ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ, Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Μετά την απεμπόληση του δικαιώματος του δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου που ισοδυναμεί με δωράκι αξίας 100 εκ. και άνω και με το θράσος και τον αέρα που της έδωσε ο πρόσφατα ψηφισθείς εργατοκτόνος νόμος του Χατζηδάκη , η Διοίκηση των ΕΛΠΕ με διάφορους τρόπους και μεθόδους προχωρά στη μείωση του προσωπικού της επιχείρησης αντί να προχωρά σε επενδύσεις και νέες προσλήψεις.

Ένας από αυτούς είναι η μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων με εργολαβική σχέση εργασίας.

Ένας άλλος (εντελώς προσχηματικός) είναι η επίκληση χαμηλής αξιολόγησης. Με αυτή τη φαιδρή δικαιολογία στις 9 Αυγούστου στην ΕΚΟ ΕΒΕΕ εντελώς αιφνιδιαστικά απολύθηκε ο πρώτος (και είναι σίγουρο ότι εάν δεν το σταματήσουμε θα ακολουθήσουν και άλλες) εργαζόμενος.

Κάνουμε λόγο για προσχηματικούς λόγους και φαιδρή δικαιολογία γιατί σε καμία επιχείρηση δεν απολύεται κανείς εργαζόμενος για τέτοιο λόγο, εάν πρώτα δεν υπάρξει προφορική αρχικά και στη συνέχεια γραπτή προειδοποίηση του εργαζόμενου να βελτιώσει την απόδοσή του. Στην προκειμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, γεγονός που αποκαλύπτει ότι άλλος είναι ο στόχος της διοίκησης της επιχείρησης.

 Με βάση αυτή της τη συμπεριφορά προειδοποιούμε τη Διοίκηση της επιχείρησης ότι εάν δεν ανακαλέσει την απαράδεκτη απόλυση και δεν σταματήσει το απαράδεκτο σχέδιό της, θα βρει όλο το συνδικαλιστικό κίνημα απέναντί της.

Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να προασπίζουν έμπρακτα το δικαίωμα στην εργασία και να ακυρώνουν τις απολύσεις στην πράξη, είτε αυτές αφορούν 1 εργαζόμενο, είτε αφορούν τους 130 εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας που έχασαν την δουλειά τους μέσα στο καλοκαίρι και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού. Σε μια περίοδο που η αγορά εργασίας δοκιμάζεται ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας δεν  θα πρέπει να είναι  διακοσμητικός, αλλά κομβικός και πάντα προς την κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Θυμίζουμε στον Superman κ. Χατζηδάκη,  ότι όποιος σπέρνει ανέμους , συνήθως θερίζει θύελλες.

Καλούμε τα Συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της επιχείρησης να αναλάβουν  δράση και δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε τους συναδέλφους μας με όλες μας τις δυνάμεις , αναδεικνύοντας το ζήτημα σε όλα τα επίπεδα.

Γραφείο Τύπου

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ