Σύνταξη πριν τα 67: Οι τρεις κατηγορίες, -Έτος-«κλειδί» το 1993

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύνταξη πριν τα 67: Οι τρεις κατηγορίες, -Έτος-«κλειδί» το 1993

 

Την πόρτα της εξόδου από την αφορά εργασίας έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν έως το τέλος του χρόνου περισσότεροι από 100.000 ασφαλισμένοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Οι τελευταίοι τυχεροί είναι ασφαλισμένοι πριν από το 1993 και μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων που προβλέπουν είτε τα χαμηλότερα ηλικιακά όρια για τη λήψη πλήρους σύνταξης είτε άλλων διατάξεων για να λάβουν μειωμένη ή πρόωρη σύνταξη.

Σύμφωνα με την RealNews της Κυριακής, πέντε κατηγορίες εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που μπορούν να εξασφαλίσουν τη σύνταξή τους χωρίς απώλειες αλλά και τρεις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένες αποδοχές.

Πρόκειται κυρίως για γονείς με ανήλικο τέκνο, άνδρες και γυναίκες που συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης, γυναίκες με 10.000 ένσημα στο ΙΚΑ, αλλά και ομάδα ασφαλισμένων στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να κερδίσουν ακόμη και μία 10ετία και να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη σε ηλικίες 58 από 61 ετών με 35, 36 ή 37 έτη ασφάλισης.

Αφορά «παλαιούς ασφαλισμένους» που προωτοασφαλίστηκαν πριν το 1993 και κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό μέχρι το 2012. Για όλους του υπόλοιπους η πόρτα της πρόωρης εξόδου έχει κλείσει οριστικά και απαιτείται πλέον η συμπλήρωση των 67 ετών ή έστω των 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Το ποσοστό μείωσης υπολογίζεται μόνο στο ποσό της εθνικής σύνταξης, ενώ η ανταποδοτική σύνταξη χορηγείται πλήρης. Έτσι, το ποσοστό που μειώνεται ποσοστιαία είναι μόνο το ποσό της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ.

Αντίθετα, το υπόλοιπο ποσό που αναλογεί στις εισφορές του ασφαλισμένου και σχηματίζει την ανταποδοτική σύνταξη καταβάλλεται πλήρες, χωρίς καμία ποινή. Συνεπώς, το ανώτατο όριο μείωσης σύνταξης σε περίπτωση εξόδου με μειωμένη είναι 115,2 ευρώ, δηλαδή 30%.

Πηγή:.aftodioikisi.gr