Reworkers: ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ – ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Reworkers: ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ – ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο περίφημος θεσμός της «Μαύρης Παρασκευής» έρχεται να ταράξει τα νερά και ναπροσφέρει στο καταναλωτικό κοινό ‘‘ανεπανάληπτες ευκαιρίες’’ για αγορές. Ή μήπως όχι; Ο εισαγόμενος εξ Αμερικής θεσμός της Black Friday αποσκοπεί στην τόνωση της καταναλωτικής μανίας, μέσα από μια λογική που συμπυκνώνεται στη φράση: «καταναλώνω, άρα υπάρχω».

Με αφορμή την ημέρα της Μαύρης Παρασκευής, η καταναλωτική υστερία έχει πολλές φορές οδηγήσει σε τραγικά γεγονότα, όπως θανάτους και τραυματισμούς πολιτών, που ξημερώνουν έξω από τα καταστήματα, για να προλάβουν τις ‘‘απίθανες’’ και ‘‘μοναδικές’’ προσφορές.

Το σύνθημα δόθηκε και έπαιξε παντού. Το αφεντικό τρελάθηκε και τα πουλάει όλα! Ας αρχίσουν λοιπόν τα φονικά ποδοπατήματα και στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι/ες θα φορέσουν για άλλη μια φορά τα καταναγκαστικά τους χαμόγελα, θα εργαστούν χωρίς διάλειμμα για πάρα πολλές ώρες, θα υπομείνουν τις άθλιες συνθήκες που επιβάλλει το καθεστώς της σύγχρονης εργασιακής ζούγκλας των πολυεθνικών και των μεγάλων καταστημάτων.

Σε μια εποχή, που η νεολαία μαστίζεται από το φαινόμενο της ανεργίας, που οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις αποτελούν κανόνα, που ο βασικός μισθός δεν αρκεί ούτε για τα προς το ζην, που οι νέοι άνθρωποι υφίστανται μισθολογικές διακρίσεις, που οι συλλογικές συμβάσεις εξαντλούνται στο επίπεδο της θεσμικής αντιπαράθεσης, εμείς απαντάμε: ως εδώ!

Αγωνιζόμαστε εδώ και τώρα για αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις παντού, πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα. Παλεύουμε για μείωση του εργάσιμου χρόνου και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Είναι χρέος της γενιάς μας να επαναπροσδιορίσει το δικαίωμα στην εργασία. Οφείλουμε να την αποσυνδέσουμε από την έννοια της επιβίωσης και να της δώσουμε το περιεχόμενο της ζωής και της αξιοπρέπειας.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να οργανωθούν στα σωματεία τους, με σκοπό την ενίσχυση της συλλογικής δράσης και τον αγώνα για διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους στους χώρους εργασίας για την διασφάλιση τήρησης της εργασιακής νομοθεσίας.

Καλούμε τον κόσμο να μποϊκοτάρει την εργοδοτική απάτη της Μαύρης Παρασκευής.