Δίκτυο στο Εμπόριο: Υπέρογκα κέρδη για τα Lidl, καθηλωμένοι μισθοί για τους εργαζόμενους

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δίκτυο στο Εμπόριο: Υπέρογκα κέρδη για τα Lidl, καθηλωμένοι μισθοί για τους εργαζόμενους

Υπέρογκα κέρδη για τα Lidl, καθηλωμένοι μισθοί για τους εργαζόμενους

Με απεργοσπάστες από όλη τη χώρα προσπάθησαν να σπάσουν την 48ωρη απεργία των συναδέλφων στα Lidl μεταφέροντας εργαζόμενους από Αθήνα, Πάτρα, Θήβα.

Οι συνάδελφοι –ισσες, εργαζόμενοι του Σωματείου Εργαζομένων Lidl Ελλάς Περιφερειών Σίνδου-Τρικάλων και λοιπής Ελλάδας, αποφάσισαν να προκηρύξουν την απεργία για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους σε έναν δίκαιο μισθό που θα καλύψει ένα – μικρό – μόνο μέρος από την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού. Και αυτό σε ένα κλάδο που είδε την κερδοφορία του να εκτινάσσεται τα τελευταία χρόνια, μέσα στην πανδημία. Όταν άλλα καταστήματα ήταν αναγκασμένα να κλείσουν λόγω των μέτρων, τα σούπερ μάρκετ αύξησαν σημαντικά τον κύκλο εργασιών. Έμειναν ανοιχτά όταν άλλα καταστήματα έπρεπε να κλείσουν λόγω των μέτρων και είχαν εξαιρετικά αυξημένους τζίρους και αυξημένα κέρδη.

Αντιγράφουμε από την Καθημερινή: «οι δέκα μεγαλύτεροι οργανισμοί του κλάδου εμφάνισαν το 2020 καθαρά αποτελέσματα προ φόρων (κέρδη) 171,73 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 167,56% σε σχέση με τα 64,18 εκατ. ευρώ του 2019.»! Και το 2021 τα σούπερ μάρκετ «τίναξαν την μπάνκα».

Ο κλάδος θα έπρεπε να πρωτοστατεί στην κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και σε μισθολογικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους, αυτούς που έβαλαν πλάτη για να καλυφθούν οι απότομες αυξήσεις του φόρτου εργασίας και εργάστηκαν σε δύσκολες συνθήκες συνωστισμού είτε μέσα στον χώρο δουλειάς είτε στα μέσα μεταφοράς, διακινδυνεύοντας την υγεία τους.

Το αίτημα του σωματείου είναι αύξηση μισθού μόλις 2% όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 7,5%! Επίσης οι εργαζόμενοι ζητούν μία επιπλέον διατακτική σίτισης τον χρόνο ύψους 240 ευρώ, η οποία θα εξαργυρώνεται μέσα στο κατάστημα, για αγορά προϊόντων από τα ράφια του Lidl!

Η εταιρεία δεν θέλει να δεσμευτεί για οποιαδήποτε αύξηση και παροχή με συλλογική σύμβαση ώστε να μπορεί να τις μοιράζει σε όποιους θέλει και όποτε θέλει και να τις περικόπτει κατά βούληση και χωρίς προειδοποίηση, όπως έκανε ήδη στο παρελθόν με τις διατακτικές σίτισης.

Σε επιστολή της προς τους εργαζόμενους προσπαθεί να δικαιολογήσει την στάση της παρουσιάζοντας μάλιστα τα … εκατομμύρια των επενδύσεων σε μισθούς (4,3 εκ.). Μια απλή διαίρεση με τον αριθμό των υπαλλήλων (6500) μας δίνει 661 ευρώ/υπάλληλο!

Μήπως θα ήθελαν να δουλεύουμε δωρεάν;;

Περιμένουμε το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία μετά από καταγγελία του Σωματείου, προχώρησε σε 3ωρο επιτόπιο έλεγχο στις κεντρικές εγκαταστάσεις   των αποθηκών της Θεσσαλονίκης. Με τα αυτοκίνητα των διευθυντών μετέφεραν εργαζόμενους από Αθήνα Πάτρα, Θήβα, δίνοντας τους υποσχέσεις για έξτρα μπόνους και λέγοντας ψέματα ότι υπήρχε ανάγκη για επιπλέον χέρια λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων Covid.

Ζητάμε την στήριξη του απεργιακού αγώνα στα Lidl από όλα τα σωματεία του κλάδου.

Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες δίνουν την μάχη για αξιοπρεπείς μισθούς, για να κερδίσουν το κομμάτι που δικαιούνται από τα κέρδη που βγαίνουν στην πλάτη τους …

Ο αγώνας αυτός πρέπει να νικήσει!

Fb:  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=142380551629202&id=100075717738439