Στα ύψη τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στα ύψη τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα

Στη χώρα μας δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες και συνολικά ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς το πραγματικό τίμημα που πληρώνουν με τη ζωή τους, όχι μόνο οι χειρώνακτες και ανειδίκευτοι εργαζόμενοι, αλλά πλέον και οι διπλωματούχοι μηχανικοί ή νοσοκομειακοί

Σε μαύρο ρεκόρ παραπέμπουν τα προσωρινά στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κατέγραψε ήδη 67 ατυχήματα στα οποία 34 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ αρκετοί έχουν υποστεί σοβαρές αναπηρίες και άλλοι -όπως ο επιθεωρητής Εργασίας στη Θεσσαλονίκη που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την πραγματοποίηση ελέγχων- βρίσκονται σε κέντρα αποκατάστασης. Εάν συνυπολογιστούν και τα θανατηφόρα του τελευταίου δεκαημέρου οι νεκροί ανέρχονται σε 37. Αριθμός που καταδεικνύει ότι θα ξεπεραστεί η στατιστική της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020, οπότε είχαν σημειωθεί 41 θανατηφόρα σε όλη τη χρονιά.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει τα εργατικά ατυχήματα με δύο χρόνια καθυστέρηση και ο ΕΦΚΑ με τρία. Και φυσικά οι πλέον αόρατοι, ενδεχομένως ανασφάλιστοι και αλλοδαποί, δεν έχουν καταγραφεί ποτέ, ενώ πολλά ατυχήματα στον αγροτικό τομέα σημειώνονται ως τροχαία.

«Έχουμε τονίσει πολλές φορές τη διετή καθυστέρηση στην καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και την έλλειψη της πολιτικής βούλησης να διορθωθεί η στρέβλωση αυτή» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και γραμματέας Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ.

«Η καθυστέρηση επιδρά καθοριστικά στην αύξηση των εργαζομένων που σκοτώνονται στη δουλειά τους, καθώς αφενός δεν εξετάζονται σε βάθος τα περιστατικά ώστε να εξαλειφθούν οι επικίνδυνοι παράγοντες και αφετέρου τα θύματα από άνθρωποι με ονοματεπώνυμο και οικογένειες, ύστερα από δύο χρόνια αντιμετωπίζονται ως στατιστικά στοιχεία σε έναν πίνακα» σημειώνει.

Η Ομοσπονδία ανέλαβε από τις αρχές του 2022 την ακριβή και άμεση καταμέτρηση των σοβαρών εργατικών δυστυχημάτων. Και η αλήθεια είναι αδυσώπητη. «Παρά τα πολλά «κρυμμένα» εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας και ενώ στην Ε.Ε. τα εργατικά δυστυχήματα μειώνονται και μπαίνει ο στόχος του εκμηδενισμού ‘’Vision Zero’’, εδώ στην Ελλάδα παρατηρείται ραγδαία αύξηση. Όπως αντίστοιχα συμπεράσματα θα βγάλουμε αν εξετάσουμε τους πίνακες των ακρωτηριασμών ή των ατυχημάτων που καθιστούν παραπληγικούς τους εργαζόμενους.

Επίσης, στη χώρα μας δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες, όταν εκτιμάται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση 100.000 άνθρωποι τον χρόνο χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που συνδέονται με το επάγγελμά τους. Δυστυχώς, ενώ υπάρχει η πραγματική εικόνα και οι τεχνικές και επιστημονικές λύσεις για τη βελτίωσή της, είναι εμφατική η αδιαφορία των θεσμικών πολιτικών και άλλων υπευθύνων» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ.

Αναδημοσίευση από: efsyn.gr/

από την: Χριστίνα Κοψίνη