Νίκη! Bάζουμε τέλος στην αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νίκη! Bάζουμε τέλος στην αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Αρ. Διατ. Μ.Π.Αθηνών 437 /30-11-2012 , Α.Μ. 29328 , Ειδ.Αρ. 6162 μέλος  Ο.Ι.Υ.Ε. &   Ε.Κ.Α.
Γ. Σεπτεμβρίου 48 Β Μάρνη , Web:  sydaptt.org     Email:  sydaptt@gmail.com

 

14/8/2018

 

Συναδέλφισσες, -οι,

Μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Σωματείου μας, ξεκίνησε η G4s την χορήγηση καλοκαιρινής άδειας στους συναδέλφους φύλακες που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της Π.Α.Ε.Γ.Α.Ε. ΑΕ (ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΣ  ΑΝΩΝΥΜΟΣ  ΕΤΑΙΡΙΑ  ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ), θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

Η απλή συμμόρφωση με την εργατική νομοθεσία, φαινόταν εξαιρετικά απίθανο και δύσκολο να συμβεί αφού οι εργαζόμενοι δεν είχαν πάρει, πρακτικά ούτε μία ημέρα άδεια από την αρχή του χρόνου. Στην εταιρεία δεν είχε γίνει προγραμματισμός αδειών όπως γίνεται συνήθως σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις ήδη από την Άνοιξη ή το αργότερο στην αρχή του Καλοκαιριού και ο αρμόδιος επόπτης απαντούσε αρνητικά σε όλα τα αιτήματα των συναδέλφων. Η υπεύθυνη προσωπικού από την οποία ζητήσαμε εξηγήσεις απάντησε με θράσος «όποιος έχει πρόβλημα ας πάει στην Επιθεώρηση Εργασίας»…. Η εταιρεία κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν είχαν καταθέσει έγγραφο αίτημα άδειας και έτσι η ίδια παρουσιάζεται νομότυπη. Μέσα στο κλίμα εκφοβισμού που κυριαρχεί ουδείς τολμάει να αιτηθεί εγγράφως άδεια διότι αυτομάτως μπαίνει σε «μαύρη λίστα» και είναι ο επόμενος υποψήφιος προς απόλυση.

Επιπλέον το τελευταίο διάστημα πολλοί συνάδελφοι έχουν παραιτηθεί όταν η εταιρεία τους ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να τους απασχολεί με σχέση εργασίας ελεύθερου επαγγελματία (δελτίο παροχής υπηρεσιών, μπλοκάκι). Οι συνάδελφοι θα έπρεπε να συνάψουν σύμβαση με άλλη εταιρεία-υπεργολάβο – ενώ η αλλαγή της εργασιακής σχέσης θα σήμαινε δουλειά 12 ωρών/ημέρα, 6 ημέρες/εβδομάδα. Το Σωματείο μας όταν έλαβε τις παραπάνω καταγγελίες, ενημέρωσε την Διεύθυνση Ασφαλείας της Εθνικής από όπου μας δόθηκε σαφώς η διευκρίνιση ότι η Τράπεζα δεν συναινεί στην ανάθεση του έργου σε υπεργολάβο, διότι σε αυτή τη περίπτωση δεν μπορεί να ελέγξει τη τήρηση των συμφωνηθέντων και να εξασφαλίσει το απαιτούμενο επίπεδο υπηρεσιών. Ύστερα από τη παρέμβαση του Σωματείου μας το σχέδιο αυτό πάγωσε. Όμως πολλοί συνάδελφοι είχαν ήδη παραιτηθεί αφήνοντας κενά που η εταιρεία δεν αναπλήρωσε καθώς δεν προχωρά σε νέες προσλήψεις. Εκτός από τα παραπάνω ηG4s αποζημίωσε τους εργαζόμενους (καταβάλλοντας χρηματικό ποσό) για ένα μέρος των ημερών αδείας τους, γεγονός που είναι παράνομο.

Συνεχείς ήταν οι παρεμβάσεις μας προς την Εθνική Τράπεζα (Διεύθυνση Προμηθειών) και για το θέμα των αδειών για το οποίο αποστείλαμε και σχετική επιστολή. Αν και αρχικά η εταιρεία έδινε αναληθείς απαντήσεις προς τη Τράπεζα ισχυριζόμενη  ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τελικά έδωσε από μία εβδομάδα άδεια ικανοποιώντας, μερικώς μόνο, κάποια αιτήματα.

Ζητάμε τη πλήρη συμμόρφωση της εταιρείας στις υποχρεώσεις της. Όταν οι  εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν αυτά που δικαιούνται, οδηγούνται σε σωματική και ψυχική εξουθένωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους αλλά και τη ποιότητα της παρεχόμενης εργασίας. Τα καθήκοντα ενός εργαζόμενου σε υπηρεσίες φύλαξης απαιτούν από αυτόν να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα ώστε να αντιδράσει γρήγορα και σωστά σε οτιδήποτε συμβεί. Τα αντανακλαστικά του σε μια τέτοια περίπτωση εξαρτώνται από τη σωματική του και τη ψυχική του υγεία ενώ η έλλειψη ξεκούρασης δεν βοηθάει. Οι συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης μπορούν δυστυχώς να είναι απρόβλεπτες για την ασφάλεια των εργαζόμενων και των εγκαταστάσεων. Θυμίζουμε ότι τα πόστα των φυλάκων στις αποθήκες βρίσκονται σε έρημη περιοχή και οι επιθέσεις διαρρηκτών δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

Ζητάμε την συνεχή παρέμβαση της Τράπεζας ώστε να διαφυλαχθούν τόσο τα συμφέροντα των εργαζόμενων όσο και της ίδιας.

Το Σωματείο μας έχει καταθέσει αίτημα (από 2/8/2018) για τη σύγκληση τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας.

Συνάδελφοι –ισσες,

Η χορήγηση καλοκαιρινών αδειών αν και δυστυχώς όχι σε όλους, είναι μια μικρή αλλά σημαντική νίκη που δείχνει ότι μπορούμε να βάλουμε τέλος στην αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς. Με συσπείρωση γύρω από το Σωματείο μας, μπορούμε να παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά και να μην είμαστε έρμαια των διαθέσεων κάθε «εργολάβου». Επικοινωνήστε άμεσα με το Σωματείο για κάθε θέμα που αφορά τις συνθήκες εργασίας σας ώστε η αντιμετώπιση να γίνεται συλλογικά και αποτελεσματικά.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Βασιλική Χριστοπούλου    6976 685 485 (Wind)
Γιώργος Καπετανάκης        6977 741 228 (Vodafone)
Νάντια Κατσιμίγα                           6946 561 195
Μαρία Λάτσα                  6980 548 900 (Cosmote)
Αφροδίτη Ανδρίτσου   6936 163 458 (Wind)
Άννα Λιάκου                                     6972 668 910
Φωτεινή Δημητριάδου                 6956034847 (Vodafone)
Φιλοπούλου Δήμητρα   693 8754950   (Cosmote)
Σήψα Μαρία                     697 9689776  (Vodafone)
Αχειμάστου Μαρία        697 2019630  (Cosmote)