Δικηγόροι και λογιστές στην απονομή συντάξεων: Από Οκτώβριο και… βλέπουμε

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δικηγόροι και λογιστές στην απονομή συντάξεων: Από Οκτώβριο και… βλέπουμε

Οι  δικηγόροι και οι λογιστές δεν πρόκειται να ενταχθούν στη διαδικασία της απονομής των συντάξεων πριν από τον Οκτώβριο, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Μια διαδικασία, που έχει ξεκινήσει ήδη από την περασμένη Άνοιξη και η οποία θα παρέλθει ένα εξάμηνο, το λιγότερο, μέχρι να λάβει «σάρκα και οστά». Όλο αυτό το διάστημα, βέβαια, οι απονομές των συντάξεων δεν έχουν επιταχυνθεί και το πρόβλημα παραμένει άλυτο, με την ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών, να χτυπάει «κόκκινα»…

Μπορεί η διαδικασία επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των δικηγόρων και των λογιστών να ξεκίνησε τυπικά χθες Δευτέρα 23 Αυγούστου, όμως πρακτικά τα πρώτα διαδικτυακά μαθήματα δεν αναμένεται να εκκινήσουν πριν από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Σε πρώτη φάση πάντως οι 1.200 δικηγόροι και λογιστές που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία θα λάβουν τους κωδικούς τους, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα.

Σε αυτόν τον α’ κύκλο επιμόρφωσης, που θα οδηγήσει σε εξετάσεις κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να δοθεί η σχετική πιστοποίηση, συμμετέχουν 800 δικηγόροι και 400 λογιστές. Θα ακολουθήσουν και άλλοι «κύκλοι πιστοποίησης». Άλλωστε, το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα έντονο. Δεν είναι τυχαίο ότι υποβλήθηκαν 3.600 αιτήσεις για να καλυφθούν, σε αρχικό στάδιο, μόλις 180 θέσεις! Σε «δεύτερο χρόνο» διαπιστώθηκε η πολύ μεγάλη ανταπόκριση και έτσι, η διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά σε 1.200, τους συμμετέχοντες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που έχει δημοσιεύσει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, το «τιμολόγιο» των δικηγόρων και των λογιστών ξεκινάει από τα 30 ευρώ και μπορεί να υπερβεί τα 250 ευρώ! Ανάλογα με το είδος της παρέμβασης που θα κάνουν, τα ανωτέρω ποσά θα τα καταβάλλει ο Φορέας, σύμφωνα με τον σχετικό… τιμοκατάλογο. Όμως, είναι προφανές ότι αν κάποιος υποψήφιος συνταξιούχος θέλει να επιταχυνθεί και άλλο η διαδικασία απονομής της σύνταξής του, τότε το ποσό που θα μπορεί να του ζητηθεί, θα μπορεί να είναι υψηλότερο. Άλλωστε, δεν υπάρχει σχετικός περιορισμός…

Πιο αναλυτικά, τα ποσά που «καλύπτει» ο ΕΦΚΑ, ανά περίπτωση, είναι τα ακόλουθα:

α. Για βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά ένα πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης, 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

β. Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία/ αίτηση για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

γ. Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.

δ. Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Εάν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.

ε. Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους του ενός πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τότε η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.

ΕΝΔΙΣΥ