Και συνδικαλιστής και… εργοδότης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Και συνδικαλιστής και… εργοδότης

Τρεις ενστάσεις και μία πολιτική διαμαρτυρία έχει προκαλέσει η πρωτοφανής συμμετοχή του εκτελούντος χρέη διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Θριάσιο στις επερχόμενες εκλογές του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, στον συνδυασμό Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου φιγουράρει το όνομα του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, ο οποίος από τον Δεκέμβρη του 2015 εκτελεί χρέη διοικητή στο νοσοκομείο!

Για την παραπάνω κίνηση κατέθεσαν ενστάσεις η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΣΑΚ), που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων (ΔΑΚΕ), που στηρίζεται από τη Ν.Δ., και η Αντίσταση – Κίνημα – Διεκδίκηση – Ανατροπή (ΑΚΙΔΑ), που στηρίζεται από το ΚΚΕ (μ-λ), το ΣΕΚ και ανεξάρτητους, ενώ η Ενωτική Κίνηση, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε πολιτική διαμαρτυρία στην ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ.

«Ο διοικητής είναι εργοδότης. Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στο σωματείο εργαζομένων» επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Ρέτζιου, νέα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ψυχίατρος, εργαζόμενη στο νοσοκομείο, και προσθέτει ότι οι ενστάσεις απορρίφθηκαν από την Εφορευτική Επιτροπή.

Από την πλευρά τους ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, αρμόδιες για να ζητήσουν την απόσυρση του ονόματος από το ψηφοδέλτιο, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο απερχόμενος πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Θριασίου, Τάκης Παντέλης, και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει θέμα, με την ΑΔΕΔΥ να δηλώνει ότι το γεγονός είναι πάντως πολιτικά κατακριτέο.

«Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, που βγαίνει δημοσίως για ψύλλου πήδημα, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα! Και η ΑΔΕΔΥ απλώς το χαρακτήρισε “κατακριτέο γεγονός”. Ο διοικητής δεν μπορεί να συμμετέχει ούτε νομικά -απαγορεύεται από τον νόμο 1264- ούτε συνδικαλιστικά. Εστω ότι αύριο γίνονται εκλογές και μεθαύριο συγκροτείται Δ.Σ. Από ποια πλευρά θα κάθεται;» λέει ο κ. Παντέλης.

«Σε όλο τον κόσμο τα σωματεία εργαζομένων εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, αποκλείοντας οιανδήποτε συμμετοχή των εργοδοτών στις συνελεύσεις και τα όργανα διοίκησης. Ακόμη και στις περιπτώσεις που πρόκειται για εργοδοτικά σωματεία, τηρούνται τα προσχήματα και οι εργοδότες δεν κατέρχονται ως υποψήφιοι στις εκλογές» εξηγεί μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Βαρνάβας, τ. πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Σχολιάζοντας, δε, την επαγγελματική ιδιότητα του υποψήφιου συνδικαλιστή και την παράταξη με την οποία κατεβαίνει, καταλήγει ότι λόγω αυτής της εκλεκτικής συγγένειας «η ΠΟΕΔΗΝ δεν έχει ακόμη αλυσοδεθεί στα κάγκελα του υπουργείου, καταγγέλλοντας “τη διάβρωση του συνδικαλιστικού κινήματος”».

Αναδημοσίευση από efsyn.gr