ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Το δικαίωμα των γυναικών στο σώμα τους είναι αδιαπραγμάτευτο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Το δικαίωμα των γυναικών στο σώμα τους είναι αδιαπραγμάτευτο

ΕΑΕΚ – ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ

Δεν θα μας γυρίσουν μισό αιώνα πίσω

Το δικαίωμα των γυναικών στο σώμα τους είναι αδιαπραγμάτευτο

Την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση του – Roe εναντίον Wade– καταργώντας την συνταγματική προστασία του δικαιώματος  των γυναικών στην άμβλωση. Στο εξής, η νομιμότητα των αμβλώσεων θα καθορίζεται από την εκάστοτε Πολιτεία, η οποία  θα μπορεί με βάση αυτή την απόφαση να θεσπίσει τα δικά της μέτρα, ωστόσο αναμένεται ότι τουλάχιστον οι μισές θα επιβάλουν περιορισμούς ή ολική απαγόρευση με αποτέλεσμα το δικαίωμα αυτό να καταργηθεί άμεσα για περίπου 36.000.000 γυναίκες.

  • Η ιστορική απόφαση του 1973 για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα ποσοστά των γυναικών που σπουδάζουν, ενώ οι θάνατοι εγκύων μειώθηκαν σημαντικά.
  • Με την ανατροπή της απόφασης οι συνέπειες για τις ζωές των γυναικών θα είναι καταστροφικές, ειδικά για τις γυναίκες της εργατικής τάξης.
  • Επιπλέον, σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις για την υγεία των γυναικών οι οποίες δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ασφαλής αμβλώσεις, για τις οποίες θα αυξηθεί ο κίνδυνος θανάτου.

Οι δικαστές του Ανώτατου δικαστηρίου, στο οποίο ο πρώην πρόεδρος Ντ. Τράμπ είχε φροντίσει να διορίσει τρεις δικαστές (εξασφαλίζοντας συντηρητική πλειοψηφία 6-3) αφαίρεσε από εκατομμύρια γυναίκες το αυτονόητο δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για τη ζωή και το σώμα τους. Οι δικαστές που ψήφισαν υπέρ της ανατροπής «θα έχουν αίμα στα χέρια τους»  διότι δεν θα εκλείψουν οι αμβλώσεις,  θα εκλείψουν οι ασφαλείς αμβλώσεις.

Εκατομμύρια γυναίκες κατέβηκαν στους δρόμους των ΗΠΑ ενάντια στην απαγόρευση των εκτρώσεων. Μαζί τους διεκδικούμε το αυτονόητο το δικαίωμα να αποφασίζουν για το σώμα τους.

Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία την Τρίτη 28/6/2022, στις 7 μ.μ.

Η ανατροπή της απόφασης, που νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, συνιστά τεράστιο πλήγμα στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων και μας γυρίζει μισό αιώνα πίσω.

Δεν θα το επιτρέψουμε!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Αμερικάνικη πρεσβεία

Τρίτη 28/6/2022, 7 μ.μ.