ΕΚΛΟΓΕΣ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ &Τον Τουρισμό ΠΑΣΕΝΤ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΚΛΟΓΕΣ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ &Τον Τουρισμό ΠΑΣΕΝΤ

Αγαπητές, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ο ΠΑΣΕΝΤ, ένα από τα πιο παλιά Σωματεία που ιδρύθηκαν στη χώρα μας (1922), συνεχίζει να είναι ζωντανό, μαζικό, μαχητικό, προσηλωμένο ταξικά στις ανάγκες των εργαζομένων.

Αδιάψευστη απόδειξη της δράσης μας, είναι ότι κατορθώσαμε και κρατήσουμε τους μισθούς μας, υπογράφοντας Σ.Σ.Ε για τους εργαζόμενους στη ναυτιλία και το τουρισμό, καθώς και να κηρυχτούν αυτές ως υποχρεωτικές.

Οι εκλογές του σωματείου μας, γίνονται σε μια σημαντική στιγμή, για την πορεία και τη δράση του, αλλά κυρίως, για την προοπτική των εργαζομένων στον κλάδο μας. Σε μια εποχή που όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, μη εξερου- μένης της σημερινής, διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις και κατέστρεψαν τις συλλογικές συμβάσεις, οι εκλογές του σωματείου μας αποκτούν μεγαλύτερη σημασία.

Τα επόμενα τρία χρόνια, το νέο Δ.Σ, θα αναλάβει να διαχειριστεί, πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν τους εργαζό- μενους, όπως:

– Να ανανεωθούν ου Συλλογικές μας Συμβάσεις για να συνεχίσουν να παρέχουν συλλογική προστασία στους εργαζόμενους.

– Να κηρυχθούν και πάλι υποχρεωτικές για όλους, για να μη μπορεί κανένας εργοδότης να εφαρμόζει ατομικές ή την ΕΓΣΣΕ.

– Τις εργασιακές σχέσεις και πώς αυτές θα διαμορφωθούν.

– Το μέλλον των συντάξεων, αφού συνδέονται άμεσα με το ύψος των μισθών.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Το πόσο μας υπολογίζουν, όταν διαπραγματευόμαστε και διεκδικούμε από τους εργοδότες ή όταν απευθυνόμα- στε στην κυβέρνηση, εξαρτάται από τον αριθμό ψηφισάντων και μόνο από αυτό. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να ψηφίσουμε όλοι.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΕΝΤ
Είμαστε από τα λίγα σωματεία που θέσαμε τον πιο ταξικό στόχο της εποχής μας και τον κερδίσαμε, να περι- φρουρήσουμε δηλαδή τους εργαζόμενους από τη λαίλαπα των ατομικών συμβάσεων και να εξασφαλίσουμε συλλογικούς όρους προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στη ναυτιλία και το τουρισμό και ίσως το μοναδικό πρωτοβάθμιο σωματείο στη χώρα, που καταφέραμε και κηρύχθηκαν οι Συμβάσεις που υπογράψαμε Υποχρεωτικές.

Αλλά αν καταφέραμε και ενεργοποιήσαμε τις Συλλογικές Συμβάσεις, αν σήμερα, έχουμε αυτούς τους μισθούς, οφείλεται στην ύπαρξη και στη δράση του σωματείου που αγωνίστηκε με όση δύναμη είχε, για την υπογραφή των Κλαδικών Συμβάσεων.

Στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, οι εργοδότες της Ναυτιλίας, προσήλθαν αρχικά με άρνηση υπογραφής ΣΣΕ, που σήμαινε σταδιακή μείωση των μισθών, μέσω των ατομικών συμβάσεων των 580 ευρώ, όπως συνέβη στο σύνολο των μισθών των άλλων κλάδων. Στη συνέχεια ζητούσαν μείωση έως και 40%, αφού μαζί με τις μειώσεις, πρότειναν και κατάργηση των επιδομάτων.

Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν, κατορθώσαμε και υπογράψαμε τις συμβάσεις, ουσιαστικά χωρίς μειώσεις, διατη- ρώντας στο σύνολό τους, μισθούς και επιδόματα.

Οι δε εργοδότες του Τουρισμού, όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, δημιούργησαν στη κυριολεξία εμπόλεμη ζώνη στους εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία.

Παραβιάσεις ωραρίων, εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας, κατάργηση συμβάσεων, εκβιασμοί και καθεστώς τρόμου. Ίσως ήταν ο κλάδος με τις μεγαλύτερες επιθέσεις απέναντι στους εργαζόμενους, με τη ψευδο-δικαιολο- γία ότι καταρρέει ο Τουρισμός, όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν, ότι από όλους τους κλάδους, αυτός που διασώζε- ται και επιβιώνει είναι ο Τουρισμός.

Τεράστιας λοιπόν σημασίας, η υπογραφή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και η κήρυξή τους ως υποχρεωτικές.
Ο στόχος μας, να τηρηθούν και να εφαρμοστούν παντού, παραμένει ενεργός, και σ’ αυτή την υπό- θεση, πρέπει να στρατευτούμε όλοι!

Συνάδελφοι, σες,

Στο τέλος του χρόνου, λήγουν οι ΣΣΕ που υπογράψαμε και το Σωματείο θα κληθεί και πάλι να διαπραγματευτεί τις Συμβάσεις της επόμενης περιόδου.

Για να μπορέσει όμως να υπογράψει, να διατηρήσει κεκτημένα, να κηρυχθούν αυτές και πάλι υποχρεωτικές, πρέπει να έχει και να επιδείξει τη μέγιστη δύναμη στους εργοδότες. Η δύναμη αυτή καθορίζεται από τον αριθμό των ψηφισάντων μελών του. Γι’ αυτό επιμένουμε για τη προσέλευση στις ψηφοφορίες.

Κανένας, δεν δικαιούται και δεν πρέπει να απουσιάζει από τις εκλογές του Συνδέσμου μας, αν θέλει να έχει σύμβαση τον επόμενο χρόνο.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Στον Αρμαγεδδώνα των μνημονίων, βασικός στόχος παραμένει η δημόσια κοινωνική ασφάλιση, το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά, δηλαδή οι συντάξεις μας, κύριες και επικουρικές.

Το ύψος των συντάξεών μας, συνδέεται άμεσα με τις Συλλογικές μας Συμβάσεις, αφού το ύψος των μισθών μας, καθορίζει και το ύψος των συντάξεών μας.

Παλεύουμε για τις συντάξεις μας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προβληματιστούμε για το αύριο, το Σωματείο μας, να πάρει τη πρωτοβουλία για δημιουργία και νέου ταμείου (είναι όρος της σύμβασης). Μια πρωτοβουλία με πολύ μεγάλη αξία, κυρίως για τους νεότερους συναδέλφους, για να μπορούν να καλύψουν τις απώλειες που προκύπτουν.

Στηρίζουμε και θα αγωνιστούμε για δημόσια κοινωνική ασφάλιση, αυτό όμως δεν εμποδίζει, τη δημιουργία και νέου δικού μας ταμείου, που θα ενισχύει τους συνταξιούχους της επόμενης ημέρας.

Συνεχίζουμε να παλεύουμε. Δημιουργούμε νέες προοπτικές για να καλυφθούν οι ανάγκες μας.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΕΛΟΣ

– Για να υπάρχει σωματείο που θα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και θα διαπραγματεύεται όλα τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

– Για να συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους, που όλα αυτά τα χρόνια καταστρέφουν τις ζωές μας.

– Για να διαπραγματεύεται και να υπογράφει τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, να τις υπερασπίζεται και να τις περιφρουρεί, να προσπαθεί μαζί με τους εργαζόμενους για την πλήρη εφαρμογή τους, να μεριμνά για τη ανανέωσή τους και τη διατήρησή τους, να διατυπώνει και να διεκδικεί νέα αιτήματα.

– Να μπορεί να παρεμβαίνει στους χώρους εργασίας, να υπερασπίζεται και να συμπαρίσταται στους εργαζόμενους, να βρίσκεται δίπλα τους σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

– Γιατί αν δεν υπήρχε το Σωματείο, το πιο πιθανό που θα είχε συμβεί είναι ότι, θα είχαν διαλυθεί τα πάντα στις εργασιακές σχέσεις. Η μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων δε θα είχε δοθεί, δε θα είχαμε ΣΣΕ, θα ήμασταν έρμαιο στην αυθαιρεσία των εργοδοτών, η λαίλαπα των ατομικών συμβάσεων θα είχε κυριαρχήσει.

ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ

Η ιστορία το διδάσκει, η ζωή το έχει επιβεβαιώσει πολλές φορές, εμείς οι Ναυτιλιακοί και Τουριστικοί υπάλληλοι, έχουμε τρανό παράδειγμα, ότι η δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται στη συμμετοχή τους στη ζωή και στη δράση του σωματείου τους.

Μήνυμα δυνατό και ηχηρό, ότι συνεχίζουμε τη μάχη των Συλ- λογικών Συμβάσεων, για να τις διαπραγματευτούμε, να τις ανανεώσουμε, να κηρυχθούν υποχρεωτικές, να ανακτή- σουμε απώλειες, να επιβάλλουμε την εφαρμογή και την τήρηση παντού.

Αυτό απαιτεί μεγάλη, μαζική συμμετοχή στις εκλογές του σωματείου.

Εμείς οι Ναυτιλιακοί και Τουριστικοί υπάλληλοι, θα συνεχί- σουμε να διατηρούμε το σωματείο μας, στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Θα αυξήσουμε τη δύναμή του, θα ενισχύσουμε την ικανότητά του να στέκεται απέναντι σε εργοδότες και κυβέρνηση με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.