Με τροπολογία επιταχύνεται η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με τροπολογία επιταχύνεται η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού

Τροπολογία για την επιτάχυνση της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας από το υπουργείο Εργασίας, με στόχο η προβλεπόμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αυτό είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας νωρίτερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1. Όπως είπε η κυρία Αχτσιόγλου, η διαδικασία «προβλέπει μια σειρά από εκθέσεις από κοινωνικούς φορείς και από εμπειρογνώμονες», με στόχο να προκύψει η τελική πρόταση στις αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια να θεσμοθετηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα της μείωσης των συντάξεων το 2019, η υπουργός επανέλαβε ότι «το μέτρο της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά, ούτε διαρθρωτικά. Διαρθρωτικά γιατί το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του. Σήμερα έχουμε αποδεδειγμένα στοιχεία. Έχουμε μελέτη έως το 2070 που δείχνει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δημοσιονομικά είμαστε σχεδόν πεπεισμένοι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Εξακολουθεί να γίνεται ανταλλαγή στοιχείων. Το 3,5% του πλεονάσματος επιτυγχάνεται πλήρως χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη», υπογράμμισε.

Ωστόσο, απέφυγε να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το θέμα με τους δανειστές, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται κάποια ανταλλαγή στοιχείων ακόμη. Θεωρώ ότι διαμορφώνεται ένα αρκετά ευνοϊκό κλίμα και πολιτικά», είπε, προσθέτοντας ότι «την απόλυτη εικόνα θα την έχουμε όταν θα καταθέσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού περί τα μέσα Οκτωβρίου», ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα σενάρια που βλέπω στον Τύπο δεν υφίστανται».

Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις εργασίας η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι σήμερα επεκτάθηκε η έβδομη κατά σειρά κλαδική σύμβαση εργασίας, αυτή που καλύπτει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και αφορά 114.000 εργαζόμενους. Σε ισχύ είναι άλλες 20 συμβάσεις και το υπουργείο, όπως είπε, μελετά όλα τα στοιχεία για να διαπιστώσει ποιες ακόμα θα επεκτείνει. «Επειδή μας βλέπουν εργαζόμενοι πρέπει να τονίσω ότι με το που επεκτείνεται μια σύμβαση υπάρχει αυτόματη αύξηση στους μισθούς», σημείωσε με νόημα η υπουργός Εργασίας.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 43.000 κύριες συντάξεις που δεν έχουν ακόμα απονεμηθεί και επανέλαβε ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι έως το τέλος του έτους.

Πηγη:https://www.asfalistiko.gr