Μέτρα για την αντιμετώπιση της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μέτρα για την αντιμετώπιση της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας

Τον διπλασιασμό των βρεφονηπιακών σταθμών, την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων και μέτρα για την αντιμετώπιση της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, εξήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου

Τους βασικούς άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων 2016-2020 ανέλυσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία βρίσκεται στη Γενεύη, καθώς συμμετέχει στις εργασίες της 107ης ετήσιας Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Απευθυνόμενη στην Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης, με αντικείμενο την Πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τις γυναίκες στην εργασία, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό.

«Οι ανισότητες στην αγορά εργασίας είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε, «διότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τους άνδρες, εργάζονται με σχέσεις μερικής απασχόλησης σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι οι άνδρες, ενώ και το μισθολογικό χάσμα στην Ελλάδα είναι σε υψηλά επίπεδα, αν και μικρότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων αυτών, η ελληνική κυβέρνηση εκπόνησε, έπειτα από εκτεταμένη διαβούλευση, το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων 2016-2020. Οι στόχοι του περιλαμβάνουν την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, την προώθηση της αρχής της ισότητας στις επιχειρήσεις, την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της κατάστασης των γυναικών στον γεωργικό τομέα, την ενθάρρυνση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών από τις γυναίκες και την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας παρέθεσε μέτρα που έχουν, μεταξύ άλλων, ληφθεί για τη στήριξη της μητρότητας και την αντιμετώπιση της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας: α) Ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΟΑΕΔ, καθώς πλέον ο εργοδότης δεν έχει πρόσβαση στο φύλο του ανέργου, β) διπλασιασμός των βρεφονηπιακών σταθμών, γ) σημαντική αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, δ) επέκταση των δικαιωμάτων προστασίας της μητρότητας και για τις παρένθετες μητέρες, ε) προγράμματα ενίσχυσης των δεξιοτήτων των γυναικών στις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr