενώ, το ένα μετά το άλλο, κυβερνητικά στελέχη μιλούν από την Παρασκευή για συμμόρφωση με το ΣτΕ και αποκατάσταση αδικιών, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 ο Γ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι όλοι οι συνταξιούχοι οι οποίοι, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, δικαιούνται επιστροφή αναδρομικών θα ικανοποιηθούν πλήρως, υπό την αίρεση της δυνατότητας και της αντοχής της εθνικής οικονομίας.

«Το πόσοι και πόσα θα τα δούμε στην τελική απόφαση, ενώ το πότε θα καθοριστεί από το ύψος των αναδρομικών» συμπλήρωσε και ανέφερε: «Είναι πολιτική θέση μας ότι θα ευθυγραμμιστούμε απόλυτα με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Θα ικανοποιήσουμε πλήρως την περιγραφή και τις κατευθυντήριες γραμμές των αποφάσεων του ΣτΕ».

Ακόμα χειρότερα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι ποτέ δεν υπήρχαν πλεονάσματα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «εξαπατούσαν τον κόσμο με αλχημείες», κάνοντας λόγο για πλασματικούς προϋπολογισμούς… Ουσιαστικά ο υπουργός Εργασίας προετοιμάζει το έδαφος ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, ενώ απειλεί μέσω της ανταποδοτικότητας τις χαμηλές συντάξεις.

Πιο… προσγειωμένος έδειξε ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης σημειώνοντας αρχικά ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης στο ζήτημα των αναδρομικών,ωστόσο τόνισε ότι τα αναδρομικά θα καταβληθούν με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομική αστάθεια και δεν θα θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα και απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα ποιους αφορούν οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Για το ίδιο θέμα μίλησε επίσης χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση θα λύσει και το θέμα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και τη χαμηλή ανταποδοτικότητα των συντάξεων «όταν πάρουμε στα χέρια μας τις καθαρογραμμένες αποφάσεις». «Η πρόθεσή μας είναι να το κάνουμε γρήγορα. Αν έχουμε σε 15 ημέρες τις καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ, θέλουμε σε ένα τρίμηνο να παρουσιάσουμε την πρότασή μας» δήλωσε ο Στ. Πέτσας.

Τσουκαλάς: Χωρίς αναδρομική ισχύ οι αποφάσεις του ΣτΕ

Μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 για το θέμα των αναδρομικών ο εργατολόγος Κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν έχουν αναδρομική ισχύ. «Αναδρομικά μπορούν να διεκδικήσουν μόνο όσοι είχαν υποβάλει αγωγές στο παρελθόν και από τον χρόνο υποβολής της αγωγής και εντεύθεν. Πλέον αναμένονται νομοθετικές ρυθμίσεις για το θέμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και τον υπολογισμό των συντάξεων με βάση ποσοστά αναπλήρωσης που κρίθηκαν αντισυνταγματικά» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ