Εργαζόμενοι στον πολιτισμό / Στέκουν ακόμη όρθιοι για να μπορούν να αγωνίζονται

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργαζόμενοι στον πολιτισμό / Στέκουν ακόμη όρθιοι για να μπορούν να αγωνίζονται

«Μας αντιμετωπίζουν ως ενοχλητικούς επαίτες» έλεγαν κατά τη διαδήλωσή τους οι καλλιτέχνες

Aδεια γραφεία αντίκρισαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό μπαίνοντας στο υπουργείο Εργασίας, στο κτήριο της Σταδίου. Η ηγεσία του απουσίαζε στο σύνολό της, παρότι ήταν γνωστός ο χρόνος και η ημέρα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και ακόμη γνωστότερα τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, καθώς οι υποσχέσεις που έχει δώσει το υπουργείο συνεχίζουν να μην τηρούνται.

«Μας αντιμετωπίζουν ως ενοχλητικούς επαίτες» έλεγαν κατά τη διαδήλωσή τους οι καλλιτέχνες, θυμίζοντας τις επανειλημμένες φορές που έχουν κινητοποιηθεί για να δικαιωθεί κάποιο από τα αιτήματά τους, χωρίς όμως κάποιο απτό αποτέλεσμα. Θύμιζαν επίσης ότι απ’ την αρχή της πανδημίας οι χώροι ψυχαγωγίας χαρακτηρίστηκαν επανειλημμένα ως εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού και πάντα τα πρώτα μέτρα που λαμβάνονταν από την κυβέρνηση -και πολλές φορές τα μόνα- ήταν ο περιορισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της κοινωνικής ζωής.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικοί τους φορείς (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος); Να δοθεί πρώτα-πρώτα η δυνατότητα σε όλους τους να πάρουν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Με το υπάρχον καθεστώς και τη δυνατότητα υποστήριξης μόνο μέσα από την εγγραφή σ’ ένα κακοφτιαγμένο, όπως το λένε, μητρώο, ο κόσμος που δεν μπήκε να γραφτεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2021 δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα που δικαιούται. Πρόκειται για έναν «κόφτη» στην πραγματικότητα, χάρη στον οποίο το υπουργείο αποφεύγει τεχνηέντως να βγάλει όσα χρήματα πρέπει από το ταμείο και εξαιτίας του οποίου πάρα πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης.

Ο κόσμος που έχει αποκλειστεί περιλαμβάνει κυρίως όσους εκείνη την περίοδο βρίσκονταν ακόμη σε αναστολή ή τύγχανε να εργάζονται ή να σπουδάζουν και βρέθηκαν μετά εκτεθειμένοι. Ενδεικτικό σημείο του τρόπου που χειρίστηκε το υπουργείο την υπόθεση είναι ότι δεν είχε ανακοινώσει ως καταληκτική διορία τη 10η Ιανουαρίου. Αντίθετα, το έκανε γνωστό εκ των υστέρων και ενώ στη συνέχεια υποσχέθηκε να εντάξει στο μητρώο τους εκατοντάδες ανθρώπους που ήταν μέλη των σωματείων, ζητώντας μόνο να παραδοθεί η σχετική λίστα, όταν την έλαβε δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή.

Η οικονομική ασφυξία των ανθρώπων του πολιτισμού έχει όμως πίσω της κι άλλες αιτίες. Κάμποσοι ακόμη εργαζόμενοι έχουν αποκλειστεί από το εποχικό επίδομα λόγω λάθους του υπουργείου Εργασίας στους κωδικούς ενσήμων που προέρχονται από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

Ζήτημα υπάρχει και με την ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας των εργαζόμενων στον πολιτισμό, η οποία καθυστερεί αδικαιολόγητα γιατί δεν έχουν εμφανισθεί τα ένσημα από το επίδομα ειδικού σκοπού του 2021. Η διαβεβαίωση από το υπουργείο Εργασίας ότι το πρόβλημα θα επιλυόταν έως τις 20 Μαρτίου κάθε μέρα που περνάει διαψεύδεται στην πράξη, ενώ την απάντηση για τα μέτρα στήριξης που αφορούν τους μήνες Αύγουστο έως Δεκέμβριο του 2021 (τα 534 ευρώ) ακόμη την αναμένουν, λένε οι εργαζόμενοι.

Κατά συνέπεια, η 27η Απριλίου είναι η νέα ημερομηνία που κυκλώνει ο κλάδος, καθώς για τότε είναι που προγραμματίζεται η νέα κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω απ’ το υπουργείο. Μέχρι τότε, αυτό που εύχονται όλοι είναι να έχουν παραμείνει όρθιοι. Κυριολεκτικά.

πηγη: avgi.gr