Εμπλοκή με τις ΣΣΕ στα περιφερειακά λιμάνια

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εμπλοκή με τις ΣΣΕ στα περιφερειακά λιμάνια

Aνησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους εργαζομένους στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, στο συνδικαλιστικό τους σωματείο, Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), αλλά και στις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων, λόγω σοβαρής εμπλοκής που προέκυψε με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων.

Γεγονός που πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των 10 λιμανιών, καθώς η ΟΜΥΛΕ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και ξεκαθαρίζει πως εάν το ζήτημα δεν λυθεί, θα προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ένα ενημερωτικό έγγραφο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο έφτασε στις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων αλλά και στην ΟΜΥΛΕ, είναι αυτό που προκάλεσε την αναστάτωση, καθώς βάζει στοπ στην υπογραφή της ΣΣΕ όπως έχει σήμερα, εντοπίζοντας κάποιες αναγκαίες διορθώσεις στο κείμενο-σχέδιο που έχουν στείλει τα σωματεία με τις διοικήσεις των Οργανισμών.

Ωστόσο, κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα σοβαρές, όπως η μείωση των ωρών εργασίας τα Σαββατοκύριακα (είναι γνωστό ότι τα λιμάνια δεν κλείνουν ποτέ και οι εργαζόμενοι δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα, οπότε αυτόματα θα προκύψει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των λιμανιών), επιδόματα που αφορούν παιδιά, κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.ά.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα είχαν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για την υπογραφή της ΣΣΕ που αφορά περίπου 350-400 εργαζομένους στα 10 λιμάνια της χώρας.

Αίτημά τους η υπογραφή της ΣΣΕ όπως έχει μέχρι σήμερα. Το εμπλεκόμενο υπουργείο Ναυτιλίας, όπως και οι διοικήσεις των Οργανισμών είχαν εγκρίνει το κείμενο-σχέδιο που είχε συνταχθεί.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2018 στην υπόθεση μπαίνει και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ζητά να ελέγξει το κείμενο-σχέδιο για τις συμβάσεις.

Πριν από λίγες ημέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιστρέφει στην ΟΜΥΛΕ και στις διοικήσεις των Οργανισμών το κείμενο με συγκεκριμένες αναγκαίες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπογραφεί η ΣΣΕ.

Γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση όλων των εμπλεκομένων, καθώς όπως έλεγε συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων στην «Εφ.Συν.», «δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε να υπογράψουμε ΣΣΕ χειρότερη από τότε που ήμασταν στα μνημόνια και εν πάση περιπτώσει αυτό δεν συνάδει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξαναστήσει τις συμβάσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για λάθος υπηρεσιακών παραγόντων».

Πηγή: efsyn.gr