ΣΕΕΕΠΦΧ: Προς αποκατάσταση της αλήθειας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΕΕΠΦΧ: Προς αποκατάσταση της αλήθειας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ-ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προς αποκατάσταση της αλήθειας

Στην ανακοίνωση της Διοίκησης των ΕΛΠΕ (εδώ) η οποία δημοσιεύτηκε, για ακόμα μια φορά γίνεται αναφορά για τις συνθήκες των εργολαβικών εργαζομένων .
Συγκεκριμένα σε παλαιότερο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι ο όμιλος συμβάλλεται μέσο διαγωνιστικών διαδικασιών με εταιρείες που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας:
Η μόνη τεχνογνωσία την οποία κατέχουν οι εργολαβικές εταιρείες είναι η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο χειρισμός ενός προγράμματος μισθοδοσίας. Οι μόνες υποδομές που έχουν στην κατοχή τους είναι ένας αριθμός PC, τηλεφωνικές συσκευές και ενδεχομένως συσκευές fax . Εκεί εξαντλείται το εύρος της υλικοτεχνικής υποδομής και τεχνογνωσίας που διαθέτουν .

Τα σεμινάρια που υποχρεώνεται – και σωστά – κάθε εργαζόμενο στις εγκαταστάσεις να παρακολουθήσει, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δική του ασφάλεια και η ασφάλεια των εγκαταστάσεων, γίνεται με ευθύνη στελεχών των ΕΛΠΕ χωρίς ανάμειξη του εργολάβου και τον τελευταίο καιρό μάλιστα τα σεμινάρια διοργανώνονται κάπου στην Αθήνα, όταν ο εξεταζόμενος δεν περάσει τα τεστ είναι αναγκασμένος να πληρώσει για να ξανασυμμετάσχει στην διαδικασία!!!
Όπως αναφέρεται στο site της Εταιρείας σας ειδικά για την εκπαίδευση των εργολάβων, η εκπαίδευση βασίζεται σε εκτενή εκπαιδευτική ύλη που διατίθεται από τα Ελληνικά Πετρέλαια στις εργολαβικές εταιρείες .
Επίσης επικαλείστε νομοθετημένο βασικό μισθό ο οποίος όμως αφορά ανειδίκευτους εργάτες, εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από κλαδική σύμβαση, δίνοντας οικειοθελή παροχή όπου εσείς κρίνετε απαραίτητο και με βάση τα “προσόντα”.
Γεννάται εύλογα το ερώτημα: Στις εγκαταστάσεις σας απασχολούνται ανειδίκευτοι εργαζόμενοι; Η λειτουργία η συντήρηση, ο καθαρισμός, η φύλαξη, τα γραφεία των εγκαταστάσεων τα οποία γειτονεύουν με παρακείμενη εθνική οδό μεγάλης κυκλοφορίας έχει αφεθεί στα χέρια ανειδίκευτων?
Επομένως θεωρούμε άστοχη την αναφορά της Ε.Γ.Σ.Ε.Ε. ως μέτρο σύγκρισης. Η μη κάλυψη των εργαζομένων αυτών από κλαδική συλλογική σύμβαση φέρνει στο φως ευθύνες που βαρύνουν εξίσου και την Διοίκηση της Επιχείρησης .
Θα συμφωνήσουμε ότι η κατάσταση του εργαζόμενου των 586 ευρώ δεν συμπίπτει με το καθεστώς του σκλάβου αφού οι δούλοι είχαν εξασφαλισμένη την θέση τους στο κτήμα του φεουδάρχη μέχρι το τέλος της δύσκολης ζωής τους ενώ οι σημερινοί απολύονται, περισσότερο δε εάν συνδικαλίζονται ή εναντιώνονται στην Εταιρεία, πάντα με την γνωστή ρήση “όχι εγώ , ο εργολάβος”, όμως για αυτό θα μιλήσουμε εκτενώς σε μια νεότερη ανακοίνωση.
Είναι επίσης ορθό ότι η χρήση εργολάβων είναι μια συνήθης επιχειρηματική πρακτική. Ήταν μια πολιτική επιλογή που υπηρετήθηκε επί δεκαετίες με δικαιολογία τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Για χάρη αυτής της επιλογής χρησιμοποιήθηκαν οι κατάλληλες νομοθετικές μεθοδεύσεις ή και η απουσία νόμων ώστε η διαδικασία να παρουσιάζεται νομότυπη. Η πραγματικότητα όμως φωνάζει για εικονικές –ψεύτικες εργολαβίες που υποκρύπτουν παραχώρηση προσωπικού.
Αναφέρατε επίσης ότι συνομιλείτε με τα σωματεία του ομίλου όπως λέτε σύμφωνα με τον νόμο. Το σωματείο μας το 100% των εκατοντάδων μελών του απασχολούνται στις εγκαταστάσεις σας για πάρα πολλά χρόνια με διαφορετικούς ανά διαστήματα <<εξωτερικούς συνεργάτες>>, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εκπροσώπηση είτε αρέσει είτε δεν αρέσει εκτός και αν ποινικοποιείται η εκπροσώπηση και η διεκδίκηση .
Οι αλλεπάλληλες συζητήσεις που γίνονται με την Διοίκηση δεν γίνονται με σωσίες όπως και ο σωσίας του Υπουργού δεν εμφανίζεται όταν πηγαίνουμε στο Υπουργείο ενέργειας το οποίο έχει τεράστιες ευθύνες σε μια Επιχείρηση που εποπτεύει. Ρωτάμε λοιπόν το Υπουργείο Ενέργειας και περιμένουμε απάντηση:
– Εγκρίνει το καθεστώς των εργολαβιών ? όταν μάλιστα άλλα Υπουργεία παλεύουν για την απομάκρυνση των εργολάβων ?
– Διαψεύδει της συζητήσεις που έχουν γίνει και την δέσμευση που έχει πάρει για τη λύση των δίκαιων αιτημάτων μας ? ή προσπαθεί να χειραγωγήσει συνδικαλιστές με ευήκοα ώτα ώστε να μην χαλάσουν την “δουλειά” διευκολύνοντας την πώληση μην ανοίγοντας μύτη!!!!
Τέλος στο Υπουργείο Εργασίας, στο Σ.Ε.Π.Ε και στην Διοίκηση έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως απλήρωτη , αδήλωτη εργασία, μη καταβολή σωστού ενσήμου και κωλυσιεργούν όλες οι αποφάσεις. Ας μας πούνε στην τριμερή που έγινε και στο θέμα που θίχτηκε για την 6η Αυγούστου, τι είπε το Υπουργείο ? είναι νόμιμο ? όχι Βέβαια !!!! πληρώθηκε μετά από εκεί ? όχι βέβαια !!!!
Αλήθεια γιατί όταν επισκέπτεται τους χώρους άξαφνα το ΣΕΠΕ, αργεί η είσοδός του στις εγκαταστάσεις ? μήπως για να εξαφανιστούν τα φαντάσματα ?

ΥΓ : Πολύ θα θέλαμε να τσεκάρουμε τους μισθούς που αναφέρετε των 22.000 – 14.600 – 15.000 αλλά δυστυχώς εκατοντάδες συνάδελφοι μας δεν λαμβάνουν εκκαθαριστικά και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε .
Επίσης Υπουργείο και Εταιρεία να μας πουν καθαρά τι σκοπό έχουν με τις σχεδόν 1500 οικογένειες σε περίπτωση πώλησης, θέλουν ξεκαθάρισμα σε εργολαβικό και μη προσωπικό έτσι ώστε να αναλάβει ο νέος αγοραστής με ακόμα πιο “light” εργασιακές συνθήκες ?