Σ.Ε.Υ.Τ.Π.Ε : ΤΡΙΗΜΕΡΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σ.Ε.Υ.Τ.Π.Ε : ΤΡΙΗΜΕΡΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΡΙΗΜΕΡΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ …

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

το τριήμερο «λουκέτο», που επιβλήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας στο κατάστημα Βασιλίσσης Όλγας (2210) – Θεσσαλονίκη, με ευθύνη της προηγούμενης Διεύθυνσης του καταστήματος, σε συνέχεια του πρόσφατου ελέγχου που διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματός μας, όπως και οι συνεχιζόμενοι έλεγχοι σε καταστήματα του Δικτύου, επιβεβαιώνουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τη συστηματική καταστρατήγηση του νομίμου ωραρίου εργασίας, τόσο σε κεντρικές υπηρεσίες, κυρίως όμως σε υποκαταστήματα της Τράπεζάς μας.

Το μείγμα των εργασιακών σχέσεων, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά:

– τη συνεχή συρρίκνωση του Δικτύου,

-τη σοβαρή υποστελέχωση των καταστημάτων, μετά και τα αλλεπάλληλα προγράμματα πρόωρης αποχώρησης,

 τη συστηματική παραβίαση του νομίμου ωραρίου εργασίας, καθώς και του ωραρίου συναλλαγών, με την παραμονή πελατών να θεωρείται κάτι παραπάνω από αυτονόητη μετά το πέρας του θεσμοθετημένου ωραρίου συναλλαγών,

– τα αλλεπάλληλα εβδομαδιαία «meetings», τα οποία αντί μιας ολιγόλεπτης ενημερωτικής και ουσιώδους συζήτησης εντός ωραρίου, όπως οφείλουν, καταλήγουν σε πολύωρους επαναλαμβανόμενους μονολόγους, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα,

– τη μείωση του αριθμού των ταμείων, σε συνδυασμό με τις λειτουργικές διαδικασίες συμφωνίας των ΑΤΜs και APS,

– τη συνεχή πίεση για την επίτευξη ανέφικτων στόχων, οι οποίοι παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις συνεχίζουν να επιμερίζονται ως ατομικοί,

είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικό.

Σπεύδουμε για ακόμη μία φορά να επισημάνουμε ότι κανείς δεν είναι τόσο ανόητος, ώστε να πριονίζει το κλαδί του δέντρου πάνω στο οποίο κάθεται.

Η διαπίστωση, όμως, αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί ως άλλοθι, προκειμένου να κρύβονται επιμελώς, κάτω από το χαλί, τα πολλά και οξυμένα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους.

 

Για το λόγο αυτό ο Σύλλογός μας εντείνει τις παρεμβάσεις του για την προστασία του νομίμου ωραρίου εργασίας:

– με συνεχείς περιοδείες κλιμακίων στους εργασιακούς χώρους,

– με παρέμβαση στην αρμόδια Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού και τις επιμέρους Περιφερειακές Διευθύνσεις

– με εντατικοποίηση των ελέγχων από κοινού με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Επιθεώρησης Εργασίας,

– πραγματοποιώντας το αμέσως επόμενο διάστημα σχετική ενημερωτική εκδήλωση (θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση),

– αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Συλλόγου μας seytpe@yahoo.gr και facebook(ΣΕΥΤΠΕ), προκειμένου να δέχεται τις καταγγελίες, που αφορούν τη συστηματική καταστρατήγηση του νομίμου ωραρίου εργασίας.

Τονίζουμε για ακόμη μία φορά ότι, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Νόμου 4488/17 προβλέπεται «προσωρινή διακοπή λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης για χρονικό διάστημα μέχρι τριών (3) ημερών, εφόσον επιβληθούν σε βάρος του εργοδότη τρεις (3) πράξεις επιβολής προστίμου για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας».

Τονίζουμε την παραπάνω ρύθμιση, δίνοντας αφορμή για προβληματισμό στους κατέχοντες θέσεις ευθύνης, για το αν πραγματικά αξίζει με τη στάση ή τις παραλείψεις τους να εκθέτουν και να οδηγούν τη μεγαλύτερη ελληνική συστημική Τράπεζα στο να αποσπά αρνητικές πρωτιές στα θέματα τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.

Άραγε θα αναζητηθούν ευθύνες για το τριήμερο κλείσιμο καταστήματος της Τράπεζάς μας, εξαιτίας συστηματικών παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας ή το γεγονός αυτό θα αποδοθεί απλά και μόνο στην … τύχη;

Προτιμούν κάποιοι, αντί της καταβολής της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης στους εργαζόμενους, να εκθέτουν με τη στάση τους και να δυσφημίζουν την Τράπεζα;

Από την πλευρά μας, επαναλαμβάνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε παράτυπες συμπεριφορές, που εν τέλει υποσκάπτουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

Υπενθυμίζουμε σε όσους ενδεχομένως το αγνοούν ή ηθελημένα κάνουν πως το αγνοούν, ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ΟΤΟΕ – Τραπεζών (2002 – 2003), που ισχύει και δεσμεύει τις Τράπεζες, πέραν του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας (7,5 ώρες από Δευτέρα έως Πέμπτη και 7 ώρες την Παρασκευή) προβλέπεται συγκεκριμένο ωράριο συναλλαγών:

– Ωράριο συναλλαγών
Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη: 8.00 – 14.30

Παρασκευή: 8.00 – 14.00

Η τήρηση του ωραρίου συναλλαγών οφείλει να είναι απαρέγκλιτη, καθότι πέραν των υπολοίπων ζητημάτων, άπτεται και του πεδίου της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, ασφάλειας των συναλλαγών και κυρίως της αποτροπής εκδήλωσης εγκληματικών ενεργειών (ληστείες, ομηρείες), που θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους αλλά και συναλλασσόμενους.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι θα συνεχίσουμε ΜΑΖΙ να εργαζόμαστε για την αποτελεσματική προστασία του νομίμου ωραρίου εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό άλλωστε οφείλει να ενεργεί ένα συλλογικό όργανο αντί της συνεχούς άμβλυνσης των προβλημάτων ή της δημοσιογραφικού τύπου αποτύπωσής τους στην καλύτερη των περιπτώσεων.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου 216 4001691 – 3 (εσ. 81691 – 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141) & 216 9001245.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας

   Μπεμπένης Εμμανουήλ                   Γοίλιας Ισίδωρος