Το Επιτελικό Κράτος παραδίδει τον ΕΦΚΑ στα ιδιωτικά συμφέροντα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Επιτελικό Κράτος παραδίδει τον ΕΦΚΑ στα ιδιωτικά συμφέροντα

Χρήστος Γρίβας: Το «Επιτελικό Κράτος» της ΝΔ παραδίδει τον ΕΦΚΑ και το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα

Eνώ η κοινωνία τσακισμένη από το κύμα ακρίβειας, θρηνεί καθημερινά δεκάδες νεκρούς από την πανδημία και αποσβολωμένη βλέπει διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, η κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς φραγμούς, συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση στις δομές του Κοινωνικού Κράτους, υλοποιώντας δογματικά τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα της, η οποία επιτάσσει την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών του Κοινωνικού Κράτους, εξοφλώντας έτσι τα γραμμάτια στα ιδιωτικά συμφέροντα που την έφεραν στην εξουσία.

Ο κ. Χατζηδάκης αφού παρέδωσε τα 4,5 δις ευρώ (σε ετήσια βάση) της Επικουρικής Ασφάλισης στα κερδοσκοπικά –ιδιωτικά συμφέροντα , μετέτρεψε τον ΕΟΠΠΥ σε ασφαλιστικό φορέα που λειτουργεί με όρους ιδιωτικού τομέα και προσπάθησε- χωρίς μεγάλη επιτυχία σε αυτή την φάση- να αναθέσει σε ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους την έκδοση των συντάξεων, φέρνει τώρα σχέδιο νόμου που πλήττει πλέον στον πυρήνα του, το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης ,παραδίδοντας τον ΕΦΚΑ στους Ιδιώτες.

Προβλέπει συγκεκριμένα:

*Την επιλογή για τις θέσεις Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, με τριετείς συμβάσεις, εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ και με παχυλές αμοιβές για τακτοποίηση ημετέρων . Μια ρύθμιση που παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα και τον δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Ειρήσθω εν παρόδω, εδώ και δυο χρόνια ο ΕΦΚΑ χρυσοπληρώνει 6 μάνατζερ, με τα αποτελέσματα που καθημερινά βιώνει η κοινωνία.

*Την ανάθεση σύνταξης νέου οργανογράμματος σε ιδιώτες, το οποίο θα προβλέπει απεριόριστες αρμοδιότητες στον Διοικητή, που δεν θα υπόκειται πλέον σε κανέναν έλεγχο. Θα προβλέπει ταυτόχρονα την περικοπή δομών και την απόσχιση ολόκληρων οργανικών μονάδων, όπως των πληροφορικών συστημάτων, που θα μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρίες.

*Την κατάργηση συμμετοχής των εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά Συμβούλια.

* Δημιουργία μιας νέας Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων και ταχύτερη πειθαρχική διαδικασία. Και εδώ προφανής ο στόχος. Απόκρυψη των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης για την κατάντια του ΕΦΚΑ και ανελέητο πειθαρχικό κυνήγι των υπαλλήλων για τα δομικά και χρόνια προβλήματα του φορέα.

*Ένα «ευέλικτο» σύστημα προμηθειών για να μπορεί ο ΕΦΚΑ να απευθύνεται μόνο σε ημέτερους προμηθευτές και το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του φορέα μέσω «εταιρείας ειδικού σκοπού».

Ο Χατζηδάκης, από την πρώτη στιγμή ανάληψης του Υπουργείου, σχεδιασμένα στοχοποίησε τους εργαζόμενους και τον ίδιο τον ΕΦΚΑ,δυσφημίζοντάς τους. Ο στόχος διττός.

Από τη μια , συγκάλυψη των ευθυνών της κυβέρνησης και του ίδιου ως Υπουργού για την τραγική καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων (σχεδόν τριπλασιάστηκαν), για το απίστευτο αλαλούμ με τα αναδρομικά, για τη μη υλοποίηση των αναγκαίων προσλήψεων και για τη μη αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του Φορέα.

Από την άλλη , να προετοιμάσει την κοινή γνώμη να δεχτεί ως μονόδρομο την παραχώρηση στα ιδιωτικά συμφέροντα κρίσιμων δομών του Κοινωνικού Κράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αυτό θα έχει για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Οι επιλογές αυτές της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη αποκαλύπτουν το σκληρό πρόσωπο του «Επιτελικού Κράτους» που δημιουργούν και είναι προφανές ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ.

Το νομοσχέδιο αυτό σηματοδοτεί την άλωση κρίσιμων λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης από τους άριστους κομματικούς φίλους, ώστε αυτό να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και να διαιωνίζει την εξουσία τους.

Η υπεράσπιση συνεπώς του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να είναι μέλημα ολόκληρης της κοινωνίας ,εκτός βέβαια των ιδιωτικών συμφερόντων.

Η στάση των πολιτικών κομμάτων για τη στήριξη η μη του νομοσχεδίου θα καταδείξει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή τους. Ποια είναι εκείνα που θέλουν ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνολικότερα ένα κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολλών και ποια είναι με την παράδοση αυτών των υπηρεσιών στα ιδιωτικά συμφέροντα των λίγων.

Ο αγώνας για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου απαιτεί συγκρότηση του μεγαλύτερου δυνατού μετώπου από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των μισθωτών ,δημόσιου και ιδιωτικού τομέα , των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των συνταξιούχων , από όλους τους πολίτες που προσβλέπουν στην στήριξη του κράτους- πρόνοιας.

Κεντρικό αίτημα του μετώπου.

ΟΧΙ στην παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης και κρίσιμων δομών του Κοινωνικού Κράτους στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο Χρήστος Γρίβας είναι αντιπρόεδρος Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ και Πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων ΑΔΕΔΥ

πηγή: documentonews.gr