United ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία – United ενάντια στην Benetton

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο United ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία – United ενάντια στην Benetton

Η εργοδοσία της Benetton στην Οδό Ερμού απέλυσε εργαζόμενο, εξαιτίας της οροθετικότητάς του. Πρόκειται για μια πράξη καθ’ όλα παράνομη, η οποία αντίκειται στις διατάξεις του νόμου περί ίσης μεταχείρισης προσώπων.

Η διοίκηση, μόλις έμαθε την πληροφορία για τον εργαζόμενο, τον απομόνωσε από τους συναδέλφους του, αναθέτοντάς του εργασίες πέραν των αρμοδιοτήτων του και στη συνέχεια τον μετέφερε από το ένα κατάστημα στο άλλο, για να τον εξαντλήσει και να τον εξωθήσει σε παραίτηση.

Πρακτικές στιγματισμού, ρατσισμού και διακρίσεων, εντός και εκτός χώρων δουλειάς, θα μας βρουν απέναντι.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η πολυεθνική επιχείρηση Benetton έχει υιοθετήσει δεκαετίες τώρα μια στρατηγική επιθετικού μάρκετινγκ, η οποία βασίζεται, υποτίθεται, στην προώθηση της «παγκόσμιας αγάπης» και του «σεβασμού απέναντι στο διαφορετικό».

Μέσω της χρήσης φωτογραφιών, η Benetton επιχειρεί να τραβήξει την προσοχή σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα, επιδιώκοντας, όπως αναφέρει, να «γκρεμίσει το τείχος της αδιαφορίας και να συνεισφέρει στην κοινωνική συνειδητοποίηση του κόσμου».

Τα παραπάνω δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σε καμία των περιπτώσεων. Είναι σαφές ότι το βασικό και αποκλειστικό ενδιαφέρον της Benettonείναι η αύξηση των πωλήσεων και κατ’ επέκταση του κέρδους της.

Πρόκειται μάλιστα για την ίδια επιχείρηση, η οποία, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, έτρεξε με περίσσια κοροϊδία διαφημιστική καμπάνια για τον «άνεργο της χρονιάς».

Παράλληλα, συμπεράσματα για την λογική και τη στάση που έχει η εν λόγω επιχείρηση απέναντι στους εργαζόμενους μπορούν να αντληθούν και από τα εγκλήματα του 2013 στο Μπαγκλαντές, όπου μετά την κατάρρευση ενός οκταώροφου εργοστασίου που κατασκεύαζε ρούχα για λογαριασμό της, έχασαν τη ζωή τους 1138 άνθρωποι, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

 

Δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι  ευαισθησία της Benetton, και της κάθε Benetton εξαντλείταιστις διαφημιστικές καμπάνιες και τις εκστρατείες επικοινωνίας. Το μόνο που υπολογίζει είναι το κέρδος με κάθε μέσο και κάθε κόστος.

  • Καταγγέλλουμε την παράνομη απόλυση του εργαζόμενου και τις ρατσιστικές πρακτικές της εργοδοσίας της Benetton.
  • Απαιτούμε την άμεση και πλήρη ηθική και οικονομική αποκατάσταση του εργαζομένου.
  • Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να οργανώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία.
  • Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη των διακρίσεων, με βάση την υγεία, την ταυτότητα και έκφραση του φύλου, την εθνική καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία, την ηλικία, την αναπηρία και κάθε άλλο κριτήριο.
  • reworkers.gr