Ευρωζώνη: Αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο και μείωση της ανεργίας τον Φεβρουάριο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ευρωζώνη: Αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο και μείωση της ανεργίας τον Φεβρουάριο

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σημειώθηκε τον Μάρτιο και μείωση της ανεργίας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

O πληθωρισμός αυξήθηκε, όπως προβλεπόταν, με ετήσιο ρυθμό 1,4% από 1,1% τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της αύξηση των τιμών των τροφίμων και των υπηρεσιών, δίνοντας μία σχετική στήριξη στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που προωθούν τη σταδιακή κατάργηση των αγορών ομολόγων. Η ανεργία στην Ευρωζώνη μειώθηκε σε νέο χαμηλό επίπεδο 9ετίας και συγκεκριμένα στο 8,5% από 8,6% τον Ιανουάριο. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 141.000 σε 13,9 εκατομμύρια.

Παρά το ότι ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ (σχεδόν 2%), οι αξιωματούχοι της συζητούν σήμερα αν θα σταματήσουν το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 2,55 τρισ. ευρώ.

Οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,9% έναντι μείωσής τους κατά το ίδιο ποσοστό τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν την αύξηση, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών τον Μάρτιο που οδήγησαν σε άνοδο των τιμών των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Οι τιμές για πακέτα διακοπών και διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία αυξήθηκαν τον Μάρτιο, καθώς το Πάσχα έπεσε νωρίτερα φέτος. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,5% από 1,3% τον Φεβρουάριο.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,3% έναντι 1,2% τον Φεβρουάριο, δείχνοντας μία πιο μόνιμη μικρή αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Πηγή: Reuters via ΑΠΕ – ΜΠΕ