60% Mείωση και αντίστοιχες περικοπές/ το ΥΠΠΟ επιχειρεί να αφανίσει τον κλάδο του Xορού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 60% Mείωση και αντίστοιχες περικοπές/ το ΥΠΠΟ επιχειρεί να αφανίσει τον κλάδο του Xορού

Υπουργείο Αρχαίου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Εκεί που η άγνοια συναντά την αδιαφορία.

Αδαείς και ανερυθρίαστοι,

ανίκανοι και αδίστακτοι

αναίσθητοι και αντιαισθητικοί,

ακατάλληλοι και ανέμπνευστοι.

Αχόρευτοι άρα απαίδευτοι για να χρησιμοποιήσουμε την πλατωνική ρήση, μπας και ακουστούμε στα αρχαιολάγνα αυτιά της ηγεσίας του υπουργείου.

Ο πολιτισμός μέσα απ’ το στερητικό άλφα και το (απο)συνθετικό αντί.

Σε μια χώρα χωρίς ένα θέατρο για το χορό, χωρίς δημόσια ανώτατη εκπαίδευση για το χορό, χωρίς ποσόστωση για το χορό στις κρατικές σκηνές- το Εθνικό Θέατρο τα ΔΗΠΕΘΕ και το ΚΘΒΕ- η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έκρινε ότι αρκεί να επιχορηγήσει 28 ομάδες σύγχρονου χορού με 400.000 ευρώ για την περίοδο 2022-2023.

Με 60% μείωση σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2021-2022 αλλά και αντίστοιχες περικοπές στην πλειοψηφία των επιχορηγήσεων για το σύγχρονο πολιτισμό, το Υπουργείο επιχειρεί να αφανίσει τον κλάδο του χορού και καθίσταται απολύτως υπεύθυνο για την ανεργία και τη μαύρη εργασία των εργαζομένων στο χορό αλλά και τις τέχνες εν γένει. Η σταδιακή απόσυρση της ήδη ανεπαρκούς κρατικής στήριξης είναι εκκωφαντική και σκανδαλώδης

Μετά από 9 μήνες εκκλήσεων από το σωματείο μας για συνάντηση και μια ακόμα παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε στις 14 Ιουλίου 2022, η γενική γραμματέας και ο υφυπουργός προγραμμάτισαν συνάντηση με το σωματείο στις 2 Αυγούστου, που οι μύγες είναι παχές, με την ελπίδα πως θα μας βρουν σε ραστώνη. Εμείς θα είμαστε εκεί και θα περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στα ζητήματα που έχουμε θέσει επιτακτικά εδώ και δύο χρόνια. Η υπουργός και ο υφυπουργός μπορούν να αποφεύγουν την πολιτική ευθύνη για την φρικιαστική επικαιρότητα, αλλά οφείλουν τουλάχιστον να κάνουν την δουλειά τους.

Η κυβέρνηση με τα αρμόδια υπουργεία οφείλει να αναλάβει την ευθύνη της και να μας παράσχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, με ίσες εργασιακές ευκαιρίες, υποδομές αλλά και επαρκή κρατική χρηματοδοτική στήριξη της ανεξάρτητης σκηνής χορού, ώστε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να εργαζόμαστε με όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Δικαιούμαστε και απαιτούμε:

-Ίδρυση Κρατικής Στέγης Χορού και κρατικών χρηματοδοτούμενων χορογραφικών κέντρων

-Ποσόστωση παραγωγών χορού στον προγραμματισμό εποπτευόμενων φορέων και ΔΗΠΕΘΕ με ειδική χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ

-Αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού για το χορό και ειδικά για τις επιχορηγήσεις

-Επαναφορά της επιχορήγησης της έρευνας και χρηματοδότηση της καλλιτεχνικής παραγωγής, εκτός των ετήσιων επιχορηγήσεων, με διαφανείς διαδικασίες

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ