Πως αμείβονται οι Κυριακές όταν τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοικτά

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πως αμείβονται οι Κυριακές όταν τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοικτά

Κατ΄αρχάς, η Κυριακή δεν περιλαμβάνεται στην εβδομαδιαία εργασία, οπότε οι ώρες απασχόλησης κατά την Κυριακή δεν προστίθενται στις ώρες των ημερών της εβδομάδας για να υπολογιστεί εάν υπάρχει υπερεργασία ή υπερωρία (ΑΠ 1481/2006-ΑΠ 2125/2007). Συνεπώς οι ώρες απασχόλησης την Κυριακή μέχρι του ανώτατου ορίου ημερήσιας εργασίας δεν θεωρούνται υπερωριακή απασχόληση, οπότε δεν γράφονται στο βιβλίο υπερωριών.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν την Κυριακή άνω των 5 ωρών θα λάβουν αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης και πρόσθετη αμοιβή 75% του 1/25 του νομίμου μηνιαίου μισθού ή του νομίμου ημερομισθίου, οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν (5) ή λιγότερες ώρες δικαιούνται προσαύξηση 75% για τις ώρες που θα απασχοληθούν, ωστόσο δεν θεμελιώνουν δικαίωμα ισόχρονης αναπληρωματικής ημέρας ανάπαυσις, δύναται όμως να την αξιώσουν.

Τα παραπάνω βασίζονται στις ακόλουθες νομοθετικές διατάξεις:

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν κατά την Κυριακή, δικαιούνται αναπληρωματική ανάπαυση σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας η οποία μπορεί να δοθεί μόνο την επόμενη της προαναφερόμενης Κυριακής, (παράγραφος 4α του άρθρου 16 του Ν.4177/2013 όπως προστέθηκε με το άρθρο 25 του ν. 4208/2013)

H παράγραφος 1 του άρθρου 10 του Β.Δ. 748/1966 αναφέρει:

  1. Μισθωτοί εκ των υπαγομένων εις τας διατάξεις του παρόντος απασχολούμενοι κατά Κυριακήν, εξαιρέσει της περιπτώσεως της παρ. 1 του άρθρο 6 του παρόντος άνω των πέντε ωρών, δικαιούνται, ανεξαρτήτως του κύρους της συμφωνίας περί της απασχολήσεως ταύτης και των άλλων ενδεχομένων συνεπειών, αναπληρωματικής εβδομαδιαίας αναπαύσεως διαρκείας 24 συνεχών ωρών κατ΄ άλλην εργάσιμον ημέραν της αρξαμένης την Κυριακήν εβδομάδος, αρχομένων από της ώρας λήξεως της εργασίας.

 

Η παράγραφος 5 του άρθρου 10 του Β.Δ 748/1966 αναφέρεις επίσης:

  1. Μισθωτός εκ των υπαγομένων εις τας διατάξεις του παρόντος απασχολούμενος κατά Κυριακήν μέχρι πέντε ώρας δύναται ν΄ αξιώση ισόχρονον αναπληρωματικήν εβδομαδιαίαν ανάπαυσιν εκ του εργασίμου χρόνου άλλης ημέρας της αρξαμένης την Κυριακήν εβδομάδος, υποχρεωτικώς 24ώρου εφόσον έχει απασχοληθεί άνω των 5 ωρών, προαιρετικώς ισόχρονη εφόσον έχει απασχοληθεί μέχρι 5 ώρες.

 

Η λήψη προσαυξήσεως 75% επί όσες ώρες απασχοληθεί κατά την Κυριακή αναφέρεται στο άρθρο 2 του Ν.435/1976:

 

«1. Μισθωτοί απασχολούμενοι κατά τας Κυριακάς και τας κατωτέρω αναφερομένας εορτάς δικαιούνται, ανεξαρτήτως του κύρους της συμφωνίας περί της απασχολήσεως ταύτης και των άλλων ενδεχομένων συνεπειών, της υπό της υπ. αριθμ. 8900/1946 Κοινής Αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, ως αυθεντικώς ηρμηνεύθη διά της υπ. αριθ. 25825/1951 τοιαύτης, προβλεπομένης προσαυξήσεως εξ 75% κατά τα υπό των εν λόγω αποφάσεων, ως αύται ισχύουν σήμερον, οριζόμενα».