Λυκούργος Καλλέργης: Ένας αιώνας Τέχνης, Πολιτισμού, Πολιτικής

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λυκούργος Καλλέργης: Ένας αιώνας Τέχνης, Πολιτισμού, Πολιτικής

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.) σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζουν την Τρίτη 29 Μαίου 2018 και ώρα 8μ.μ. στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, Αγ. Κωνσταντίνου 22 την εκδήλωση-παράσταση: «Λυκούργος Καλλέργης: Ένας αιώνας Τέχνης-Πολιτισμού-Πολιτικής». Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη.

Λίγα λόγια για τον Λυκούργο Καλλέργη

Ο Λυκούργος Καλλέργης υπήρξε ένας Νέστωρας του ελληνικού θεάτρου, με καθαρή ματιά και πάντα νεανική καρδιά, που αγάπησε «το ωραίο, το μεγάλο, το αληθινό» του πολιτισμού μας και τον υπηρέτησε με συνέπεια.

Γέμισε τη ζωή του με θέατρο και το θέατρο γέμισε από τη δουλειά του, τις ερμηνείες, τις μεταφράσεις, τις σκηνοθεσίες του. Υπήρξε από τους πρώτους μαθητές του Κάρολου Κουν, πολέμησε στην Αλβανία, έζησε τη δίνη της κατοχής και του εμφυλίου, της δικτατορίας, της μεταπολίτευσης, των κοινωνικών αγώνων της Ελλάδας που αναζητούσε την ευρωπαϊκή και την εθνική της φυσιογνωμία.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η ΠΟΘΑ τιμά με αυτήν την εκδήλωση έναν άνθρωπο δικό της, έναν άνθρωπο που αγωνίστηκε με συνέπεια για τα δικαιώματα των ηθοποιών. Χρόνια ολόκληρα εκλεγόταν στο Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και για κάποια χρόνια εκτέλεσε καθήκοντα Προέδρου. Χρημάτισε μάλιστα και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α).

Οι εμφανίσεις του καταγράφονται με υμνητικές εκφράσεις από τους κριτικούς του θεάτρου. «Όταν βρίσκεται στη σκηνή, η σκηνή αποκτά κάποιους ιδιαίτερους φωσφορισμούς» έγραψαν.

Την εκδήλωση θα συντονίσουν δύο μαθήτριες του Λυκούργου Καλλέργη στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, που διέπρεψαν στο θέατρο και όχι μόνο. Η Νόρα Κατσέλη και η Μαρία Σκούντζου θα είναι οι κεντρικές παρουσιάστριες της τιμητικής εκδήλωσης.

Η εκδήλωση θα ανοίξει με υπέροχη μουσική και ευφάνταστες χορογραφίες από την κα Μαρία Ιωαννίδου και συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού που θα παρεμβάλλεται κατά την παρουσίαση, τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες κορυφαίων προσωπικοτήτων της πολιτικής και της καλλιτεχνικής ζωής της χώρας μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο πρόεδρος Π.Ο.Θ.Α. Δημήτρης Παλαιοχωρίτης και ο  καλλιτεχνικός δ/ντής Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό οι: Μανώλης Γλέζος, Φώτης Κούβελης, Υφυπ. Εθνικής Άμυνας, (μαγνητοσκοπημένο μήνυμα), Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής π. Υπουργός (μαγνητοσκοπημένο μήνυμα), Βύρων Πολύδωρας π. Πρόεδρος της Βουλής και π. Υπουργός, Κωνσταντίνος Πυλαρινός Πρόεδρος της Ένωσης τ. Βουλευτών–Ευρωβουλευτών.

Θα μιλήσουν για την καλλιτεχνική, κοινωνική και αγωνιστική του διαδρομή οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, συγγραφέας –κριτικός θεάτρου και ο Λαοκράτης Βάσης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας.
Θα παρέμβουν μέσω video:
Άννα Συνοδινού, Σπύρος Ευαγγελάτος, Ευάγγελος Μαχαίρας, Σαράντος Καργάκος, Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννης Βόγλης

Αφήγηση Κειμένων:
Νόρα Κατσέλη τ. βουλευτής-ηθοποιός
Μαρία Σκούντζου ηθοποιός

Θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα έργων, σε μετάφραση Λυκούργου Καλλέργη η Εύα Κοταμανίδου και ο Κώστας Καστανάς.

Επιμέλεια-Σκηνοθεσία Τζένη Κολλάρου –Καλλέργη, Αλεξία Πετροπούλου

Χορογραφίες Μαρία Ιωαννίδου –Γερμανού
Βοηθός Χορογράφου Σπύρος Κύκνος
Χορευτές –Παρασκευή Κιλκίλογλου, Αρμάσου Άλεξ, Πέτκοβα Ελβίρα, Τριανταφύλλου Βαρβάρα-Ελένη, Μαμασούλης Παναγιώτης

Art Director – συντονισμός συνεντεύξεων Αλεξία Πετροπούλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια Video-Μοντάζ υλικού 3bMedia Productions

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ -Τηλέφωνα Κρατήσεων: 210.5288178, 210.5288179