«Γκρεμό» στο ασφαλιστικό βλέπει η ΠΟΠΟΚΠ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Γκρεμό» στο ασφαλιστικό βλέπει η ΠΟΠΟΚΠ

Ούτε λίγο ούτε πολύ οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία (που πλέον έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ) θεωρούν ότι διεξάγεται πολιτικό παιχνίδι υπέρ των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης!

Αναδημοσίευση από : efsyn.gr

Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Οπως εξήγησε ο κ. Κουρούκλης, ολόκληρο το φάσμα του συστήματος διακυβέρνησης (κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και τα περισσότερα κόμματα του σημερινού Κοινοβουλίου) προωθεί τον περιορισμό της σύνταξης προκειμένου να υπάρξει άνθηση των ιδιωτικών συμβολαίων ασφάλισης.

Τρεις πυλώνες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΟΚΠ, το σύστημα των τριών πυλώνων για το οποίο ουσιαστικά συμφωνούν η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα περισσότερα κόμματα του σημερινού Κοινοβουλίου, εν συντομία μπορεί να περιγραφεί ως εξής:

● O πρώτος πυλώνας αφορά τον σημερινό ΕΦΚΑ (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη). Ο ρόλος και το ειδικό του βάρος στο σύστημα δυνητικά θα υποβαθμίζονται, όπως και η συμμετοχή των παροχών του στη διαμόρφωση της συνολικής συνταξιοδοτικής παροχής.

● Ο δεύτερος αφορά το σημερινό ΕΤΕΑEΠ (επικουρική και εφάπαξ – κεφαλαιοποιητικό σύστημα) και τα επίσης υφιστάμενα Επαγγελματικά Ταμεία. Εδώ θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής αλλά υποχρεωτικής υπαγωγής σε ένα από τα δύο, με την επαγγελματική ασφάλιση να παραδίδεται πλέον και τυπικά σε ιδιωτικά εταιρικά σχήματα, ενώ ό,τι μείνει από το ΕΤΕΑΕΠ δυνητικά θα ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ.

● Ο τρίτος πυλώνας αφορά τα ατομικά συνταξιοδοτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΠΟΚΟΚΠ δεν έμεινε εκεί. Αναφερόμενος στον περιβόητο επανυπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου, θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα απολέσουν έως και έξι μηνιαίες συντάξεις!

Οι κατηγορίες, σύμφωνα πάντα με τους εκπροσώπους όσων εργάζονται στα ασφαλιστικά ταμεία, που θα πληγούν περισσότερο είναι:

■ Οσοι είχαν λίγα χρόνια ασφάλισης (δεκαπενταετία ή και λίγο περισσότερα έτη).

■ Οσοι είχαν από 25 έως 35 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως Ταμείου ή του Δημοσίου.

■ Οι 207.253 συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ.

■ Οι 391.542 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας (θανάτου).

Ομως, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ η κατάσταση στον ΕΦΚΑ είναι μάλλον δραματική. Η ΠΟΠΟΚΠ θεωρεί μύθευμα όλα όσα αναγράφονται για το θετικό συνολικό αποτέλεσμα ύψους 1,52 δισ. που ο Οργανισμός κατάφερε να πετύχει εντός του 2017 (οι προβλέψεις ήταν για αρχικά προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 765 εκατ. που μετατράπηκε σε καθαρό ταμειακό πλεόνασμα 754 εκατ.).

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ως βασικότερος λόγος γι’ αυτή την «ανατροπή» αναφέρεται η αύξηση των εσόδων από εισφορές και τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών.

Ωστόσο, όπως εκείνοι αποκαλύπτουν, οι τακτικές εισφορές εργοδότη το 2017 υπερβαίνουν κατά 415 εκατ. αυτές του 2016, αλλά είναι περίπου ίσες μ’ αυτές του 2015. Παρακάμπτοντας δηλαδή το αρνητικό 2016 βρίσκονται στα επίπεδα του 2015 και οριακά υψηλότερα από το 2013 και το 2014.

Τα αθροίσματα

Για τον ΠΟΠΟΚΠ, μετά τις αθροίσεις των διαφορών το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώνεται θετικό, περίπου στο 1,7 δισ., εκ των οποίων όμως το 1,1 δισ. αφορά κρατική χρηματοδότηση.

Απομένουν λοιπόν μόνο 600 εκατ., εκ των οποίων τα 500 εκατ. είναι αύξηση που ουσιαστικά προέρχεται από το πρώην ΙΚΑ, το οποίο επανέρχεται στα δεδομένα του 2015, και τα υπόλοιπα εισφορές αυτοαπασχολουμένων, έσοδα από ρυθμίσεις και έσοδα από αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Επομένως, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, κανένας ΕΦΚΑ και καμιά έστω υποτυπώδης δομική αλλαγή ή παρέμβαση –κυρίως στο πρώην ΙΚΑ– δεν δικαιολογεί ούτε συνδέεται με το πλεόνασμα.

«Θα μπορούσαμε επομένως θεωρητικά να μιλήσουμε για περιορισμό του προϋπολογιζόμενου ελλείμματος περίπου στα 150 εκατ. Αρα μας λείπει περίπου 1 δισ. για να επιβεβαιωθεί η θέση του υπουργείου για το πλεόνασμα των 754 εκατ.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρούκλης.

Υπουργείο Εργασίας: Παραπληροφορεί η ΠΟΠΟΚΠ

Ευθεία επίθεση στην ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ έκανε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που μιλά ευθέως για διαστρέβλωση της αλήθειας για τη θετική πορεία του ΕΦΚΑ και την πλεονασματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. «Με ένα άνευ προηγουμένου αφήγημα δημιουργικής λογιστικής, η ΠΟΠΟΚΠ υποστηρίζει πως ο ΕΦΚΑ δεν είχε πλεόνασμα αλλά έλλειμμα το 2017», σημειώνει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο Εργασίας, «οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν πλεόνασμα 2.937 εκατ. ευρώ το 2017, κατά 921 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016 και 3.489 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2015».

Για την κυβέρνηση το πλεόνασμα είναι το καθαρό αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, της αύξησης της απασχόλησης, της βελτίωσης της εισπραξιμότητας και της καλύτερης διαχείρισης που γίνεται υπό τον νέο Ενιαίο Φορέα, ταυτόχρονα με την καταβολή δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που παρέμεναν για πολλά χρόνια στα συρτάρια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει να αμφισβητούν την ύπαρξη των πλεονασμάτων, προφανώς υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους και στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», καταλήγει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Ψυχραιμία συστήνει ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

Για τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ που μίλησε στο συνέδριο, η συζήτηση για το ασφαλιστικό δεν μπορεί να περιορίζεται στα προβλήματα και στις αδυναμίες ενός νόμου ή στο αν ένας νόμος είναι καλύτερος από έναν άλλο.

«Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι δομικό. Πρέπει να δούμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με τους πυλώνες του συστήματος: κατ’ αρχάς με τις εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες και δεύτερον, με τη συμμετοχή του κράτους, που οφείλει να διασφαλίσει τους όρους αλληλεγγύης και αναδιανομής», ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος σχετικά.

Πάντως ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ έκανε επίθεση εναντίον του κράτους μιλώντας για ασέβεια από την πλευρά της πολιτείας. «Ειδικά το κράτος πέφτει με μεγάλη ασέβεια, καταληστεύοντας τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, είτε για να χρηματοδοτήσει την ελληνική βιομηχανία τη δεκαετία του 1950, είτε το Χρηματιστήριο την περίοδο διακυβέρνησης του Κ. Σημίτη. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την εξαέρωση των αποθεματικών που υλοποιήθηκε με το εγκληματικό PSI», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος.