Πρόστιμα-«φωτιά» από το ΣΕΠΕ ύψους 2,28 εκατ. ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις μέσα σε δύο μήνες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόστιμα-«φωτιά» από το ΣΕΠΕ ύψους 2,28 εκατ. ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις μέσα σε δύο μήνες

«Λαβράκια» βγάζουν οι στοχευμένοι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε τουριστικούς προορισμούς και νησιά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, Επιθεωρητές και Ειδικοί Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ πραγματοποίησαν για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2.319 ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Επιβλήθηκαν 525 πρόστιμα συνολικού ύψους 2.282.312,61 ευρώ, ενώ σε άλλες 86 περιπτώσεις η διαδικασία επιβολής κυρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΕΠΕ, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα συνεχιστεί σε όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες στόχευσης που δίνουν τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου.

Επιπλέον, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου και ως τις 15 Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων στην περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή του ΣΕΠΕ, των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, ακολουθώντας τη μεθοδολογία και τις καλές πρακτικές του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε πέρυσι στην Αττική.

Παράλληλα, την Κυριακή 15.7.2018, ημέρα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ διενήργησαν πανελλαδικά 510 ελέγχους, επιβάλλοντας 47 πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, συνολικού ύψους 139.848,93 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και την καθολική εφαρμογή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.